sâmbătă, iunie 15, 2024

Inmatricularile de masini electrice cresc in Europa, dar unele tari raman in urma

Share

Piata auto europeana continua sa inregistreze cresteri semnificative, dar ritmul de adoptare a vehiculelor electrice difera intre tari. In timp ce unele tari raporteaza cresteri impresionante, altele isi vad pietele de masini electrice in declin. Aceasta fluctuatie reflecta impactul politicilor guvernamentale, al subventiilor si al preferintelor consumatorilor asupra tranzitiei catre mobilitatea electrica.

Crestere generala, dar cu fluctuatii la nivel national

Conform datelor analizate de Profit.ro, vanzarile de automobile electrice din Europa au crescut cu 14,8% in aprilie 2024, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent. Cu toate acestea, aceasta crestere generala ascunde diferente semnificative intre tari. 11 tari, inclusiv Romania, au inregistrat scaderi ale vanzarilor de masini electrice.

Țarile cu cele mai mari scaderi ale vanzarilor de electrice in aprilie au fost:

 • Croatia (-70%)
 • Irlanda (-41,6%)
 • Letonia (-36%)
 • Finlanda (-28,5%)
 • Estonia (-26%)
 • Slovenia (-22,8%)
 • Italia (-20%)
 • Romania (-X%) (Cifrele exacte pentru Romania nu au fost furnizate)

Factorii care influenteaza adoptarea vehiculelor electrice

Motivele pentru aceste fluctuatii sunt complexe si variaza de la o tara la alta. Unul dintre factorii principali este schimbarea politicilor guvernamentale privind subventiile pentru vehiculele electrice. Țarile care au redus sau eliminat aceste subventii au vazut o scadere a vanzarilor, in timp ce cele care au introdus stimulente noi au inregistrat cresteri semnificative.

Un alt factor important este oferta de vehicule electrice accesibile si atractive pentru consumatori. Țarile cu o gama larga de modele electrice la preturi accesibile tind sa atraga mai multi cumparatori.

Tranzitia catre vehiculele hibride continua

Inmatricularile de masini electrice cresc in Europa, dar unele tari raman in urma
Inmatricularile de masini electrice cresc in Europa, dar unele tari raman in urma

In timp ce adoptarea vehiculelor electrice pure a fluctuat, masinile hibride clasice si plug-in hybrid (PHEV) au continuat sa castige teren in Europa. Cota de piata a hibridelor clasice a crescut la 29,1% in aprilie, de la 24,9% in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce PHEV-urile au inregistrat o crestere de 6,4%.

Citeste si
Toyota suspenda livrarile globale pentru 10 modele din cauza unor nereguli la testele motoarelor diesel

Aceasta tendinta reflecta interesul consumatorilor pentru optiuni mai econominice si mai ecologice, precum si eforturile producatorilor auto de a oferi o gama mai larga de vehicule hibride.

Mici cresteri pentru motorizarile traditionale

In ciuda cresterii pietei de vehicule electrificate, motorizarile traditionale pe benzina si motorina nu au fost complet inlocuite. Vanzarile de masini pe benzina au crescut usor, cu 1,1%, in timp ce dieselurile au continuat sa scada, cu 8,2%.

Aceste cifre sugereaza ca, desi tranzitia catre mobilitatea electrica este in curs de desfasurare, motoarele conventionale raman inca o optiune populara pentru multi consumatori europeni.

Perspective pentru piata auto europeana

Evolutia pietei auto europene in urmatorii ani va depinde de o serie de factori, inclusiv:

 • Politicile guvernamentale: Subventiile, taxele si reglementarile privind emisiile vor continua sa influenteze deciziile consumatorilor si strategiile producatorilor.
 • Dezvoltarea infrastructurii de incarcare: O retea extinsa de statii de incarcare va fi esentiala pentru a creste atractivitatea vehiculelor electrice.
 • Inovatiile tehnologice: Imbunatatirile bateriilor, cresterea autonomiei si reduce
  rea costurilor vor contribui la adoptarea pe scara larga a vehiculelor electrice.
 • Preferintele consumatorilor: Constientizarea beneficiilor vehiculelor electrice si schimbarea obiceiurilor de consum vor juca un rol crucial.

Industria auto se afla intr-un proces de transformare profunda, iar evolutia vanzarilor de masini electrice va reflecta capacitatea fiecarei tari de a se adapta la noile realitati ale mobilitatii durabile. Sursa datelor: profit.ro

Sursa imagini: Getty Images | Subiecte abordate in articol: mobilitate electrica, vanzari auto, masini electrice, masini hibride, piata auto europeana

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...