luni, mai 27, 2024

Toyota suspenda livrarile globale pentru 10 modele din cauza unor nereguli la testele motoarelor diesel

Share

Gigantul auto Toyota Motor va suspenda temporar livrarile globale pentru 10 modele de autovehicule, dupa ce a descoperit nereguli la testele de certificare pentru motoarele diesel produse de filiala sa Toyota Industries. Printre modelele vizate se numara celebrele camionete Hilux si Fortuner, SUV-urile Land Cruiser si Lexus LX500D, vehiculul utilitar Innova si furgoneta Hiace.

Toyota suspenda vanzarile la nivel global pentru 10 modele auto

Toyota a suspendat livrarile globale pentru 10 modele auto, inclusiv Hilux, Land Cruiser, Fortuner, Lexus LX500D, Innova si Hiace.

Gigantul japonez Toyota Motor Toyota a anuntat luni, 29 ianuarie 2024, suspendarea temporara a vanzarilor la nivel mondial pentru 10 modele de autovehicule, dupa ce a descoperit nereguli la testele de certificare pentru motoarele diesel dezvoltate de filiala sa Toyota Industries.

Printre modelele vizate de suspendare se numara celebra camioneta Toyota Hilux, SUV-urile Toyota Land Cruiser si Lexus LX500D, vehiculul utilitar multiplu Toyota Innova si furgoneta Toyota Hiace. De asemenea, decizia vizeaza si camioneta Toyota Fortuner, foarte populara in Asia de Sud-Est.

Modele Toyota afectate de suspendarea globala:

- Toyota Hilux
- Toyota Land Cruiser 300
- Toyota Fortuner  
- Lexus LX500D
- Toyota Innova
- Toyota Hiace

Probleme la testele de certificare a motoarelor diesel

Conform declaratiilor oficiale, Toyota Motor a descoperit nereguli in procesele de testare a trei modele de motoare diesel produse de filiala sa, Toyota Industries, la testele de putere efectuate in cadrul procesului de certificare.

Aceste motoare diesel sunt utilizate la 10 modele Toyota vandute la nivel global, motiv pentru care s-a decis suspendarea temporara a livrarilor.

„A existat o lipsa de comunicare cu Toyota Motor şi nu a fost suficienta coordonare in privinţa proceselor de testare şi a procedurilor care ar fi trebuit urmate” a explicat preşedintele Toyota Industries, Koichi Ito.

Oficialii Toyota sustin ca toate modelele in cauza indeplinesc standardele de productie, in ciuda neregulilor descoperite la testarea motoarelor.

Citeste si
Tesla inregistreaza scaderi ale vanzarilor in Europa in trimestrul 2 din 2024

Investigatie la fabrica Toyota Industries

Ministerul Transporturilor din Japonia a anuntat deja declansarea unei investigatii la fabrica Hekinan detinuta de Toyota Industries in prefectura Aichi, unde sunt produse motoarele si masinile afectate. La randul sau, Toyota Motor detine o participatie de 25% in Toyota Industries.

Scandalul certificarilor este cea mai recenta problema pentru Toyota, dupa ce luna trecuta filiala Daihatsu Motor Daihatsu a recunoscut nereguli majore la testele de siguranta auto inca din 1989, fiind nevoita sa suspende operatiunile pentru cel putin o luna.

Probleme recente Toyota:

- ianuarie 2024: nereguli testare motoare diesel (Toyota Industries)
- decembrie 2023: nereguli majore la teste de siguranta (Daihatsu) 

Analistii considera ca aceste scandaluri repetate risca sa afecteze imaginea si vanzarile Toyota pe termen mediu si lung, in contextul concurentei acerbe din industria auto.

Toyota produce milioane de masini cu motoarele diesel „suspecte”

Conform statisticilor Toyota Industries, aproximativ 84.000 de autoturisme echipate cu aceste motoare diesel „suspecte” au fost vandute in anul financiar incheiat la 31 martie 2023.

Prin urmare, avand in vedere ca problemele se refera la procedurile de testare, nu la conformitatea tehnica, impactul direct asupra clientilor ar putea fi redus.

Cu toate acestea, specialistii estimeaza ca in decursul ultimilor ani Toyota Industries si Toyota Motor au produs milioane de vehicule cu motoarele diesel implicate. Prin urmare, costurile unei eventuale rechemari sau inlocuiri la scara larga ar putea fi substantiale.

Ramane de vazut daca investigatiile oficiale vor identifica si alte nereguli ce necesita noi masuri din partea Toyota pentru modelele afectate. Cert este ca reputatia marcii va avea de suferit, in conditiile in care clientii acorda importanta sporita standardelor de calitate si siguranta auto.

Citeste si
BYD Dolphin, un concurent demn de luat in seama in batalia masinilor electrice accesibile.

Impact negativ asupra titlurilor Toyota la bursa

Investitorii au reactionat prompt la vestea suspendarii globale a 10 modele Toyota, actiunile companiei inregistrand luni un declin de 4% la Bursa din Tokyo.

In schimb, titlurile Toyota Motor au crescut usor cu 3.1%, grupul auto numeru 1 mondial incercand sa reduca pierderile de imagine prin decizia rapida de a stopa livrarile pana la clarificarea situatiei certificarilor.

Analistul Tatsuo Yoshida de la Bloomberg Intelligence avertizeaza ca „practicile necorespunzatoare descoperite recent ar putea afecta Toyota Industries si, prin extensie, intregul grup Toyota pe termen lung”.

Suspendarea globala a livrarilor pentru 10 modele importante precum Hilux, Land Cruiser sau Fortuner reprezinta o lovitura dura pentru Toyota. Investigatiile referitoare la neregulile de la testarea motoarelor diesel vor influenta negativ vanzarile si imaginea grupului in lunile urmatoare.

Recentele probleme ale Toyota si Daihatsu ligate de standardele de calitate si testare subliniaza presiunea tot mai mare pe care trebuie sa o gestioneze constructorii auto in goana dupa optimizarea costurilor si indeplinirea normelor de poluare.

In acest sens, este imperativ ca Toyota si filialele sale sa implementeze urgent masuri pentru consolidarea controlului si coordonarii in lantul de aprovizionare, in vederea evitarii unor noi scandaluri care pot afecta grav increderea clientilor in marci precum Toyota sau Lexus.

Citeste si...

Citeste si...