luni, mai 27, 2024

„Avem O Veste Proasta Pentru Cei Care Credeau Ca Ne Va Pica Sistemul”. Ministrul De Finante Spune Ca in Sistemul E-Factura Au Fost Preluate Deja Peste 2,7 Milioane De Facturi

Share

„Aş face cateva precizari legat de modulul e-Factura. Avem o veste proasta pentru cei care credeau ca ne va pica sistemul şi nu va merge sistemul şi modulul e-Factura. Pana in momentul de faţa au fost preluate in sistem 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei. Maximul l-am atins in ziua de vineri – 675.000 de facturi. Ne aşteptam ca in cursul acestei saptamani aceasta creştere sa ajunga pana la un milion de facturi pe zi”, a afirmat Bolos, intr-o conferinţa de presa.

El a adaugat ca raportarea se face in termen de cinci zile de la emiterea facturii.

„Reamintesc ca funcţionam in paralel cu cele doua sisteme, respectiv sistemul de raportare a facturilor in modulul nostru de factura electronica şi opţiunea clasica de emitere a facturii şi apoi raportare a ei. Raportarea se face in termen de cinci zile de la emiterea facturii. Daca se intrerupe sistemul dupa ce se reia partea de factura electronica, termenul ramane acelaşi, de cinci zile in vederea raportarii”, a explicat ministrul Finanţelor.

Amenzi de la 1 iulie

Acesta a mai spus ca dupa 1 iulie neraportarea in sistemul e-Factura reprezinta contravenţie, iar firmele risca amenzi.

„Pana la data de 1 iulie avem regimul acesta opţional pe care vi l-am amintit, neraportarea in sistemul nostru electronic, in modulul e-Factura constituie contravenţie. Pentru microintreprinderi avem fapta contravenţionala sancţionata intre 1.000 de lei pana la 2.500 de lei, la intreprinderile mijlocii, amenda este intre 2.500 – 5.000 de lei şi intreprinderile mari 5.000 de lei pana la 10.000 de lei”, a mai declarat Marcel Boloş.

Citeste si
Iată cum arată bugetul pentru 2024: Fondul de pensii și Ministerul Educației vor primi cei mai mulți bani. Unde au fost tăiați

Ce este e-Factura

Sistemul e-Factura a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2024, data de la care toate firmele trebuie sa transmita facturile pentru tranzactii cu bunuri si servicii efectuate alte entitati juridice.

Termenul-limita pentru trimiterea facturilor in acest sistem este de 5 zile de la emiterea acestora.

Legislatia prevede ca de la 1 iulie 2024 transmiterea facturilor prin acest sistem este obligatorie, fiind considerate facturi numai acelea care indeplinesc condiţiile prevazute de Ordonanţa de Urgenţa a Guvernului nr. 120/2021.

O serie de antreprenori au acuzat birocratia privind inrolarea in sistem. Concomitent, mari companii au anuntat ca nu pot implementa sistemul de la 1 ianuarie, asa cum a fost cazul Vodafone.

Autoritatile spera ca prin noul sistem sa reduca frauda la TVA.

Romania are cel mai mare procent de TVA neincasata din Uniunea Europeana, de 36,7%, echivalentul a 9 miliarde de euro pe an, bani care nu sunt colectati la buget.

Source link

Citeste si...

Citeste si...