sâmbătă, iunie 15, 2024

Bulgaria: Hotelierii de pe litoral maresc salariile cu 20% pentru a atrage lucratori din Asia

Hotelierii de pe litoralul bulgăresc se confruntă cu o lipsă acută de personal și au mărit salariile cu 20% pentru a atrage muncitori din Asia. Descoperă cum își pregătesc sezonul turistic 2024!

Share

Hotelierii de pe litoralul bulgaresc se confrunta cu o lipsa acuta de personal si, pentru a face fata acestei provocari, au crescut salariile angajatilor cu cel putin 20%, conform declaratiilor ministrului Turismului, Evtim Milosev. Acesta a explicat pentru radioul public bulgar ca majorarea salariilor este esentiala pentru a atrage si pastra personalul necesar in sezonul turistic.

Cresterea salariilor si recrutarea din Asia

Ministrul Turismului, Evtim Milosev, a declarat ca sectorul turismului din Bulgaria a trebuit sa ia masuri urgente pentru a combate deficitul de personal. O solutie a fost cresterea salariilor cu cel putin 20% fata de vara trecuta. In plus, angajatorii bulgari au inceput sa caute activ forta de munca din tarile asiatice, precum Nepal, India, Bangladesh si Kargazstan, unde multi oameni sunt interesati sa lucreze in domeniul turismului.

Milosev a mentionat ca cererile pentru vize sunt rezervate cu luni inainte, iar angajatorii asteapta cu nerabdare sosirea lucratorilor asiatici. Pentru a facilita acest proces, Ministerul Afacerilor Externe bulgar a fost indemnat sa detaseze personal suplimentar in birourile consulare din Asia Centrala.

Date pozitive despre turismul bulgaresc

In primele trei luni ale anului 2024, Bulgaria s-a situat pe locul al doilea in Europa in ceea ce priveste redresarea turismului fata de 2019, potrivit datelor Comisiei Europene de Turism. De asemenea, Bulgaria a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de turisti din Europa in aceasta perioada, cu un avans de 39% comparativ cu primele trei luni din 2019.

Ministrul Milosev a subliniat ca inceputul lunii mai a fost un moment de optimism pentru turismul bulgaresc, datorita mai multor zile libere de sarbatori, care au adus aproape 80.000 de inregistrari turistice. Aceasta a fost vazuta ca un inceput puternic de sezon.

Citeste si
Investitii in actiuni prin planuri de reinvestire a dividendelor
Bulgaria: Hotelierii de pe litoral maresc salariile cu 20% pentru a atrage lucratori din Asia
Bulgaria: Hotelierii de pe litoral maresc salariile cu 20% pentru a atrage lucratori din Asia

Provocarile si solutiile pentru prelungirea sezonului

Milosev a mai explicat ca planurile de turism organizat sunt facute cu mult timp inainte si ca ajustarea programelor din cauza vremii nu este fezabila. El a adaugat ca ministerul sau va insista pentru prelungirea TVA-ului redus de 9% pentru operatorii de turism, care urmeaza sa expire in iulie, cel putin pana la sfarsitul sezonului actual.

Ministrul a declarat ca va discuta aceasta problema cu Ministerul de Finante, incercand sa gaseasca o solutie legala care sa permita mentinerea TVA-ului redus. Acesta ar fi un beneficiu semnificativ pentru angajatori si pentru intregul sector turistic.

Beneficiile si provocarile aducerii muncitorilor din Asia

Hotelierii bulgari nu sunt singurii care apeleaza la muncitori din Asia pentru a acoperi deficitul de personal. Alte tari europene au urmat aceeasi strategie, recunoscand avantajele angajarii lucratorilor din regiuni cu un surplus de forta de munca. Acesti muncitori sunt adesea bine instruiti, motivati si dispusi sa lucreze in conditii care ar putea fi respinse de localnici.

Insa, procesul de recrutare a muncitorilor straini nu este lipsit de provocari. Procedurile de viza pot fi complicate si costisitoare, iar adaptarea la o noua cultura si la un nou mediu de lucru necesita timp si efort. In plus, exista si riscul ca muncitorii sa fie exploatati sau sa se confrunte cu conditii de munca precare.

Eforturile Guvernului bulgar pentru a sprijini turismul

Guvernul bulgar recunoaste importanta turismului pentru economia tarii si a luat masuri pentru a sprijini acest sector. Pe langa majorarea salariilor si recrutarea de muncitori straini, autoritatile au investit in promovarea Bulgariei ca destinatie turistica si in imbunatatirea infrastructurii turistice.

Citeste si
Romania se apropie de atingerea tintei de imprumuturi externe pentru 2024 prin emisiune de eurobonduri

De asemenea, guvernul a colaborat cu sectorul privat pentru a dezvolta noi atractii turistice si pentru a organiza evenimente care sa atraga turisti din intreaga lume. Aceste eforturi au inceput sa dea roade, Bulgaria devenind una dintre destinatiile turistice de top din Europa.

Impactul turismului asupra economiei bulgare

Turismul este un sector esential pentru economia bulgara, contribuind semnificativ la PIB-ul tarii si oferind locuri de munca pentru mii de oameni. Cresterea numarului de turisti aduce beneficii economice importante, stimuland consumul si investitiile in infrastructura si servicii.

In acelasi timp, turismul poate avea si un impact negativ asupra mediului si a comunitatilor locale. Cresterea numarului de turisti poate duce la supraaglomerare, poluare si degradarea resurselor naturale. Pentru a minimiza aceste efecte negative, autoritatile si operatorii de turism trebuie sa adopte practici sustenabile si sa promoveze un turism responsabil.

Perspectivele pentru sezonul turistic din 2024

Cu toate provocarile si masurile luate, sezonul turistic din 2024 se anunta promitator pentru Bulgaria. Cresterea numarului de turisti si majorarea salariilor pentru angajati sunt semne pozitive pentru industrie. Cu toate acestea, ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in lunile urmatoare si daca masurile luate vor fi suficiente pentru a face fata provocarilor.

Este clar ca Bulgaria trebuie sa continue sa investeasca in turism si sa gaseasca solutii pentru a atrage si pastra forta de munca necesara. In acelasi timp, trebuie sa se asigure ca dezvoltarea turismului este sustenabila si benefica pentru toate partile implicate.

Sursa imagini: Unsplash
Subiecte abordate in articol: Bulgaria, turism, salarii, muncitori asiatici

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...