marți, septembrie 10, 2024

China Construieste un Fond de 47,5 Miliarde de Dolari pentru a Stimula Industria de Semiconductori: Noua „tara Silicon”?

Noul fond uriaș al Chinei pentru producția de cipuri ar putea schimba echilibrul de putere în sectorul strategic al semiconductorilor. Vedeți detaliile aici.

Share

China a lansat un nou fond de investitii masiv in valoare de 344 miliarde yuan (47,5 miliarde de dolari) pentru a accelera dezvoltarea industriei nationale de semiconductori. Aceasta miscare ambitioasa subliniaza angajamentul ferm al presedintelui Xi Jinping de a realiza autosuficienta Chinei in domeniul cipurilor, o piesa esentiala in ecuatia superputerilor tehnologice ale viitorului. Acum, toate privirile sunt indreptate catre aceasta a treia faza a Fondului Investitional pentru Industria Circuitelor Integrate (Big Fund), care isi propune sa transforme China intr-un adevarat competitor pe piata globala de semiconductori.

Fondul urias de 47,5 miliarde de dolari: O investitie strategica pentru China

Infiintarea acestui al treilea fond de investitii reprezinta cea mai mare miscare a Chinei pana in prezent in lupta pentru a-si consolida independenta tehnologica. Cu un capital inregistrat de 344 miliarde de yuani (47,5 miliarde de dolari), noul fond urmareste sa accelereze dezvoltarea industriei de semiconductori si sa reduca dependenta tarii de cipurile importate.

Potrivit Sistemului National de Publicitate a Informatiilor de Credit pentru Intreprinderi, o agentie guvernamentala de informatii despre companii, Fondul Investitional pentru Industria Circuitelor Integrate din China – Faza 3 a fost infiintat oficial pe 24 mai si inregistrat sub Administratia Municipala pentru Reglementarea Pietei din Beijing.

Focusul principal: Echipamente pentru fabricarea de cipuri

Una dintre principalele prioritati ale acestei a treia faze a fondului va fi productia de echipamente pentru fabricarea de cipuri semiconductori. Aceasta decizie vine in contextul in care China cauta sa-si consolideze lanturile de aprovizionare interne si sa reduca dependenta de furnizorii externi de tehnologie, in special de companiile americane.

Cine sunt investitorii cheie in noul fond?

Conform bazei de date Tianyancha, care furnizeaza informatii despre companiile chineze, Ministerul de Finante al Chinei este cel mai mare actionar, cu o participatie de 17% si un capital varsat de 60 de miliarde de yuani. China Development Bank Capital este al doilea actionar ca marime, cu o participatie de 10,5%.

Citeste si
Romgaz prelungeste linia de credit de 2,1 miliarde de lei acordata filialei pentru finantarea proiectului Neptun Deep

Insa fondul nu este sustinut doar de institutii guvernamentale. Alte 17 entitati sunt enumerate ca investitori, incluzand cinci dintre cele mai mari banci chineze: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China si Bank of Communications, fiecare contribuind cu aproximativ 6% din capitalul total.

Istoria fondului „Big Fund” si impactul sau asupra industriei de semiconductori

China Construieste un Fond de 47,5 Miliarde de Dolari pentru a Stimula Industria de Semiconductori: Noua "tara Silicon"?
Imagine ilustrativa a steagului chinezesc cu cipuri semiconductoare

Actuala a treia faza a fondului „Big Fund” este cea mai mare dintre cele trei lansate pana acum. Prima faza a fost infiintata in 2014 cu un capital inregistrat de 138,7 miliarde de yuani, iar a doua a urmat in 2019 cu 204 miliarde de yuani.

Fondurile anterioare au finantat deja cateva dintre cele mai importante companii de semiconductori din China, precum Semiconductor Manufacturing International Corporation si Hua Hong Semiconductor, doua dintre cele mai mari fabrici de cipuri, precum si Yangtze Memory Technologies, un producator deMemorie flash.

Provocarile si perspectivele Chinei pe piata globala de semiconductori

In timp ce China face pasi uriasi pentru a-si consolida capacitatile interne in domeniul semiconductorilor, exista inca un decalaj semnificativ fata de liderii mondiali precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) si Samsung Electronics.

Cu toate acestea, investitiile masive ale Chinei in aceasta industrie strategica ar putea schimba echilibrul de putere in viitor. Expertii avertizeaza ca aceste fonduri gigantice ar putea permite Chinei sa recupereze rapid decalajul tehnologic si sa devina un concurent redutabil pe piata globala de semiconductori.

In timp ce lumea urmareste cu atentie aceasta cursa tehnologica, China pare hotarata sa-si atinga obiectivul de autosuficienta in domeniul cipurilor. Viitorul va arata daca aceasta investitie record de 47,5 miliarde de dolari va fi cheia care va transforma China intr-o noua „tara Silicon” de temut.

Apel la actiune: Impartaseste acest articol pentru a afla perspectivele expertilor asupra impactului pe care il va avea crearea acestui nou fond urias asupra industriei globale de semiconductori. Lasa un comentariu cu parerile tale!

Citeste si
Cum functioneaza Dow Futures si ce efecte au asupra pietelor

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: semiconductori, cipuri, investitii, China, tehnologie

(Acest articol se bazeaza pe raportarea Reuters cu privire la infiintarea celui de-al treilea fond de investitii al Chinei pentru industria de semiconductori, precum si pe analize ale expertilor privind tendintele din industria tehnologica mondiala.)

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...