joi, iunie 20, 2024

China Evergrande, cu datorii de 300 de miliarde de dolari, obligata la lichidare

Instanța din Hong Kong a dispus lichidarea grupului China Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume

Share

China Evergrande, un dezvoltator imobiliar din China cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, a fost obligat luni de o instanta din Hong Kong sa intre in lichidare. Decizia ar putea zgudui pietele financiare din China, deja instabile, intrucat oficialii se grabesc sa gestioneze criza tot mai acuta.

Impact major asupra economiei chineze

Lichidarea fortata a Evergrande, care detine active de 240 de miliarde de dolari, ar putea afecta si mai mult piata de capital si sectorul imobiliar din China. China se confrunta deja cu o economie care se chinuie sa creasca, cel mai slab sector imobiliar din ultimii noua ani si o bursa de valori aproape de minimul ultimilor cinci ani.

Aceasta presiune suplimentara asupra pietelor ar putea submina eforturile autoritatilor de a relansa cresterea economica. Cu toate acestea, procesul de lichidare al Evergrande nu se asteapta sa afecteze imediat operatiunile companiei, cum ar fi proiectele de constructii de locuinte.

Criza datoriilor bate la usa

Evergrande nu a reusit sa prezinte un plan concret de restructurare a datoriilor. Procesul de lichidare a Evergrande ar putea fi complex din cauza factorilor politici si a implicarii mai multor autoritati. Ar putea dura luni sau ani pentru ca lichidatorul offshore numit de creditori sa preia controlul asupra subsidiarelor de pe continent.

Evergrande a colaborat timp de aproape doi ani cu un grup ad-hoc de detinatori de obligatiuni pentru un plan de reesalonare a datoriei de 23 de miliarde de dolari, dar nu a reusit sa ajunga la ceva concret. De la criza datoriilor din mijlocul anului 2021, cel putin trei dezvoltatori chinezi au fost obligati sa intre in lichidare.

Citeste si
Proteste studentesti pro-palestiniene vizeaza legaturile financiare ale universitatilor americane cu Israelul. Tinerii cer incetarea investitiilor care sustin razboiul din Gaza

Pietele financiare, in alerta maxima

Decizia de lichidare fortata a Evergrande vine intr-un moment in care compania se confrunta cu o criza majora de lichiditati. Grupul a acumulat datorii de peste 300 de miliarde de dolari in ultimii ani prin imprumuturi masive pentru a finanta achizitii de terenuri si proiecte imobiliare. Dar vanzarile de locuinte au scazut dramatic in 2021, lasand Evergrande in incapacitatea de a-si plati creditorii si investitorii.

Ce a dus la prabusirea Evergrande

Mai multi factori au contribuit la situatia precara a Evergrande:

  • Supraindatorare – Compania a acumulat datorii uriase prin imprumuturi agresive, ajungand la peste 300 de miliarde de dolari.
  • Reglementari guvernamentale – Noile reguli introduse de China in 2020 au limitat gradul de indatorare al dezvoltatorilor imobiliari.
  • Scaderea cererii de locuinte – Cererea pentru proprietati a scazut in 2021, in special pentru proiectele Evergrande.
  • Model de afaceri nesustenabil – Evergrande s-a bazat mult prea mult pe vanzarea de bunuri nefinalizate pentru a obtine numerar.

Ce efecte va avea lichidarea companiei

Efectele lichidarii Evergrande vor fi resimtite la scara larga:

  • Scaderea increderii investitorilor in piata imobiliara chineza
  • Posibile falimente in lant ale altor dezvoltatori supraindatorati
  • Perturbarea finalizarii proiectelor rezidentiale ale Evergrande
  • Imposibilitatea Evergrande de a-si plati obligatiile, afectand bancile si furnizorii
  • Instabilitate sporita pe pietele financiare din China si in economia locala

In concluzie, decizia de lichidare fortata a grupului imobiliar Evergrande, care are datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, ar putea declansa o noua criza economica si financiara in China. Autoritatile se mobilizeaza pentru a gestiona consecintele acestei decizii care ar putea afecta sectorul imobiliar, sistemul bancar, investitorii si economia in ansamblu. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile si ce masuri vor lua autoritatile chineze pentru a evita o criza majora.

Citeste si
Scandaloasa masura a Ucrainei: Barbatii vor fi FORȚAȚI sa se intoarca si sa lupte in razboi!

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...