luni, mai 27, 2024

Cum functioneaza Dow Futures si ce efecte au asupra pietelor

Share

Dow Futures reprezinta contracte futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA). Acestea permit investitorilor sa speculeze sau sa anticipeze valoarea viitoare a actiunilor inainte de deschiderea bursei.

Ce sunt Dow Futures si cum functioneaza

Dow Futures sunt contracte futures pe indicele bursier Dow Jones Industrial Average (DJIA). Un contract futures este un acord legal intre doua parti de a face schimb de bani sau active in functie de pretul prezis al unui index.

Dow Futures permit specularea sau anticiparea valorii viitoare a actiunilor inainte ca piata sa se deschida. De exemplu, daca pretul Dow Futures creste cu 100 de puncte intr-o dimineata, aceasta ar putea semnala ca actiunile vor deschide mai sus atunci cand piata se va deschide.

Dow Futures incep tranzactionarea in fiecare zi la ora 7:20 AM CT pe Chicago Board of Trade (CBOT). Aceasta este cu o ora si 10 minute inainte de deschiderea pietei actiunilor. Acest lucru permite stabilirea sentimentului investitorilor cu privire la directia probabila a pietei.

Unde se tranzactioneaza Dow Futures

Dow Futures se tranzactioneaza pe o bursa centralizata, Chicago Board of Trade (CBOT), administrata de CME Group. Utilizarea unei burse futures inseamna ca toate tranzactiile sunt compensate prin intermediul bursei, reducand riscul ca o parte sa nu-si indeplineasca obligatiile contractuale.

Spre deosebire de actiuni, contractele futures nu se tranzactioneaza intre doi investitori. In schimb, investitorii creeaza contracte cu bursa. De exemplu, daca cumparati un contract Dow Futures, vindeti efectiv contractul bursei. Daca vindeti un contract, cumparati de la bursa. Aceasta ajuta la gestionarea riscului.

Efectul de levier in Dow Futures

Dow Futures au un efect de levier incorporat. Aceasta inseamna ca traderii pot folosi semnificativ mai putini bani pentru a tranzactiona futures si pentru a obtine randamente sau pierderi exponentiale.

Citeste si
INTERVIU. Cele patru puncte slabe ale bugetului 2024 din perspectiva lui Theodor Stolojan: "Este foarte tensionat"

De exemplu, daca pretul Dow Futures este 25.000 de puncte, valoarea unui singur contract futures Dow este de 250.000 USD (25.000 x 10). Asadar, pentru fiecare punct cu care indicele Dow Jones creste sau scade, valoarea contractului futures creste sau scade cu 10 USD.

Avantajele si dezavantajele tranzactionarii cu Dow Futures

Cum functioneaza Dow Futures si ce efecte au asupra pietelor
Cum functioneaza Dow Futures si ce efecte au asupra pietelor

Iata principalele avantaje ale tranzactionarii cu Dow Futures:

  • Efectul de levier – Permite traderilor sa controleze valori mari de active cu o investitie initiala relativ mica.
  • Lichiditate mare – Dow Futures sunt foarte lichide, permitand intrarea si iesirea rapida din pozitii.
  • Diversificare – Ofera expunere la piata actiunilor fara a detine actiuni individuale.
  • Acces 24/7 – Se pot tranzactiona oricand, spre deosebire de actiunile care se tranzactioneaza doar in timpul programului bursei.

Principalele dezavantaje includ:

  • Risc ridicat – Efectul de levier amplifica atat castigurile, cat si pierderile.
  • Complexitate – Dow Futures pot fi dificil de inteles pentru incepatori.
  • Volatilitate mare – Preturile Dow Futures pot fluctua rapid.
  • Date de expirare – Contractele futures au date de expirare, introducand riscuri suplimentare.

Impactul Dow Futures asupra pietei actiunilor

Miscarile brusce ale preturilor Dow Futures pot indica schimbari in sentimentul investitional si pot influenta piata actiunilor atunci cand se deschide. De exemplu, daca Dow Futures scad brusc cu 200 de puncte, ar putea semnala o deschidere mai slaba a pietei.

Cu toate acestea, Dow Futures nu intotdeauna prezic in mod corect miscarea pietei. De multe ori, Dow Jones se va misca in directia opusa fata de cum au indicat futures inaintea deschiderii. Cu alte cuvinte, Dow Futures sunt doar un indicator, nu o garantie a performantei bursei.

Citeste si
PIB-ul Uniunii Europene a crescut usor in 2023, Romania printre statele cu crestere peste medie

Concluzie

Dow Futures sunt instrumente utile atat pentru speculanti, cat si pentru investitorii care doresc sa anticipeze miscarile probabile ale pietei si sa profite de pe urma acestora. Cu toate acestea, futures implica un risc ridicat si pot expune investitorii la pierderi mari daca nu sunt utilizate corect. Intelegerea modului in care functioneaza si impactul lor asupra pietei de actiuni este esentiala.

Surse:

Princeton University. „The Operation of Futures Markets .” Page 22.

Citeste si...

Citeste si...