Moneda americana a inregistrat o deschidere stabila a saptamanii, in timp ce investitorii au fost concentrati pe datele privind inflatia din SUA, Europa si Japonia pentru a ghida perspectivele ratelor dobanzilor la nivel global. Castigul dolarului este insa redus, deoarece pietele raman nesigure cu privire la posibilele miscari ale bancilor centrale.
Comertul cu valuta straina a fost dominat in ultimele luni de vanatoarea de „castig purtator” (carry trade), pedepsind monedele cu dobanzi mici, cum ar fi yenul, yuanul si francul elvetian, si sustinand dolarul in timp ce datele economice americane au fost oscilante, erodand increderea decidentilor de politica monetara in perspectivele ratelor.
Principalele cupluri valutare lupta sa iasa din joc
Mai multe cupluri valutare importante au inregistrat fluctuatii restranse in ultimele saptamani. Euroul, care a castigat 0,9% fata de dolar saptamana trecuta, s-a mentinut in centrul unui interval pe care l-a pastrat de peste un an, la 1,0846 dolari.
Volumele tranzactiilor de luni au fost reduse de sarbatorile din Marea Britanie si Statele Unite. Cifrele privind inflatia din Germania (miercuri) si zona euro (vineri) vor fi urmarite indeaproape pentru a confirma o eventuala reducere a dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana saptamana viitoare, asa cum au anticipat tranzactionarii.
Lira sterlina a testat partea superioara a unui interval pe care l-a mentinut in acest an, la 1,2735 dolari. Dolarul australian si dolarul neo-zeelandez s-au indepartat de maximele recente, lasand dolarul australian la 0,6637 dolari si dolarul neo-zeelandez la 0,6122 dolari, pe masura ce pietele au redus asteptarile privind reducerile ratelor dobanzilor de catre Rezerva Federala americana.
Fed-ul ramane preocupat de inflatie
Citirea de vineri a indicelui preturilor de consum de baza (PCE), masura preferata a inflatiei de catre Fed, se asteapta sa ramana constanta luna de luna.
Desi dolarul a scazut dupa ce datele au aratat o incetinire a cresterii preturilor de consum in aprilie si confirmarea acestei tendinte ar putea trage moneda americana si mai jos, tabloul general este ca inflatia si indicatorii aferenti raman peste tinta de 2% a Fed.
„Atingerea obiectivului de inflatie de 2% pare mai indepartata decat la sfarsitul anului trecut, fiind necesare mai multe cifre de incetinire a inflatiei pentru a restabili increderea”, au declarat analistii de la Societe Generale.
Vanatoarea de dobanzi continua
In timp ce incertitudinea legata de ratele dobanzilor persista, investitorii au continuat sa caute venituri si sa vanda monede cu randamente mici precum yenul, yuanul si francul elvetian, in schimbul euro si a dolarului.
Francul elvetian a scazut tot anul acesta si la 0,9928 franci pentru un euro, a atins cel mai scazut nivel din aprilie 2023 saptamana trecuta. Yuanul chinezesc a incheiat saptamana trecuta sub pragul de 7,24 yuani pentru un dolar, cel mai scazut nivel din inceputul lunii mai.
Yenul ar putea consemna prima sa crestere lunara din acest an in luna mai, datorita unor suspiciuni de interventie a autoritatilor japoneze la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, dar a scazut din nou de atunci.
La 156,87 yeni pentru un dolar luni dimineata, yenul a castigat putin sprijin din cresterea randamentelor obligatiunilor guvernamentale japoneze – la maturitatea de 10 ani, de exemplu, raman cu aproape 350 de puncte baza sub randamentele titlurilor similare americane.
Moneda | Curs valutar curent | Variatie saptamanala |
---|---|---|
Euro | 1,0846 USD | +0,9% |
Lira sterlina | 1,2735 USD | Interval anual |
Dolar australian 0,6637 USD | Sub maximele recente | |
Dolar neo-zeelandez | 0,6122 USD | Sub maximele recente |
In ciuda semnalelor mixte privind inflatia si rata dobanzilor, dolarul ramane puternic, profitand de cautarea investitorilor pentru randamentele mai mari oferite de active denominate in moneda americana. Aceasta tendinta ar putea continua atat timp cat incertitudinea cu privire la politica monetara a principalelor banci centrale nu se risipeste.
Perspectiva spre viitor: Urmatoarele date privind inflatia vor fi urmate indeaproape de investitori pentru a ghida asteptarile cu privire la miscarile ratelor dobanzilor de catre bancile centrale. Pana atunci, dolarul ar putea ramane solid, profitand de diferentialul de randament fata de alte monede importante.
Impartasiti acest articol pentru a afla cele mai recente evolutii in piata valutara! Lasati un comentariu cu opinia dvs. despre perspectivele dolarului.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: dolar, inflatie, rate dobanzi, banci centrale
(Acest articol se bazeaza pe analize de piata din surse credibile si pe ultimele date disponibile privind inflatia si politica monetara a principalelor banci centrale din lume)