miercuri, iulie 17, 2024

INTERVIU. Cele patru puncte slabe ale bugetului 2024 din perspectiva lui Theodor Stolojan: „Este foarte tensionat”

Share

Bugetul pe 2024 se bazeaza pe o crestere economica de 3,4% si un deficit bugetar, adica diferenta dintre veniturile si cheltuielile publice, de 86,6 miliarde de lei, ceea ce corespunde la 5% din produsul intern brut (PIB).

Romania ar fi trebuit sa aiba anul viitor un deficit bugetar de 3%, limita maxima prevazuta de tratatele europene, dar a negociat tinte mai mari si vizeaza un deficit de 5% din PIB anul viitor.

Guvernul promite cresterea salariilor profesorilor cu 20% in doua transe, 5% pentru functionarii publici si o majorare a pensiilor in doua runde, una de 13,8% in ianuarie si o recalculare in septembrie.

Deputatul PNL Theodor Stolojan spune ca bugetul pe 2024 are atat aspecte pozitive, cat si negative.

Pe partea pozitiva, el remarca un buget de 120 de miliarde de lei destinat investitiilor, dar si cresterilor de pensii si salarii.

In ceea ce priveste problemele, economistul indica patru puncte slabe majore pentru tara noastra anul viitor:

  • Cresterea economica care se asteapta sa fie mai mare decat anul acesta, pe masura ce zona euro slabeste.
  • Veniturile bugetare optimiste, bazate pe promisiunea ANAF de a colecta mai mult.
  • Dependenta de fondurile europene si, prin urmare, de implementarea reformelor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNDR).
  • Imprumuturile foarte mari pe care tara noastra va trebui sa le contracteze anul viitor si dobanzile pe care va trebui sa le platim pentru imprumuturile pe care le-am contractat pana acum.

In concluzie, Theodor Stolojan este de parere ca Romania trebuie sa isi consolideze in continuare situatia bugetara „cat mai curand”.

Citeste si
Iată cum arată bugetul pentru 2024: Fondul de pensii și Ministerul Educației vor primi cei mai mulți bani. Unde au fost tăiați

Consolidarea bugetara poate fi realizata fie prin cresteri de taxe, fie prin reduceri ale cheltuielilor publice, fie printr-o combinatie a celor doua.

„Are unele aspecte pozitive”

Libertatea: Ce parere aveti despre bugetul pe 2024? Este configurat corect? Consiliul de Finante a avertizat ca deficitul va fi chiar mai mare decat anul acesta.
Theodor Stolojan: Este un buget foarte strans. Are aspecte pozitive, dar si multe puncte slabe. Aspectele pozitive sunt bine cunoscute: Investitii in valoare totala de 120 de miliarde de lei, ceea ce inseamna 7% din PIB, fonduri pentru cresterea pensiilor si salariilor.

Punctele slabe sunt numeroase. Ne propunem o crestere economica de 3,4%, fata de 2% la sfarsitul acestui an. Dar asta va depinde de ce se va intampla in Uniunea Europeana, cel mai important partener de comert exterior al Romaniei. Germania, de exemplu, este acum la minus 0,2%. Va depinde foarte mult de ceea ce se va intampla in strainatate.

– Dar in ceea ce priveste veniturile?
– Daca ne uitam la veniturile fiscale, adica dupa deducerea fondurilor europene si a veniturilor nefiscale, vedem ca acestea ar urma sa creasca cu 15,5% fata de 2023, in timp ce PIB-ul nominal va creste cu 9%. Prin urmare, avem o diferenta de 6,5 puncte procentuale.

ANAF vrea sa stranga cu 10 miliarde de lei in plus pe an prin digitalizare. Și daca vin acesti bani, ne vom trezi cu o crestere de 12,5%, deci mai trebuie sa crestem pana la 15,5%.

Noi am avut o experienta destul de nefericita cu digitalizarea in ANAF. In concluzie, avem un punct slab in ceea ce priveste realizarea veniturilor.

Citeste si
Intelegerea Dow Jones Industrial Average (DJIA)

– Dar avem si fonduri europene…
– Dezvoltarea prin investitii a devenit dependenta de fondurile europene. 70% din bugetul total de investitii reprezinta fonduri europene. Cu alte cuvinte, orice intarziere in primirea fondurilor europene sau orice penalizare daca nu implementam reformele din PNDR ne pune in pericol.

Sunt sume foarte mari si orice decalaj in absorbtie ne va da batai de cap.

„Cheltuielile cu dobanzile reprezinta jumatate din fondurile europene pentru 2024”

– Cum estimati deficitul bugetar? Este realist?
– Avem in fata un deficit foarte mare, de 86 de miliarde de lei. Daca includem si refinantarea datoriei publice, ne indreptam spre un necesar de 200 de miliarde de lei, care nu poate fi finantat doar intern. Ne vom imprumuta in strainatate, in euro sau dolari.

Leul a ramas stabil, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu face magie. Miliarde, bani europeni plus imprumuturi de pe pietele externe vin in Romania.

In aceste conditii, dobanzile pe care va trebui sa le platim anul viitor se ridica la 7 miliarde de euro sau 35 de miliarde de lei. Prin comparatie, fondurile europene se ridica la 70 de miliarde de lei anul viitor, deci numai cheltuielile cu dobanzile reprezinta jumatate din fondurile europene. Trebuie sa realizam o consolidare bugetara cat mai repede.

– Ce trebuie facut?
– Ceea ce trebuie facut nu se poate face. Partidele gandesc in functie de ciclurile electorale, asa ca anul viitor vor creste pensiile, salariile si indemnizatiile. Avem, de asemenea, inflatie, iar oamenii o simt atunci cand puterea de cumparare scade. Dar suntem in afara tendintelor europene in ceea ce priveste ceea ce isi doresc oamenii, si anume servicii publice de inalta calitate.

Citeste si
FMI recomandă României să elimine cotele scăzute de TVA și impozitarea progresivă. Rezultatul: prețuri mai mari la alimente și locuințe

„Romania a implementat doar jumatate din reforme”

– Cum putem sa ne asiguram ca nu vom mai avea probleme ca in ultimii doi ani?
– Pai, dati-mi voie sa va dau un exemplu: Pensia medie a unui pensionar din Romania este putin peste 2.100 de lei. Pentru 2.000 de lei el este scutit de impozit, iar impozitul pe venit este de 10%, deci plateste 10 lei impozit la stat.

Un IT-ist cu 10.100 de lei este si el scutit de impozit pentru 10.000 de lei, deci plateste si el 10% din 100 de lei, deci tot 10 lei, la fel ca un pensionar. Asta e ceea ce trebuie sa faceti…

– Dar si aceasta modificare este noua si a fost aprobata de coalitia de guvernare abia in septembrie. Și este trecuta in RNE.
– Romania a implementat doar jumatate din reforme.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Link Sursa

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...