joi, iunie 20, 2024

Investitii in actiuni prin planuri de reinvestire a dividendelor

Share

Puteti cumpara actiuni ale unei companii prin planuri de reinvestire a dividendelor (DRIP) care reprezinta o alternativa accesibila sau chiar gratuita fata de achizitionarea lor la bursa. Aflati cum functioneaza.

Ce sunt planurile DRIP si cum va permit sa cumparati actiuni fara comisioane

Planurile de reinvestire a dividendelor (DRIP) functioneaza astfel incat dividendele in numerar pe care le primiti pentru investitiile detinute sunt reinvestite automat in actiuni suplimentare. Inscrierea intr-un DRIP simplifica procesul de reinvestire a numerarului primit ca dividende si, in unele cazuri, il face mai ieftin.

Inainte de a va inscrie intr-un DRIP, este important sa intelegeti cum functioneaza, care sunt avantajele si dezavantajele lor, precum si cum va puteti inscrie.

Cum functioneaza investitiile DRIP

Sa luam un exemplu simplu de cum functioneaza DRIP. Presupunem ca detineti 500 de actiuni ale unei companii care plateste un dividend de 1$ pe actiune. Sunteti inscris intr-un program DRIP prin intermediul companiei de brokeraj. Atunci cand compania plateste dividendele, veti primi 500$.

Presupunand ca atunci cand primiti dividendul, actiunea se tranzactioneaza cu 25$ pe actiune. In loc sa primiti cei 500$ in numerar, veti primi 20 de actiuni suplimentare.

Actiuni fractionare in DRIP

Actiunile fractionare sunt exact ceea ce par a fi: fractiuni ale unei actiuni intregi. Astfel, este posibil sa detineti de exemplu 1.65 actiuni in loc de una sau doua actiuni intregi.

Dar ce se intampla daca in exemplul nostru actiunea ar costa 26$? Cei 500$ ar cumpara un numar impar de 19.23 actiuni. Ati primi 19 actiuni in valoare de 494$, dar diferite companii de brokeraj pot trata fractiunea de 0.23 in mod diferit. In unele cazuri, puteti cumpara si fractiunea de actiune, primind astfel 19.23 actiuni.

Citeste si
China Construieste un Fond de 47,5 Miliarde de Dolari pentru a Stimula Industria de Semiconductori: Noua "tara Silicon"?

Avantaje si dezavantaje ale investitiilor DRIP

Iata care sunt principalele avantaje ale DRIP:

  • Cost mediu dolar: Prin reinvestirea automata a dividendelor veti practica in mod natural costul mediu in dolari (dollar-cost averaging). Aceasta presupune achizitionarea recurenta a unei investitii, in loc de o singura investitie masiva. Achizitionarea de actiuni suplimentare la intervale regulate va poate ajuta sa va reduceti costul mediu total de achizitie.
  • Reinvestire imediata: Deoarece dividendele sunt reinvestite automat in actiuni suplimentare, DRIP poate reduce sansa sa lasati banii neinvestiti daca uitati sa faceti reinvestirea manual. Banii lasati neinvestiti intr-un cont pot reduce randamentul in timp.
  • Comisioane mai mici: Daca aveti un DRIP configurat printr-o companie de brokeraj, este posibil ca aceasta sa elimine comisionul pentru majoritatea dividendelor reinvestite. Aceasta va insemna ca mai multi bani vor fi investiti in actiuni suplimentare. Totusi, nu toate companiile de brokeraj ofera DRIP fara comision, asa ca verificati acest aspect.

Iata si principalele dezavantaje ale DRIP:

  • Taxare: Daca participati la un DRIP intr-un cont impozabil, trebuie sa stiti ca tot trebuie sa platiti pana la 20% impozit pe dividendele reinvestite. Problema aici este sa va asigurati ca aveti banii necesari sa platiti efectiv impozitul atunci cand este scadent. Altfel, s-ar putea sa fiti fortat sa vindeti o parte din actiunile dvs. pentru a obtine banii.
  • Lipsa diversificarii: Daca configurati un plan DRIP pentru o singura actiune, veti acumula potential o cantitate semnificativa din acea actiune de-a lungul timpului, veti reduce diversificarea si va veti asuma mai mult risc decat este necesar. Asigurati-va ca verificati periodic portofoliul si faceti rebalansarea.
Citeste si
Romgaz prelungeste linia de credit de 2,1 miliarde de lei acordata filialei pentru finantarea proiectului Neptun Deep

Cum va puteti inscrie intr-un DRIP

In mod normal, va puteti inscrie intr-un DRIP prin intermediul companiei de brokeraj atunci cand achizitionati o investitie, autentificandu-va in contul online si selectand optiunea de a avea dividendele reinvestite. Sau puteti apela consilierul dvs., daca lucrati cu unul, si va poate indruma pas cu pas.

Unele companii ofera si propriile DRIP. Pentru a va inscrie la un DRIP al unei companii emitente, va trebui sa contactati direct compania pentru inscriere. Puteti gasi informatiile de contact relevante prin intermediul relatiilor cu investitorii ale companiei.

Priviti dincolo de costuri, la fluxuri de venit durabile prin reinvestirea dividendelor

Dupa cum vedem, reinvestirea automata a dividendelor in actiuni suplimentare prin intermediul planurilor DRIP va poate aduce mai multe beneficii pe termen lung, transformandu-va intr-un actionar mai mare in compania aleasa, cu sanse mai mari de crestere viitoare a valorii investitiei.

Chiar daca veti plati taxe pe dividende in contul impozabil, banii economisiti pe comisioane pot fi reinvestiti pentru a va asigura un venit pasiv mai mare viitor. Și daca selectati o companie solida cu istoric bun de crestere a dividendelor, va puteti bucura de fluxuri crescatoare de venituri an de an.

Departe de a fi o strategie pentru toata lumea, DRIP merita cel putin a fi luat in considerare drept o completare viabila a portofoliului diversificat de investitii pe termen lung. Și cu o minima efort de monitorizare periodica, un plan DRIP ar putea aduce rentabilitate suplimentara considerabila in timp.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...