vineri, iulie 19, 2024

Legea adoptata peste noapte de tandemul Ciuca-Ciolacu: Evaziunea mai mica de un milion de euro nu va mai fi sanctionata daca se plateste prejudiciul si amenda

Share

Proiectul de lege a fost prezentat pe 12 decembrie si a fost initiat de premierii Marcel Ciolacu – liderul PSD si Nicolae Ciuca – liderul PNL.

Proiectul de lege, care modifica Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, prevede o crestere atat a limitelor maxime, cat si a sanctiunilor.

Suma maxima este majorata de la 100.000 de euro la un milion de euro.

„(1) In cazul savarsirii unei infractiuni mentionate la articolul 6 alineatul (1), la articolul 8 sau la articolul 9, infractiunea nu se pedepseste in cazul in care, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea controlului efectuat de autoritatile competente care stabileste un prejudiciu imputabil bugetului general consolidat de pana la 1 000 000 EUR, prejudiciul majorat cu 15 % din valoarea acestuia, plus dobanzile si amenzile, este acoperit integral prin plati efective. In acest caz, autoritatile competente nu vor sesiza organele de urmarire penala”, se arata in document.

Avansare rapida

Proiectul de lege a fost aprobat luni, 18 decembrie, de Senat si marti, 19 decembrie, de Camera Deputatilor, urmand sa fie transmis presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit Profit.ro, proiectul de lege a primit initial, luni, in jurul orei 17.30, doar 65 de voturi favorabile din partea senatorilor, in timp ce numarul necesar era de 69. Presedintele de sedinta a anuntat atunci ca proiectul de lege nu a fost adoptat si ca acesta a fost retrimis la Camera Deputatilor, care este responsabila pentru luarea deciziei.

La o jumatate de ora dupa primul vot, PSD a reclamat ca nu functionau cartelele unor senatori.

Potrivit sursei citate, senatorii nominalizati au fost Daniel Zamfir (PSD) si Alexandru Nazare (PNL).

Citeste si
Romania se apropie de atingerea tintei de imprumuturi externe pentru 2024 prin emisiune de eurobonduri

La cel de-al doilea vot, proiectul a fost apoi adoptat cu 70 de voturi pentru.

In acelasi timp, un articol din regulamentul de functionare al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a fost modificat astfel incat aceasta sa poata investiga acum infractiuni de frauda de 10 milioane de lei sau mai mult.

Acelasi prag va fi introdus si pentru Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Acest lucru inseamna ca mai putine cazuri sunt transmise catre DNA si DIICOT.

Viziunea lui Ciolacu si Ciuca

In expunerea de motive a proiectului se precizeaza: „Experienta institutionala a aratat ca creditarea societatilor comerciale, in special prin utilizarea de numerar, de catre asociati, actionari sau alte persoane aflate in mod formal sau informal in fruntea acestora, se afla in multe cazuri in imediata vecinatate a infractiunilor de evaziune fiscala”.

Astfel, „veniturile nedeclarate” sunt introduse in societate prin intermediul operatiunilor de creditare, ceea ce denatureaza si mai mult situatia fiscala.

In document se precizeaza ca „scopul principal al legii este de a compensa prejudiciul cauzat de evaziunea fiscala bugetului general consolidat al statului si de a trage la raspundere persoanele vinovate”.

„Ponderea sesizarilor catre organele de drept pentru prejudicii mai mici de 500.000 de euro din totalul sesizarilor catre organele de drept a fost in medie de 80% in ultimii doi ani”, potrivit initiatorilor Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca.

De asemenea, se sustine ca numarul mare de sesizari duce la o supraincarcare a autoritatilor de aplicare a legii.

Sursa link

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...