marți, iulie 16, 2024

O treime din banii unei familii romanesti se cheltuie pe mancare. Iata cum arata cheltuielile gospodariilor din alte tari

Share

In timp ce romanii cheltuiesc aproape o treime din consumul casnic pentru alimente, in tari precum Austria, Germania si Danemarca proportia nu depaseste 12%.

Potrivit analizei „Volumul si structura consumului gospodariilor din Romania”, publicata de monitorsocial.ro pe 14 decembrie, Romania se afla pe penultimul loc in UE in ceea ce priveste cheltuielile de consum ale gospodariilor, cu 4.867 de euro pe an, adica putin peste 400 de euro pe adult pe luna.

Datele se refera la anul 2020, iar sursa este Eurostat, biroul de statistica al UE.

Sumele au crescut semnificativ din 2005, cand cheltuielile de consum ale gospodariilor din Romania se ridicau la 1.541 de euro. In 2010, acestea s-au dublat, ajungand la 3.086 de euro si au ajuns la 3.447 de euro in 2015.

„Desi au crescut semnificativ (mai ales dupa aderarea la UE), cheltuielile de consum ale gospodariilor din Romania raman printre cele mai mici din Europa”, scrie Monitorul Social. Doar bulgarii cheltuiesc mai putin decat romanii, cu 4.775 de euro pe an.

In comparatie, cheltuielile de consum ale gospodariilor din Luxemburg sunt de aproape zece ori mai mari decat in Romania, cu 43.306 euro pe an.

Alimentele reprezinta o pondere foarte mare in structura consumului in Romania

Alimentele reprezinta 28% din consumul gospodariilor din Romania, in timp ce in tari precum Austria, Germania si Danemarca ponderea corespunzatoare nu depaseste 12%.

„In tarile in care gospodariile dispun de putini bani pentru consum (cum este cazul Romaniei), alimentele reprezinta o proportie ridicata din structura consumului”, se arata in analiza. Cu alte cuvinte, romanii cheltuiesc mai mult pe mancare.

Citeste si
Eazy Asigurări, Firma Patronului Superbet, Va Vinde Online Polițe RCA în România. Vor Putea Fi Cumpărate Pe EMAG și Olx

Exista, de asemenea, diferente in structura consumului in interiorul Romaniei. Pentru cele mai sarace 20% dintre gospodariile din tara noastra, alimentele si locuintele reprezinta trei sferturi din consum.

La sate, alimentele reprezinta o pondere mai mare din consum decat in orase. In schimb, cheltuielile pentru locuinte sunt mai mari in orase.

Sursa link

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...