marți, septembrie 10, 2024

Orasele Din Romania Cu Cele Mai Scumpe Locuinte. Perspectivele Imobiliare in 2024: Oferta Mai Mica si Preturi in Urcare

Share

„Anul 2023 a surprins. Performantele pietei rezidentiale au reusit sa depaseasca si cele mai optimiste asteptari. Preturile au rezistat presiunii. Oferta a scazut puternic. Cererea a crescut cu pana la 40% pe anumite segmente. Iar numarul tranzactiilor a crescut semnificativ in ultimul trimestru al anului”, spune Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro, cel mai mare portal de profil din Romania.

Cresterile vin in contextul in care de la 1 ianuarie creste TVA la locuinte de la 5% la 9% pentru prima locuinta, iar cumparatorii au dorit sa beneficieze de TVA mai mica, au afirmat pentru Libertatea surse din domeniul bancar.

„Daca dobanzile continua sa scada catre un nivel si mai confortabil, vom avea toate conditiile de piata indeplinite pentru ca anul 2024 sa fie unul de revenire puternica a segmentului rezidential”, mai spune acesta.

Ce mai arata datele

  • Interesul potentialilor cumparatori si chiriasi pentru locuintele disponibile pe piata rezidentiala a crescut chiar si cu 40% in unele cazuri. Cu toate acestea, cumparatorii au fost mai degraba intr-o stare de asteptare, urmarind ofertele din piata, dar fara ca aceasta cerere in crestere sa se materializeze intr-un numar mai mare de tranzactii.
  • In acelasi timp, au existat scaderi majore in oferta, cu o singura exceptie. In total, la nivelul pietei rezidentiale au fost disponibile la vanzare aproximativ 313.000 de locuinte si la inchiriere aproape 217.200 de locuinte. Numarul apartamentelor si caselor listate la vanzare s-a redus la nivel national cu 25%, iar cel al proprietatilor de inchiriat – cu 10%. O cerere mare raportata la oferta de la nivelul pietei locale a aparut in Constanta si Brasov.
  • In ciuda tuturor asteptarilor, o usoara tendinta de crestere, cu 1%, a fost vizibila la nivelul preturilor solicitate pentru proprietatile rezidentiale scoase la vanzare, indiferent de vechimea imobilelor. Fata de 2021 insa, preturile sunt mai mari cu 20%. Pe de alta parte, castigul salarial mediu net este in crestere, la fel si volumul de credite noi acordate gospodariilor populatiei pentru locuinte.
  • Cresterile cu adevarat importante au fost inregistrate pe segmentul inchirierilor. Cel mai semnificativ avans a aparut la nivelul pietei din Constanta, cu 29%. La polul opus s-a aflat Timisoara, unde proprietarii au marit chiriile cu 3%.
  • S-au eliberat cu 23% mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale la nivel national, iar numarul de locuinte finalizate a scazut si el usor. Acest lucru a contribuit direct la scaderea ofertei.
  • Au fost vandute mai putine imobile pe parcursul acestui an. Circa 40% din totalul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut in 2023 obiectul tranzactiilor s-au aflat in Bucuresti si in alte cinci judete, respectiv Cluj, Timis, Iasi, Constanta si Brasov.
Citeste si
Bulgaria: Hotelierii de pe litoral maresc salariile cu 20% pentru a atrage lucratori din Asia

Cerere cu 35% mai mare pentru chirii, in Bucuresti

La nivelul Capitalei a fost observata a doua cea mai mare crestere a cererii pentru proprietatile disponibile la vanzare, dupa cea din Cluj-Napoca. Peste 226.000 de potentiali cumparatori au cautat o casa sau un apartament in Bucuresti pe Imobiliare.ro in intervalul 1 ianuarie – 5 decembrie 2023.

Tot in Bucuresti intalnim si cel mai mare avans in interesul pentru proprietatile listate la inchiriere, cu 35% fata de 2022.

Oferta a scazut pe ambele segmente de piata. Numarul caselor si apartamentelor scoase la vanzare s-a redus cu 30%.

Pretul mediu solicitat de proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni pentru apartamentele scoase la vanzare este al treilea cel mai ridicat la nivel national. Vedem insa in ultimul an o usoara scadere, de 1%, pana la pragul de 1.580 de euro/mp util.

Pe de alta parte, Capitala are cea mai scumpa oferta high-end din tara, cu zone unde preturile depasesc 2.600 de euro/mp util si se indreapta spre pragul de 3.000 de euro/mp util. Discutam aici despre zonele Aviatorilor-Kiseleff, Primaverii sau Herastrau.

Cresteri semnificative au putut fi observate, in schimb, in cazul apartamentelor de inchiriat. Daca un proprietar cerea 430 de euro/luna pentru un apartament cu doua camere anul trecut, la ora actuala acesta cere 490 de euro/luna pentru o locuinta similara.

Cluj-Napoca, orasul cel mai scump din Romania

Piata din Cluj-Napoca a fost una a extremelor pe parcursul acestui an. Conform datelor Imobiliare.ro, aici a existat a doua cea mai mare crestere a cererii in randul cumparatorilor, cu 39% si al doilea cel mai puternic avans din tara in interesul potentialilor chiriasi pentru proprietatile listate pe piata.

In acelasi timp, aici exista si cea mai puternica scadere a ofertei la vanzare in randul marilor orase din tara, cu 38%, dar si o reducere semnificativa a ofertei de proprietati disponibile la inchiriere, cu 28%.

Citeste si
China Construieste un Fond de 47,5 Miliarde de Dolari pentru a Stimula Industria de Semiconductori: Noua "tara Silicon"?

Atat cumparatorii, cat si chiriasii platesc cele mai mari preturi din tara pentru locuintele lor. Pretul mediu solicitat in cazul apartamentelor s-a majorat cu 4% si a atins pragul de 2.500 de euro/mp util. Chiria medie pentru un apartament cu doua camere s-a majorat cu 11% anul trecut si a ajuns la 500 de euro/luna.

Brasovul, al doilea cel mai scump oras din tara, din cauza Airbnb si Booking

Peste 35.000 de potentiali cumparatori si-au cautat pe parcursul anului 2023 o casa sau un apartament in Brasov pe Imobiliare.ro, cu 12% mai multi decat anul trecut.

Numarul celor interesati de proprietatile rezidentiale din Brasov il depaseste pe cel din alte orase mari din tara precum Cluj-Napoca, Iasi sau Constanta.

Inchirierea pe termen scurt a locuintelor pe platforme precum Airbnb sau Booking este o practica des intalnita pe plan local, iar cererea venita din partea turistilor nu este ingradita de anotimp, asa cum se intampla in alte orase din tara cu potential turistic.

Un apartament cu doua camere pozitionat intr-o zona centrala sau semicentrala, cu un grad mediu de ocupare de 60% pe luna, se inchiriaza la un pret de 70-75 de euro/noapte, rezultand un venit de circa 1.350 de euro, din care se scad diverse costuri necesare intretinerii locuintei si gasirii clientilor, rezultand un venit mediu lunar de pana la 850 de euro.

Un avans de 20% a aparut si in cererea pe segmentul chiriilor. Oferta, in schimb, se restrange tot mai mult. Doar aproximativ 7.200 de proprietati rezidentiale au fost listate de proprietari la inchiriere in 2023, cu 12% mai putine decat anul 2022.

Apartamentele din Brasov continua sa se scumpeasca. Pretul mediu solicitat la vanzare a ajuns in jurul valorii de 1.620 de euro/mp util in 2023, al doilea cea mai ridicat din tara. Un apartament cu doua camere poate fi inchiriat, in prezent, cu 450 de euro/luna. Anul trecut, o locuinta similara se inchiria cu 380 de euro/luna.

Exceptia din Constanta

Cererea a crescut pe parcursul anului 2023 in Constanta, dar avansul a fost mult mai lent decat in cazul celorlalte orase mari. Chiar si in aceste conditii, aproximativ 31.000 de potentiali cumparatori si peste 23.300 de potentiali chiriasi si-au aratat interesul pentru casele si apartamentele listate pe Imobiliare.ro.

Citeste si
Bitcoin a depasit din nou pragul de 70.000 de dolari

Daca in cazul ofertei disponibile la vanzare tendinta de scadere se pastreaza, pe segmentul de inchirieri intalnim un avans cu aproape 30%.

Pretul mediu solicitat de proprietari si dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vanzare in orasul de pe litoral este similar cu cel inregistrat in Timisoara, respectiv de 1.500 de euro/mp util. Fata de anul trecut exista o crestere de 3%.

Majorarea de pe segmentul chiriilor a fost, in schimb, cea mai semnificativa din randul marilor orase, cu 29%. Un apartament cu doua camere poate fi inchiriat, la ora actuala, cu 450 de euro/luna.

Scadere de 34% pentru numarul locuintelor scoase la vanzare in Iasi

Și in Iasi interesul pentru proprietatile rezidentiale disponibile la vanzare este in crestere. Aproximativ 32.300 de potentiali cumparatori si-au cautat locuinta, iar cererea este mai mare si pe segmentul de inchirieri.

Oferta a avut de suferit insa: numarul locuintelor disponibile la vanzare a scazut cu 34%, acesta fiind al doilea cel mai mare declin inregistrat in randul celor sase orase analizate. Conform sursei citate, dezvoltatorii reclama problemele in obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare pentru demararea lucrarilor de constructii.

Apartamentele din Iasi s-au vandut in 2023 cu 1.420 de euro/mp util, cel mai scazut din randul marilor orase.

Chiriile au crescut cu 14% pe plan local, dar chiar si asa proprietarii solicita unele dintre cele mai accesibile preturi pentru apartamentele lor. Inchirierea unui apartament cu doua camere a fost anul trecut de 400 de euro/luna.

Timisoara, cea mai mare cerere dupa Bucuresti

Interesul pentru proprietatile din Timisoara se mentine puternic: aproximativ 38.300 de potentiali cumparatori si-au cautat locuinta pe portalul Imobiliare.ro.

Acesta este cel mai mare numar de potentiali cumparatori inregistrat in centrele regionale, dupa Bucuresti. Un avans cu 20% s-a inregistrat si la nivelul cererii pentru locuintele de inchiriat.

Oferta a urmat insa tendinta de scadere aparuta si in celelalte orase mari.

Pretul solicitat a fost de 1.500 de euro/mp util in medie pentru apartamentele scoase la vanzare si 360 de euro/luna pentru locuintele cu doua camere listate la inchiriere.

Timisoara se mentine, astfel, unul dintre cele mai accesibile orase mari din tara pentru chiriasi.
Source link

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...