vineri, decembrie 6, 2024

PIB-ul Uniunii Europene a crescut usor in 2023, Romania printre statele cu crestere peste medie

Share

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a inregistrat in 2023 o crestere modesta de 0,5% fata de anul anterior, potrivit datelor preliminare publicate recent de Oficiul European de Statistica (Eurostat). cresterea este similara cu cea din zona euro, care s-a situat tot la 0,5% in 2023 comparativ cu 2022.

Romania, printre statele membre cu cea mai mare crestere economica in UE

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Romania se numara printre tarile cu cresteri peste media europeana. Conform Institutului National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in trimestrul 3 din 2023 cu 0,9% fata de trimestrul precedent. Este a doua cea mai mare crestere din UE in acel trimestru, dupa cea din Malta (2,4%).

La nivelul intregului an 2023, datele Eurostat arata ca cea mai mare crestere anuala din UE s-a inregistrat in Malta (7,1%), Croatia (3%) si Romania (2,9%). La polul opus, Irelanda si Estonia au consemnat scaderi economice de 5,4%, respectiv 4%.

Contextul economic european si mondial in 2023

Cresterea economica modesta din 2023 vine pe fondul incetinirii economiei la nivel global, in contextul razboiului din Ucraina si al crizei costului vietii resimtite puternic in Europa. Cu toate acestea, cei 0,5% reprezinta o usoara imbunatatire fata de trimestrul 3 din 2023, cand atat in UE cat si in zona euro s-a inregistrat un declin al PIB de 0,1%.

In trimestrul 4 din 2023 lucrurile par sa se fi stabilizat, PIB-ul ramanand constant atat in UE cat si in zona euro, potrivit acelorasi date Eurostat. Fata de ultimul trimestru din 2022 insa, cresterea a fost una modesta, de doar 0,2% in UE si 0,1% in zona euro.

Citeste si
China Evergrande, cu datorii de 300 de miliarde de dolari, obligata la lichidare

Motoarele cresterii economice din Romania

Ce factors au contribuit la cresterea peste medie a economiei romanesti in 2023? Conform analistilor, avansul de aproape 3% al Produsului Intern Brut al Romaniei s-a bazat in principal pe:

  • Cererea interna puternica: consumul gospodariilor si investitiile au ramas la niveluri ridicate, sustinute de cresterile salariale si de programele guvernamentale precum „gROwth”.
  • Sectorul IT si digitalizare: acest domeniu a continuat sa fie un motor de crestere, cu ritmuri de doua cifre. Cresterile de productivitate generate au avut efect de antrenare in economie.
  • Fondurile europene: absorbtia fondurilor UE, desi inca redusa comparativ cu potentialul, a inceput sa aiba impact pozitiv prin investitiile stimulate.
  • Agricultura: productia agricola buna in 2023, sustinuta si de preturi mai mari la unele produse (grau, porumb etc.) a contribuit si ea la cresterea PIB.
  • Turism intern: numar mare de turisti romani care au optat pentru vacante in tara in contextul crizei costului vietii si al razboiului din Ucraina.

Perspectivele economiei romanesti pentru 2024

Cu toate ca a depasit media europeana, cresterea de 2,9% din 2023 situaeaza Romania mult sub potentialul estimat de economisti la peste 4%. Iar perspectivele pentru 2024 raman incerte, in contextul incetinirii economiei mondiale si europene.

Institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala, CE) estimeaza o crestere economica de 3-4% pentru Romania in 2024. Va fi nevoie ca Guvernul sa implementeze rapid si eficient planul de redresare economica si reformele asociate investitiilor din PNRR, pentru ca avansul PIB sa ramana peste media europeana.

Ramane de vazut daca factorii care au sustinut cresterea in 2023 isi vor pastra forta si in acest an. Specialistii se asteapta ca incetinirea cererii pe plan global si european sa afecteze exporturile, iar criza costului vietii sa tempereze consumul.

Citeste si
Cum functioneaza Dow Futures si ce efecte au asupra pietelor

Investitiile ar putea deveni principalul motor al avansului economic, daca reformele promise vor debloca fondurile europene. Altfel, perspectivele de crestere economica ale Romaniei raman modeste pentru acest an.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...