joi, iunie 13, 2024

Inflatia din zona euro, sub presiune. BCE avertizeaza asupra politicii monetare prudente

Share

Inflatia din zona euro, sub presiune. BCE avertizeaza asupra politicii monetare prudente

Isabel Schnabel, membra a Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), trage un semnal de alarma cu privire la riscurile unor presiuni inflationiste persistente in zona euro.

Aceasta recunoaste ca activitatea economica incetineste, insa pledeaza pentru mentinerea unei politici monetare riguroase: „Este un mit sa credem ca tendintele inflatiei ar fi fost aceleasi in absenta unei actiuni de politica monetara”.

BCE analizeaza evolutia preturilor

Conform declaratiilor oficialului BCE, rata inflatiei a scazut in zona euro de la un varf de 10,6% in octombrie 2022 la 2,9% in decembrie 2023.

„In prezent, inflatia este relativ stabila. As spune ca intram intr-o faza critica, in care calibrarea si transmiterea politicii monetare au devenit deosebit de importante” – a explicat Schnabel.

Aceasta etapa ridica probleme deosebite, existand legaturi directe intre procesul de dezinflatie si dinamica salariilor, productivitatii si profiturilor.

De asemenea, s-a inregistrat o scadere a salariilor reale care afecteaza in special serviciile, precum si o diminuare ingrijoratoare a productivitatii.

Inflatia din sectorul serviciilor, sub observatie

Șefa BCE a remarcat ca inflatia din sectorul serviciilor pare sa persiste, dar a subliniat totodata ca piata muncii rezista.

„Asistam la o relaxare semnificativa a conditiilor financiare, pietele ajustand agresiv preturile la politicile bancii centrale” – a explicat aceasta.

In plus, evenimentele recente din zona Marii Rosii au generat temeri privind noi perturbari ale lanturilor de aprovizionare.

Politica monetara prudenta, esentiala pentru controlul inflatiei

Isabel Schnabel a subliniat importanta unei abordari prudente in ceea ce priveste viitoarea ajustare a politicii monetare:

Trebuie sa fim rabdatori si prudenti, deoarece, pe baza experientei istorice, stim ca inflatia poate reaparea„.

BCE isi propune mentinerea ratei inflatiei la tinta de 2% pe termen mediu. Pentru aceasta, nivelul actual al ratelor dobanzilor este considerat esential.

Citeste si
Dolarul se mentine ferm in asteptarea datelor privind inflatia la nivel global: O lupta incrancenata

In concluzie, presiunile inflationiste persistente reprezinta in continuare o amenintare in zona euro, iar politica monetara prudenta este cruciala pentru tinerea sub control a preturilor. Calibrarea atenta a actiunilor BCE va fi decisiva in perioada urmatoare.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...