joi, iunie 20, 2024

Romania se apropie de atingerea tintei de imprumuturi externe pentru 2024 prin emisiune de eurobonduri

Guvernul român a lansat o nouă emisiune de eurobonduri pentru a acoperi deficitul bugetar estimat la 5% din PIB în 2024. Descoperă detaliile acestei operațiuni de finanțare externă și impactul ei în articolul nostru.

Share

Romania se afla la un pas de a-si indeplini planurile de finantare externa pentru anul 2024, dupa ce marti a oferit o noua emisiune de eurobonduri pe pietele internationale de capital. Guvernul de la Bucuresti incearca sa acopere un deficit bugetar estimate la 5% din PIB in acest an, in conditiile in care presiunile electorale cresc pentru majorarea cheltuielilor cu salariile si pensiile.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Romania a oferit marti eurobonduri cu scadenta in 2032 si 2037, la randamente de 285, respectiv 320 puncte de baza peste rata midswap. Aceasta noua emisiune vine dupa ce tara noastra a strans deja peste 8 miliarde de dolari de pe pietele externe in 2024.

Obligatiuni pentru acoperirea deficitului si refinantarea datoriei

Ministerul Finantelor anuntase anterior intentia de a imprumuta intre 8,5 si 9,2 miliarde de euro de pe pietele internationale in acest an. Cu toate acestea, un deficit bugetar mai mare decat cel estimat initial ar putea duce la revizuirea planurilor de imprumuturi.

Sumele obtinute prin emisiunea recenta de eurobonduri, care se asteapta sa se incheie marti, ar putea fi utilizate pentru:

  • Finantarea deficitului bugetar
  • Refinantarea datoriei publice existente (rostogolirea datoriei)

In lunile urmatoare, Romania ar putea lansa si prima emisiune de obligatiuni Samurai, dupa ce in februarie a debutat pe piata obligatiunilor verzi.

Cheltuieli electorale afecteaza deficitul

Romania se apropie de atingerea tintei de imprumuturi externe pentru 2024 prin emisiune de eurobonduri
Romania se apropie de atingerea tintei de imprumuturi externe pentru 2024 prin emisiune de eurobonduri

Potrivit Bloomberg, Guvernul de la Bucuresti face eforturi pentru a reduce deficitul bugetar, in contextul in care patru tururi de alegeri programate in 2024 cresc presiunile asupra premierului Marcel Ciolacu pentru majorarea cheltuielilor cu:

  • Salarii in sectorul bugetar
  • Pensii

Astfel de cresteri ar adanci si mai mult deficitul bugetar, determinand cresterea costurilor de finantare pentru Romania pe pietele internationale.

Citeste si
Bulgaria: Hotelierii de pe litoral maresc salariile cu 20% pentru a atrage lucratori din Asia

„Desi a strans deja sume importante de pe pietele externe in acest an, nivelul deficitului bugetar ramane o provocare pentru Guvernul roman. Emisiunea recenta de eurobonduri este o miscare pragmatica pentru acoperirea nevoilor de finantare, insa disciplina fiscala va fi esentiala pentru a evita escaladarea costurilor de imprumut,” apreciaza analistii economici contactati de HotNews.ro.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: finante publice, deficit bugetar, datorie publica, eurobonduri, piete financiare

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...