Gigantul national al gazelor cauta modalitati de a-si finanta participarea la zacamantul offshore din Marea Neagra
Producatorul roman de gaze naturale Romgaz, detinut majoritar de stat, intentioneaza sa extinda perioada de utilizare a liniei de credit de 2,1 miliarde de lei deschisa filialei Romgaz Black Sea Limited (RBSL). Aceasta facilitate de creditare, semnata in septembrie 2023 si valabila initial pana la 31 mai 2024, a fost contractata pentru a finanta dezvoltarea proiectului offshore de gaze naturale Neptun Deep.
Pana la sfarsitul lunii martie 2024, RBSL utilizase doar 550 de milioane de lei din totalul liniei de credit, lasand o suma ramasa disponibila de 1,55 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, in cele doua luni ramase pana la expirarea imprumutului, filiala ar fi trebuit sa cheltuiasca peste 1,5 miliarde de lei pentru lucrarile de dezvoltare.
Romgaz vrea sa mentina accesul la finantare pana in octombrie 2024
Consiliul de Administratie al Romgaz propune actionarilor sai sa aprobe un act aditional la contractul initial, prelungind perioada de utilizare a imprumutului pana la 31 octombrie 2024. Motivele pentru care sumele alocate nu au fost epuizate inca nu sunt clare, intrucat operatorul proiectului este OMV Petrom, principalul concurent al Romgaz.
Potrivit informatiilor publicate anterior, in iulie 2022, Adunarea Generala a Actionarilor Romgaz aproba un imprumut initial de 454 de milioane de dolari catre RBSL. Valoarea totala a finantarii necesare pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep este estimata la 2 miliarde de euro pana in 2027.
Veniturile viitoare din Neptun Deep, cruciale pentru Romgaz
Preconizat a intra in productie in 2027, proiectul Neptun Deep este considerat esential pentru securitatea energetica a Romaniei. Se estimeaza ca va furniza 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, impartite in mod egal intre Romgaz si OMV Petrom. Investitiile totale pentru dezvoltarea zacamantului sunt estimate la aproximativ 4 miliarde de euro.
Pentru a-si sustine angajamentele financiare aferente proiectului, Romgaz a initiat proceduri pentru a atrage peste 1 miliard de euro de pe pietele internationale printr-o emisiune de obligatiuni.
OMV Petrom, partenerul sau in proiect, intentioneaza sa finanteze investitia de 2 miliarde de euro din surse proprii, potrivit declaratiilor CEO-ului Christina Verchere.
Din perspectiva strategica a Romgaz, veniturile preconizate din exploatarea zacamantului Neptun Deep sunt cruciale pentru consolidarea pozitiei companiei ca principal producator de gaze naturale din Romania si pentru asigurarea securitatii aprovizionarii cu energie in tara. Prelungirea liniei de credit evidentiaza angajamentul companiei fata de acest proiect de anvergura si determinarea sa de a-si indeplini obiectivele investitionale asumate.
Sursa imagini: Unsplash
Subiecte abordate in articol: romgaz, imprumuturi, finantare externa, neptun deep, gaze naturale marea neagra