vineri, iunie 14, 2024

Tranzacciile Annului 2023 in Romania. Ce Companii Au Ajuns Sa Valoreze Peste Un Billion De Euro si Cine Are Bani Sa Le Cumpere

Share

Mega Image cumpara Profi

Grupul olandez-belgian Ahold Delhaize a anuntat ca va cumpara reteaua de reviste Profi din tara noastra cu 1,3 miliarde de euro de la fondul de investitii MidEuropa Partners.

Achizitia va crea unul dintre cei mai mari retaileri din Romania, cu vanzari combinate de peste 20 de miliarde de lei, mai trebuie aprobata de autoritate de reglementare.

Mega Image are 969 de magazine in Romania, in vreme ce Profi are peste 1.650.

In 2022, Profi era al treilea retailer din Romania ca vanzari, cu o cifra de afaceri de 11,66 miliarde lei, in timp ce Mega Image s-a clasat pe primul loc cu 8,7 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului. Finançelor.

Principalii rivals ramasi pe pija sunt grupul german Schwarz – care detine Lidl si Kaufland -, Carrefour, Auchan si Metro.

„Grupul Tomsa” preia Telekom Mobile

In domeniul telecomunicatiilor, a fost anuntata recent o alta tranzactie majora: omul de afaceri Adrian Tomsa, patronul Prima TV, Look TV, Agro TV si Profit.ro, va achizitiona reteaua Telekom Mobile de la grupul german Deutsche Telekom.

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru, Telekom Mobile avea 1,88 milioane de abonati si doua milioane de utilizatori preplatiti. Tranzactia este evaluata la 100-110 milioane de euro de la Ziarul Financiar.

Anterior, in 2021, grupul german a vandut catre Orange Romtelecom, filiala de telefonie fixa, internet si cablu TV. Tranzactia a fost raportata la 268 de milioane de euro.

Romania sunt patru operatori de telefonie mobila, Orange, RCS-RDS, Vodafone si Telekom, iar autoritatile de concurenta sunt reticente sa aprobe fuziunea dintre cei doi operatori, astfel incat acestia sa nu existe si sa afecteze consumatorii.

Citeste si
Comertul electronic din Romania genereaza peste 3% din PIB si conduce piata din Europa de Est

Enel is gone, au venit grecii

In luna martie, grup italian de utilitati Enel a anuntat vanzarea activitatilor din Romania catre grupul grec Public Power Corporation (PPC).

1,24 miliarde de euro

este suma care, conform acordului, trebuie platita de PPC.

Enel detinea in Romania activita de distributie in Banat, Dobrogea si zona Bucurestiului, plus o serie de investitii in energie regenerabila.

Tranzactia a fost aprobata de Comisia Europeana in iunie si a intrat in vigoare in octombrie.

Unicredit cumpara Alpha Bank

Gigantul italian Unicredit a anuntat in noiembrie ca a preluat sucursala din Romania a Alpha Bank, plus un pachet de 9% din actiunile mamei sale din Grecia.

Pentru activitatile din Romania au fost platite 300 de milioane de euro, in timp ce pentru pachet s-au platit 293,5 milioane de euro.

Noua banca va fi a treia din sistemul bancar romanesc, cu o cota de 12% din pija, fiind prêta doar de Banca Transilvania si BCR, conform Ziarului Financiar.

Intessa Cumpara First Bank

Aceasta este prima tranzactie din tara noastra.

An alt grup italian, Intessa San Paolo, a doua mare banca in Italiei, va compra la partea ei First Bank in Romania.

Aceasta este fosta Banca Pireu si a fost detinuta de fondul american JC Flowers. Acesta a cumparat anterior si Bank Leumi, ingloband-o in First Bank.

Potrivit Profit.ro, tranzactia a fost realizata in valoare de 200 de milioane de euro pentru First Bank, dar o alta sursa a indicat suma de 130 de milioane de euro.

Banca Transilvania cumpara filiala OTP Bank

In fine, ultima tranzatie care se negociaza in aceste zile este cea prin care Banca Transilvania, liderul piracina, vrea sa preia filiale din Romania a OTP Bank.

Citeste si
O treime din banii unei familii românești se cheltuie pe mâncare. Iată cum arată cheltuielile gospodăriilor din alte țări

Profit.ro scrie in octombrie ca negociaza sa-l cumpere cu 360 de milioane de euro, iar Raiffeisen Bank este si ea interesata.

Ziarul Financiar a scris in 19 decembrie ca negocierile dintre Banca Transilvania si OTP sunt „pe ultimii metri” ai negocierilor.

Sursa link

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...