vineri, decembrie 6, 2024

Calatoria ta in Elvetia: Ghidul complet

Share

Daca v-ati uitat vreodata la fotografiile cu varfurile alpine, pajistile si lacurile imaculate ale Elvetiei, veti fi bucurosi sa aflati ca este si mai frumoasa in realitate. Aceasta tara central-europeana este mica in comparatie cu vecinii sai, dar in cei 16.000 de kilometri patrati pe care ii ocupa se afla o multime de lucruri, inclusiv 13 situri din patrimoniul mondial UNESCO, peste 1.500 de ghetari si cel putin tot atatea lacuri.

Toate aceste minuni geologice se adauga la unele dintre cele mai uimitoare peisaje din lume. Iar acest lucru este suficient pentru a atrage calatorii – aproximativ 12 milioane pe an – in Elvetia. Daca luati in considerare nenumaratele oportunitati de drumetii, schi si plimbari cu barca; mancarea elvetiana consistenta; orasele moderne si interesante; si ceea ce este probabil cel mai bun sistem de transport public din Europa, va veti intalni cu o destinatie de vacanta accesibila, interesanta si cu totul satisfacatoare.

Planificarea calatoriei dvs.

  • Cel mai bun moment pentru a vizita: Cel mai bun moment pentru a vizita Elvetia depinde de ceea ce doriti sa faceti in timp ce va aflati aici. Partiile de schi sunt deschise din noiembrie pana in martie (desi in cateva locuri se poate schia tot anul), in timp ce drumetiile si inotul sunt glorioase in lunile de vara. Dar pentru a evita aglomeratia, luati in considerare o vizita primavara sau toamna.
  • Limba: Cantoanele sau statele Elvetiei sunt in mare parte francofone sau germanofone. In cantonul Ticino din sud, italiana este prima limba, iar in cantonul Graubünden/Grisons, romana, o forma de latina veche, este inca vorbita de aproximativ 60.000 de persoane. Vestea buna pentru calatori este ca engleza este vorbita pe scara larga, in special in hoteluri, restaurante, magazine si atractii turistice.
  • Moneda: In limba romana, se poate calatori in Elvetia: In ciuda faptului ca se afla in mijlocul Europei de Vest, Elvetia nu face parte din UE, desi participa la piata economica comuna europeana. Moneda oficiala aici este francul elvetian (prescurtat CHF). Acestea fiind spuse, euro dvs. vor fi probabil acceptati in majoritatea locurilor, desi va vor da restul in franci.
  • Cum sa va deplasati: Sistemul curat, convenabil si cuprinzator Sistemul de calatorie elvetian este mandria Elvetiei, si pe buna dreptate. Sistemul include trenuri, autobuze, feriboturi pe lacuri si rauri, funiculare, trenuri cu roti dintate, teleschiuri si gondole care permit accesul in aproape toate colturile tarii. Deoarece sistemul este atat de complet, va recomandam sa faceti turul Elvetiei cu mijloacele de transport in comun, in loc sa inchiriati o masina. De la aeroporturi si din garile mai mari, taxiurile sunt intotdeauna disponibile pentru cei care nu au chef sa isi tarasca bagajele.
  • Sfat de calatorie: Daca intentionati sa calatoriti mult in Elvetia, luati in considerare achizitionarea de Swiss Travel Pass, care acorda titularului calatorii nelimitate la clasa intai sau a doua in reteaua de trenuri, autobuze si vapoare din tara, precum si in majoritatea cailor ferate pitoresti. In plus, veti primi intrare la peste 500 de muzee, precum si reduceri la excursii montane. Cu toate acestea, daca intentionati sa vizitati doar cateva locuri din tara, va puteti descurca cu bilete individuale de tren/tranzit.
Calatoria ta in Elvetia: Ghidul complet

Lucruri de facut

In timp ce fiecare calator are propriile motive pentru a vizita Elvetia, marile atractii de aici pot fi mai mult sau mai putin impartite in trei categorii: peisaje, activitati in aer liber si istoria si cultura elvetiana. Calatoria dvs. va incepe sau se va incheia probabil intr-unul dintre marile orase ale Elvetiei, unde aceasta istorie si cultura sunt expuse din plin. Asigurati-va ca planificati cel putin una (sau mai multe) excursii in mediul rural elvetian, fie ca este vorba de o drumetie usoara sau dificila, de o plimbare cu barca pe un lac emblematic sau de o plimbare cu telecabina pana la unele dintre cele mai inalte varfuri din Europa.

Iata cateva idei pentru planificarea itinerariului dumneavoastra in Elvetia:

  • Explorati unul dintre orasele bogate din punct de vedere cultural ale tarii. Daca zburati in Elvetia, cel mai probabil veti ajunge in Zürich sau Geneva. Zürich, cel mai mare oras al Elvetiei, este un loc incantator pentru a petrece cateva zile vizitand muzee de arta si istorie, luand masa in restaurante vechi de secole si plimbandu-va pe raul Limmat. Geneva, in Elvetia francofona, este centrul diplomatic al Europei, cu multa istorie si atractie clasica si un cadru idilic pe malul lacului Geneva.
  • Faceti drumetii, mergeti cu bicicleta, inotati sau schiati. Indiferent de perioada anului in care vizitati Elvetia, veti gasi o gama imensa de activitati in aer liber – desi, trebuie sa recunoastem, inotul este cam inviorator din octombrie pana in iunie! Exista trasee de ciclism si drumetii pentru orice nivel de conditie fizica, retele extinse de „arene” de schi in Alpi si in Muntii Jura, precum si rauri si lacuri care va asteapta sa va aruncati in ele pentru a inota sau a vasli.
  • Alegeti o excursie montana. In Elvetia, nu conteaza daca nu sunteti un schior sau un excursionist. Puteti raspunde la chemarea muntilor la fel de bine, datorita zecilor de excursii montane pitoresti care va poarta – cu trenul cu roti dintate, telecabina sau gondola de schi – pentru a vedea de aproape Matterhorn, Eiger, ghetarul Aletsch si multe altele. In majoritatea locurilor, puteti lua pranzul in varful muntelui in timp ce va bucurati de priveliste. Nu plecati din Elvetia fara sa luati parte la cel putin una dintre aceste plimbari palpitante.

Pentru mai multe idei de planificare a calatoriei, consultati articolele noastre complete despre cele mai bune lucruri de facut in Elvetia, cele mai pitoresti plimbari cu trenul din Elvetia si cele mai bune lacuri din Elvetia.

Calatoria ta in Elvetia: Ghidul complet

Ce sa mananci si sa bei

Bucataria elvetiana este, cel putin, consistenta. Branza, ciocolata, cartofii si carnea sunt prezente peste tot in meniurile elvetienilor, iar risotto este popular in cantoanele care se invecineaza cu Italia. Vinul elvetian, provenit din podgorii aflate in mare parte la sud de Alpi, este atat de popular printre elvetieni incat doar 2 la suta este exportat!

Iata cateva dintre alimentele si bauturile pe care nu trebuie sa le ratati in Elvetia:

  • Fondue. Acest preparat clasic de branza topita, servit cu paine si legume pentru scufundare, este la fel de emblematic ca si Matterhorn. Fondue isi are originea in Elvetia francofona, dar este destul de raspandita in toata tara.
  • Raclette. Un fel de verisoara a fondue-ului, raclette este branza topita servita pe o farfurie cu paine, cartofi si castraveti. Radacinile sale se afla sus in Alpi, unde fermierii faceau mese din rezervele lor abundente de branza.
  • Rösti. Clatite facute din cartofi rasi si prajiti, rösti pot fi servite ca garnitura sau, atunci cand sunt asociate cu oua, carne sau branza, ca fel principal.
  • Ciocolata. Datorita laptelui provenit de la vaci alpine hranite cu iarba, plus cateva retete „secrete”, ciocolata cu lapte elvetiana este printre cele mai cremoase din lume. Printre marcile care trebuie cautate se numara Toberlone, Lindt, Sprüngli si Läderach.
  • Vinul elvetian. Produs in mare parte in cantoanele mai temperate de la sud de Alpi, vinul elvetian este la fel de renumit in varietatile sale rosii si albe. Chasselas si pinot noir se numara printre cele mai raspandite soiuri, dar in intreaga regiune viticola a tarii, micro-viiile sunt specializate in vinuri de serie mica. Nu uitati sa gustati vinul cat timp sunteti aici – vinul elvetian este greu de gasit in afara Elvetiei.

Cititi mai multe in ghidurile noastre despre cele mai bune mancaruri de incercat in Elvetia si unde sa mancati in Zürich.

Unde sa va cazati

Optiunile de cazare din Elvetia variaza de la casute rustice de munte pentru drumetii la hoteluri luxoase de 5 stele cu spa, mese de stele Michelin si toate facilitatile imaginabile. Intre aceste doua extreme, exista hoteluri concept, cabane de schi si o multitudine de pensiuni, hanuri mici si chirii de vacanta.

Daca va cazati intr-un oras, va recomandam de obicei sa va stabiliti in centrul istoric, astfel incat sa va aflati la distanta de mers pe jos de atractiile turistice, restaurantele si barurile populare. Dar orase precum Zürich au, de asemenea, cartiere creative si moderne in afara centrului, care se preteaza si ele la baze interesante. Intr-o destinatie alpina, cum ar fi Zermatt, Saas-Fee sau Gstaad, ne plac hotelurile confortabile, traditionale, care transmit cu adevarat un sentiment de loc.

Pentru a va face o idee despre ce are Zürich de oferit, consultati articolele noastre despre cartierele de top si cele mai bune hoteluri din Zürich.

Cum sa ajungeti in Elvetia

Zborurile internationale spre Elvetia, in special cele care au ca punct de plecare o tara din afara Europei, vor ajunge probabil la Zürich sau Geneva. Unele zboruri intra-europene ar putea ateriza pe aeroportul din Basel, care este de fapt situat chiar peste granita cu Franta.

In Elvetia se poate ajunge cu trenul din tarile vecine Austria, Germania, Franta si Italia. Retineti ca, daca calatoriti in Elvetia dintr-o tara adiacenta, biletul dumneavoastra va va acoperi probabil doar pana la prima oprire in Elvetia; de exemplu, daca calatoriti din Milano, Italia, biletul dumneavoastra va va duce pana la Lugano. Dupa aceea, daca doriti sa schimbati trenul, veti avea nevoie de o legitimatie de calatorie sau de un bilet de la Swiss Travel System.

Daca va deplasati cu masina in Elvetia, trebuie sa achizitionati sau sa va asigurati ca masina dvs. are deja un vinieta de autostrada-un autocolant care permite accesul pe autostrazile elvetiene.

Aflati mai multe consultand ghidurile noastre despre aeroportul din Zürich, despre calatoria in Elvetia din Italia si despre transportul public din Zürich.

Cultura si obiceiuri

Desi nu exista „reguli” speciale pentru vizitarea Elvetiei, calatorii de aici ar putea gasi elvetienii oarecum rezervati, mai ales in comparatie cu culturile mediteraneene din sud. Iata cateva obiceiuri si politeturi de baza de care trebuie sa tineti cont:

  • Fiti punctual. Trenurile nu sunt singurele lucruri care circula la timp in Elvetia. Planificati sa ajungeti la timp, sau chiar cu cateva minute mai devreme, pentru rezervarile la restaurant sau alte activitati rezervate.
  • Nu fiti zgomotosi. In restaurante, in mijloacele de transport in comun si, mai ales seara, in zonele rezidentiale, pastrati-va vocea la un nivel de conversatie.
  • Sfat cu moderatie. Desi bacsisul pentru ospatari este apreciat in Elvetia, nu este asteptat. Cu toate acestea, bacsisurile pentru personalul de curatenie al hotelului si clopotarii sunt norma.

Sfaturi pentru economisirea banilor

Iata ceva ce trebuie sa stiti despre Elvetia inainte de a incepe sa va planificati calatoria: este scumpa. Hotelurile, mesele, trenurile si atractiile sunt toate costisitoare in comparatie cu multe alte tari europene, dar exista cateva modalitati prin care puteti economisi bani:

  • Calatoriti in sezoanele de umar. Vizitati Elvetia primavara sau toamna pentru a economisi bani la bilete de avion si hoteluri.
  • Beti apa de la robinet. Cu exceptia cazului in care nu este afisat altfel, apa de la robinet in Elvetia este curata si sigura de baut. Luati o sticla de apa reutilizabila si umpleti-o la orice robinet.
  • Pregatiti un picnic. Inainte de a pleca intr-o zi de aventuri, opriti-va la un magazin alimentar si cumparati paine, branza, mezeluri sau orice altceva doriti pentru un picnic. Dar nu uitati sa luati un baton de ciocolata pentru drum!
Citeste si
Cele mai bune 11 parcuri nationale din Italia

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...