Orice calatorie incepe cu planificarea unei liste de lucruri care trebuie luate cu tine. Deoarece in cazul unei drumetii pe jos, lucrurile vor trebui sa fie purtate, este important sa selectezi doar cele mai necesare, fara de care nu te poti descurca. Ar trebui sa te ghidezi in functie de anotimp, durata drumetiei, caracteristicile terenului, indepartarea de civilizatie si, desigur, de obiectivele traseului. Rucsacul pentru un picnic in padure va fi foarte diferit de rucsacul unui vanator de cadre frumoase.
Sfaturi despre cum sa te pregatesti corect pentru o drumetie au fost oferite de organizatorul de calatorii Valentina Sorescu.
Cum sa te pregatesti pentru o drumetie de o zi
Daca planuiesti un traseu fara sa ramai peste noapte, mai intai ar trebui sa te asiguri ca timpul petrecut la aer curat va fi cat mai confortabil posibil. Și ca oboseala sa nu te impiedice sa te bucuri de moment. Indiferent de locul in care mergi, vei avea nevoie de:
- Rucsac. Pentru drumetii scurte, nu este necesar sa cumperi echipament profesional. Va fi suficient un rucsac obisnuit, atat timp cat este solid si usor. In cel mai rau caz, poti folosi chiar si o sacosa de cumparaturi.
- Asezamant turistic (cunoscut si ca penelopa, pasla, pendel, hoba, popper, punct, calcai etc.) Acesta este un covoras impermeabil mic, care iti permite sa stai pe iarba, pe trunchiul unui copac doborat si chiar pe pamant, fara riscul de a te raci sau de a te murdari.
- Gustari si bautura. Mancarea ar trebui sa fie calorica si ar trebui luata in considerare cresterea apetitului. Adica ar fi mai bine sa fie mai mult decat o sticla de lapte acru, ci cel putin niste sandvisuri. Pentru a potoli setea este cel mai bine sa bei apa, nu sucuri sau bauturi racoritoare. Daca planuiesti drumetia intr-o vreme mai rece, ar fi util sa iei un termos cu ceai sau apa fierbinte.
- Trusa de prim ajutor. Pe drum se poate intampla orice. Nu poti prevedea toate situatiile, dar poti lua cu tine pastile care sa te ajute in majoritatea situatiilor neprevazute, precum si mijloace de dezinfectare si pansament in caz de caderi.
„Daca nu ai un astfel de asezamant, poti lua o patura. Daca este posibil, este mai bine sa iei ambele, pentru a te simti mai confortabil si pentru a nu ingheta.”
„Din cauza aerului proaspat si a activitatii, organism消 cheltui multe calorii, care trebuie inlocuite pentru a te simti bine.”
- Incarcator portabil pentru telefon. Daca iei un aparat de fotografiat, ia baterii de rezerva.
- Jacheta de ploaie. Este mult mai confortabil sa mergi in natura intr-un pelerinausor impermeabil, decat sub o umbrela. Daca este necesar, poti lua si o husa impermeabila pentru rucsac.
- Manusi. Acestea sunt necesare daca traseul trece prin zone stancoase sau daca planuiesti sa aduni crengi pentru foc.
- Șosete de schimb. Daca mergi intr-o padure umeda sau daca intentionezi sa inoti in rau, ia cu tine si haine de schimb.
Cum sa te pregatesti pentru o drumetie de trei zile
Daca traseul tau va trece prin padure sau pe apa, va trebui sa iei cu tine cam aceleasi lucruri. Pentru acestea vei avea nevoie deja de un rucsac mare de drumetie. In el va trebui sa pui destul de multe lucruri.
Echipament pentru odihna si somn
De obicei, acestea sunt: cort (nu geodezic), saltea auto-insuflanta pentru a sta si a dormi pe ea si un sac de dormit mediu-calduros. Optional, poti lua cu tine si un asezamant turistic. De asemenea, ar trebui sa iei in considerare pungi ermetice pentru sac de dormit, haine si alimente.
„Greutatea initiala a rucsacului poate fi chiar si de 25-35 kg. Deci nu ar strica un bat din vechea bete de schi.”
„Tot ce trebuie sa ramana uscat ar trebui impachetat in pungi ermetice. In caz de cadere in apa, acestea nu vor proteja lucrurile de udare, dar le vor proteja de ploaie.”
Ustensile pentru gatit
La alegerea mancarii, trebuie sa tii cont de nevoile si abilitatile tale. Unora le este suficient doar apa fiarta pentru a pregati o portie de supa instant, in timp ce altii sunt dispusi sa-si piarda timpul si energia pentru hrisca sau carne taraneasca traditionala. Pe langa mancare, vei avea nevoie de:
- Un set de vase (farfurie, cana, lingura);
- Cutit elvetian;
- Sticla cu apa;
- Chibrituri de vanatoare (ard mai mult si pot fi aprinse chiar si atunci cand sunt ude) si bricheta;
- Aragaz sau plita pe gaz cu cateva butelii de gaz (poti lua si o bucata de tesatura neinflamabila – pentru a proteja plita de vant).
Trusa de prim ajutor si cosmetica
Vei avea nevoie de hartie igienica, un sapun, pasta de dinti si periuta (pasta poate fi luata in ambalaj mic), batiste. De asemenea, ar putea fi utile un balsam de buze, crema pentru maini si un set de cusut (foarfece, ati, ace, ace de siguranta). Bineinteles, este posibil sa nu ai nevoie de ele, dar este mai bine sa le ai la tine.
In trusa de prim ajutor, poti pune aceleasi medicamente ca si pentru o drumetie de o zi, dar este mai bine sa le iei cu rezerva. In plus, in trusa medicala pot fi vitamine si mijloace impotriva tantarilor si capuselor.
Imbracaminte
Vei avea nevoie de lenjerie de schimb, 2-3 perechi de sosete de lana si bumbac, un fes si un set de haine de rezerva. Ar trebui sa tina cont de schimbarea vremii. De exemplu, daca esti imbracat calduros, ar fi mai bine sa iei haine mai usoare de rezerva si viceversa. Pentru somn, este de preferat sa iei un trening sau lenjerie termica. De asemenea, vei avea nevoie de o jacheta de ploaie.
Pentru o drumetie lunga, vei mai avea nevoie de:
- Lanterna;
- Harta tiparita a regiunii si busola (uneori sunt utile chiar si in regiunea Moscova);
- Punga ermetica pentru documente si documentele in sine;
- Telefon cu butoane, care nu isi pierde bateria atunci cand este oprit pentru mult timp.
- Bani cash.
Daca iei un aparat de fotografiat, nu uita sa iei baterii de rezerva si o punga ermetica pentru aparatul foto.
Cum sa te pregatesti pentru o drumetie in munti
In general, lista este aceeasi ca si pentru o drumetie in campie. Adica nu te poti descurca fara cort si aragaz. In drumetia montana vei avea nevoie de echipament special. De asemenea, aici cerintele pentru imbracaminte sunt mai ridicate.
Urmatoarele vor fi adaugate in rucsac:
- Atagus sau baturi de munte;
- Piriti de alpinism;
- Ochelari de soare;
- Palarie de soare;
- Manusi (1-2 perechi);
- Costum impermeabil si respirabil impotriva vantului si un costum de nailon impermeabil (pentru ploaie);
- Pantaloni de lana si un pulover calduros, vesta calda fara maneci;
- Ghete de munte;
- Jaloane pentru picioare de la zapada (ghetre);
- Galosso sau tenisuride poliuretan;
- Șosete pentru drumetii.
Daca la drumetie participa mai multe persoane, lucrurile de care toata lumea are nevoie, precum cortul, mancarea si ustensilele pentru aprinderea focului, se impart intre toti participantii.