marți, septembrie 10, 2024

Manastirea Baia de Arama – Oaza de spiritualitate si arta in Podisul Mehedinti

Share

Asezata in inima Podisului Mehedinti, Manastirea Baia de Arama reprezinta o adevarata oaza de spiritualitate si arta, ce isi asteapta vizitatorii sa ii descopere comorile. Acest lacas de cult, inconjurat de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare si Cornet, se remarca prin frumusetea sa arhitecturala si prin valoarea inestimabila a picturii murale ce impodobeste integral interiorul bisericii.

Manastirea Baia de Arama este mai mult decat un simplu monument istoric, ea fiind un veritabil centru spiritual si artistic ce a rezistat de-a lungul secolelor. Importanta sa este data nu doar de arhitectura impresionanta, ci si de faptul ca biserica manastirii pastreaza in totalitate pictura originara, realizata in tehnica frescei, oferind o marturie vizuala a maiestriei artistice de la cumpana secolelor XVII-XVIII.

Vizitand aceasta manastire, pasii ne poarta intr-o calatorie fascinanta in timp, unde istoria se impleteste armonios cu arta si credinta. Fiecare detaliu al ansamblului monahal ne vorbeste despre trecutul sau glorios si despre rolul sau ca punct de reper spiritual pentru comunitatea locala si nu numai.

Prin intreaga sa valoare, Manastirea Baia de Arama se distinge ca un autentic tezaur al mostenirii culturale romanesti, ce merita pe deplin atentia si aprecierea noastra. O vizita aici ne imbogateste sufleteste si ne face sa intelegem mai bine importanta conservarii si pretuirii acestor comori ale spiritualitatii si artei noastre medievale.

Istorie si ctitorire

Manastirea Baia de Arama isi are radacinile adanc infipte in trecutul istoric al zonei, legendele si documentele atestand existenta sa inca din jurul anului 1400. Se spune ca primul lacas de cult de aici ar fi fost o biserica din lemn, ctitorita in vremea Sfantului Nicodim de la Tismana, insa abia la sfarsitul secolului al XVII-lea a fost ridicata actuala biserica, din initiativa unor personaje marcante ale epocii.

Citeste si
Cele mai frumoase 10 plaje de pe mapamond - locuri de relaxare pentru toata lumea

Ctitorii bisericii

Ctitorirea monumentalei biserici a Manastirii Baia de Arama a fost posibila datorita implicarii a doua figuri proeminente:

  1. Milco Baiasul, vataful minerilor din localitate, de origine sarba, care a solicitat sprijinul domnitorului Constantin Brancoveanu pentru zidirea lacasului, intru pomenirea fiului sau, Milco.
  2. Cornea Brailoiu, Marele Ban al Craiovei si ruda a lui Brancoveanu, care a sustinut lucrarile in numele voievodului.

Insusi domnul Constantin Brancoveanu a acordat in 1695 suma de 300 de taleri pentru zidirea bisericii, in timpul unei vizite in regiune.

Zidirea si sfintirea lacasului

Desi piatra de temelie a bisericii s-a pus in 1695, constructia efectiva a demarat abia in 22 mai 1699, din cauza tulburarilor provocate de incursiunile turcesti. Lucrarile au fost finalizate la 7 mai 1703, cand a avut loc si sfintirea bisericii.

Surprinzator, zidirea propriu-zisa a durat doar un an, dupa cum atesta semnatura zugravului Ivan din exteriorul bisericii, datata in anul 1700. Tot atunci a fost realizata si decorarea interioara a lacasului de cult, de catre renumitii pictori Neagoe si ieromonahul Partenie de la Tismana.

Sub obedienta Manastirii Hilandar

Inca de la infiintare si pana la inceputul secolului al XVIII-lea, Manastirea Baia de Arama a functionat ca manastire de calugari, fiind inchinata Manastirii Hilandar de la Muntele Athos. De-a lungul timpului, asezamantul s-a aflat sub conducerea unor iscusiti stareti de origine greaca sau sarba, devenind un important centru de interferente spirituale si culturale intre lumea ortodoxa romaneasca si cea sarba.

Arhitectura Monumentului

Biserica Manastirii Baia de Arama este o capodopera arhitecturala ce imbina armonios elementele stilistice specifice epocilor lui Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Acest edificiu sacru impresioneaza prin proportiile sale echilibrate si prin detaliile decorative sobre, ce ii confera o eleganta aparte.

Citeste si
Manastirea Almaş Neamt - O Istorie Veche Şi O Frumuseţe Fara De Timp

Plan triconc si abside poligonale

Lacasul de cult urmeaza planul triconc, avand absidele poligonale la exterior, o caracteristica a bisericilor ridicate in perioada de tranzitie de la stilul lui Matei Basarab la cel brancovenesc. Dimensiunile sale sunt impunatoare, cu o lungime de 23,40 metri si o latime de 10,80 metri.

Pridvorul deschis pe arcade

Unul dintre elementele distinctive ale arhitecturii bisericii este pridvorul deschis, sprijinit pe zece coloane masive din caramida, legate prin arce trilobate. Acest spatiu generos ofera o nota de grandoare si invita la contemplare inainte de a pasi in interiorul lacasului.

Organizarea interiorului

Interiorul bisericii este compartimentat dupa canoanele arhitecturii sacre:

  • Pronaosul, de forma dreptunghiulara, este acoperit de o calota semisferica sustinuta de arce si prezinta deasupra sa turnul clopotnitei.
  • Naosul, spatios si luminos, are doua abside laterale si este dominat de o turla octogonala pe pandantivi.
  • Altarul, semicircular in interior si poligonal in exterior, adaposteste proscomidiarul si diaconiconul si este despartit de naos printr-o frumoasa catapeteasma din lemn.

Materiale si tehnici constructive

Biserica este zidita din caramida de buna calitate, alternand pe alocuri cu blocuri de zgura provenite de la topitoriile minelor de arama din zona. Mesterii constructori au folosit un mortar de var deosebit de rezistent pentru a lega caramizile si pietrele de temelie.

Decoratiuni exterioare sobre

Fatadele bisericii se remarca prin sobrietatea decoratiunilor, in perfecta consonanta cu maretia ansamblului. Sub cornisa ce inconjoara edificiul se afla un brau simplu din caramizi dispuse in zigzag, care anima discret suprafata zidurilor.

Prin arhitectura sa impunatoare si echilibrata, Biserica Manastirii Baia de Arama reprezinta o sinteza originala a celor mai valoroase tendinte artistice ale epocii sale, fiind o marturie vie a maiestriei constructorilor medievali romani.

Citeste si
10 excursii şi activitaţi de facut in Cipru in orice sezon

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...