vineri, decembrie 6, 2024

Vremea in Elvetia: Clima, anotimpurile si temperatura medie lunara

Share

Natiunea central-europeana Elvetia este dominata de doua lanturi muntoase, Alpii si Jura. De asemenea, este presarata cu lacuri si rauri de toate dimensiunile, precum si cu paduri, pajisti si masive aspre.

Cei mai multi vizitatori asociaza Elvetia cu doua tipuri de vreme – ierni reci, cu zapada si veri calde si insorite. Și, desi aceste doua anotimpuri atrag majoritatea vizitatorilor, Elvetia are patru anotimpuri distincte, precum si unele variatii meteorologice in interiorul tarii.

In functie de tipul de vreme si de experienta de calatorie pe care o cautati, exista un anotimp pentru dumneavoastra in Elvetia. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre vremea si clima din Elvetia, inclusiv la ce sa va asteptati si ce sa impachetati.

Schimbari meteorologice si inchideri sezoniere

Doua lucruri importante de stiut despre anotimpurile din Elvetia:

  • Iarna in munti este o treaba serioasa. Daca mergeti in drumetii, mergeti cu rachete de zapada sau va implicati in orice alte activitati in aer liber in teren alpin, fiti pregatiti pentru schimbari bruste ale vremii, deoarece cerul albastru insorit poate face rapid loc unor conditii de furtuna de zapada alba.
  • Multe zone de statiuni montane si lacustre se inchid de doua ori pe an, timp de cateva saptamani in toamna si cateva saptamani in primavara. Daca gasiti un hotel deschis intr-o destinatie sezoniera, mergeti acolo stiind ca este posibil ca lucrurile sa fie foarte linistite, cu o multime de afaceri inchise.

Variatii meteorologice regionale

Alpii traverseaza Elvetia aproximativ in diagonala si formeaza un fel de linie de demarcatie climatica. Desi exista unele variatii si chiar microclimate in cadrul lanturilor muntoase, din punct de vedere climatic, Elvetia poate fi considerata ca fiind trei regiuni diferite.

Regiunile alpine

Regiunile care se afla in mare parte in Alpi, inclusiv cantoanele Berna, Graubünden/Grisons si Valais, au ierni reci si cu zapada. Acestea, impreuna cu cantonul Engadine, mai sudic, gazduiesc cele mai multe dintre celebrele statiuni de schi din Elvetia, inclusiv Gstaad, Interlaken, Zermatt si St. Moritz.

Verile in aceste regiuni sunt insorite, blande si scurte. Atat vara, cat si iarna, vizitatorii ar trebui sa isi planifice sa poarte crema de protectie solara atunci cand ies in aer liber, deoarece este usor sa te arzi la soare intr-o zi insorita de iarna.

Citeste si
Cele mai bune 10 restaurante din Elvetia

La nord de Alpi

O mare parte a Elvetiei situata la nord de Alpi, inclusiv cantoanele Zurich, Basel, Aargau si St. Gallen, se confrunta cu modele climatice mai continentale, adica au patru anotimpuri, inclusiv veri calde, ierni reci (dar nu friguroase) si sezoane de primavara si toamna cu precipitatii si temperaturi de tranzitie. In zonele joase, iernile sunt mai degraba cetoase si ploioase decat cu zapada.

La sud si sud-vest de Alpi

Cantonul Ticino, din care o mare parte se invecineaza cu nordul Italiei, este una dintre cele mai calde regiuni din Elvetia, datorita sistemelor meteorologice mediteraneene care urca dinspre sud. Geneva, pe malul lacului Geneva, cunoaste, de asemenea, ierni blande si o vreme de vara care aminteste mai degraba de sudul Frantei sau de Riviera italiana.

Vremea in Elvetia: Clima, anotimpurile si temperatura medie lunara

Iarna in Elvetia

Peisajele de iarna din muntii Elvetiei reprezinta, pentru multi vizitatori, peisajul alpin emblematic pe care si l-au imaginat dintotdeauna. Aceste scene sunt la fel de frumoase precum cele pe care le-ati vazut in fotografii – cel putin intr-o zi senina. Norii, ceata si furtunile de zapada se pot abate rapid si pot face invizibile lanturi intregi de munti, pentru ca apoi sa se risipeasca la fel de repede si sa ofere privelisti panoramice fabuloase.

Chiar daca nu schiati, o excursie de iarna in Elvetia nu este completa daca nu petreceti cel putin cateva zile in Alpi, unde puteti admira peisaje superbe si munti inzapeziti. La altitudini mai mici, temperaturile de iarna sunt de obicei peste zero grade, variind intre aproximativ 35 si 45 F, iar ploile sunt frecvente. In munti, temperaturile maxime din timpul zilei ajung de obicei pana la valori mici sau medii de 30 de grade, dar scad mult mai mult noaptea, in timpul furtunilor si la altitudini mai mari.

Citeste si
Cele mai frumoase 10 plaje de pe mapamond - locuri de relaxare pentru toata lumea

Ce sa impachetezi: Atunci cand petreceti timp la munte, veti dori o parka impermeabila sau o jacheta de schi, cizme de drumetie impermeabile, pantaloni de drumetie de mare greutate, hanorace sau pulovere si sosete termice, precum si straturi de baza de tricouri cu maneci lungi termice/cu absorbtie si lenjerie de corp lunga.

La altitudini mai mici si pentru serile petrecute afara, veti dori blugi sau pantaloni frumosi, cizme sau pantofi de mers pe jos impermeabili si antiderapanti, camasi cu maneca lunga si pulovere. Nu uitati sosete calduroase, o palarie, manusi, o esarfa, crema de protectie solara si balsam de buze!

Primavara in Elvetia

In cea mai mare parte a Elvetiei, primavara este un anotimp de tranzitie, in care se poate vedea de la furtuni de iarna tarzie la zile luminoase, insorite si calde. Sfarsitul primaverii este o perioada preferata pentru drumetii in Elvetia, inainte ca multimile de vara sa coboare si cand exista un risc mic de zile cu adevarat calduroase.

Din martie pana in mai, temperaturile in zonele mai joase vor varia de la mijlocul anilor 30 pana la mijlocul anilor 50 F. La altitudini mai mari, va puteti astepta la temperaturi mult mai scazute si ar trebui sa fiti pregatit pentru vreme extrem de rece. De asemenea, primavara devine din ce in ce mai ploioasa pe masura ce trec lunile. Asadar, in ciuda faptului ca acest anotimp este popular pentru drumetii, furtunile de ploaie apar frecvent dupa-amiaza.

Ce trebuie sa impachetati: Valiza de primavara trebuie umpluta cu straturi de echipament greu si usor. O jacheta impermeabila este o necesitate, la fel ca si pantofii sau cizmele impermeabile, chiar si in orase. Aduceti straturi de echipament termic/de performanta pe care le puteti suprapune sau scoate in functie de temperaturi. O umbrela rezistenta este indispensabila, la fel ca si o palarie si o esarfa.

Vara in Elvetia

Vremea de vara in Elvetia poate varia de la cald si insorit la ploios si cetos in aceeasi zi – si adesea in decurs de cateva ore. Din iunie pana in august, temperaturile medii vor urca de la 60 de grade Celsius pana la 70 de grade Celsius. Valurile de caldura sunt posibile si ar putea duce temperaturile pana la 90 de grade Celsius la altitudini mai mici. Acestea sunt cele mai bune luni pentru a sari in lacurile si raurile elvetiene pentru a inota sau pentru a merge cu funicularul sau cu trenurile de munte pana la altitudini mai mari (si vreme mai racoroasa) pentru o drumetie antrenanta.

Citeste si
Calatoria ta in Elvetia: Ghidul complet

Ce sa impachetati: Va puteti gandi la o garderoba de vara formata din tricouri, pantaloni scurti si pantofi de mers pe jos sau sandale rezistente. Dar veti dori, de asemenea, cateva perechi de pantaloni si camasi cu guler, mai ales in orasele unde tinuta este mai putin casual.

Pentru zilele si serile mai racoroase, aruncati un pulover sau doua, cateva camasi cu maneca lunga, o jacheta de ploaie usoara si o umbrela, plus straturi mai calduroase pentru altitudini mai mari. Nu uitati un costum de baie, ochelari de soare si o palarie de soare.

Toamna in Elvetia

La fel ca primavara, vremea de toamna in Elvetia este un amestec de soare, nori, ceata si ploaie. Septembrie este una dintre cele mai bune luni pentru a vizita Elvetia, datorita zilelor in mare parte insorite si a temperaturilor inca calde, dar de obicei nu caniculare.

Temperaturile din septembrie se situeaza in medie in jurul valorii de 70 F si scad constant in octombrie si noiembrie pana la mijlocul anilor 40, desi devine mult mai rece la altitudini mai mari. Luna noiembrie este rece si umeda in zonele joase, desi multe statiuni de schi sunt deschise pana la sfarsitul lunii.

Ce sa impachetati: Pentru o vizita in septembrie, veti dori sa adaugati cateva tricouri si pantaloni usori la o garderoba de toamna. Mai tarziu, in toamna, planificati o haina impermeabila de greutate medie, cizme impermeabile sau pantofi de mers pe jos, plus o pelerina de ploaie si haine pe care le puteti purta in straturi.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...