Recent, m-am trezit cu o mizerie in dusul meu de gresie, candva frumos. Cand m-am mutat in urma cu cinci ani, dusul era orbitor: pereti de gresie alba, pardoseala de gresie gri deschis, chit alb imaculat si usi din sticla transparenta. Dar, de-a lungul anilor, a devenit foarte scarbos. (Il curatam in mod regulat, jur!) Se parea ca, indiferent de produsul sau de peria pe care o foloseam sau de cat de tare frecam, nu puteam scapa de decolorarea chitului. Știam ca am nevoie de ajutor profesionist.
Iata greselile pe care le faceam in curatarea si intretinerea dusului meu. Aceste greseli ingreunau curatarea si facilitau aparitia mucegaiului, a mucegaiului si a altor scarbosenii care nu erau controlate. Iata ce faceam gresit.
1. Folosirea sapunului
Crezand ca fac un lucru bun pentru mediul inconjurator si pentru bugetul meu, am trecut la sapunul in bara (este mai ieftin si nu exista sticle de plastic). Cu toate acestea, sapunul in bara are ulei in el care se amesteca cu mineralele din apa dura pentru a forma o spuma de sapun deosebit de incapatanata.
Da, poti obtine in continuare spuma de sapun de la sampon si de la apa de corp, dar nu este la fel de rea ca cea lasata de sapunul in bara. Și cu cat lasati sa ramana mai mult timp spuma de sapun la locul ei, cu atat este mai greu de indepartat. Lasat in voia sortii, spuma de sapun poate incepe chiar sa dezvolte mucegai.
Daca sunteti un utilizator de sapun in bara si va confruntati cu o problema de reziduuri de sapun, va recomandam sapunul de vase. Acesta descompune grasimea de care se lipeste spuma de sapun. Puneti cateva picaturi de gel intr-o galeata cu apa calda, frecati cu o laveta, apoi clatiti si uscati.
2. Lasarea apei pe usile de sticla si pe peretii de gresie si faianta
Ani de zile, am lasat dusul meu sa se usuce la aer, lasand ocazional usa deschisa pentru o mai buna circulatie a aerului. Auzisem de oameni care storcau usile de dus din sticla, dar credeam ca asta era mai mult pentru aspect decat pentru curatenie. Se pare ca este crucial sa usuci toata apa, inclusiv pe pereti, pe usile de sticla si pe podea, de fiecare data cand faci dus. Daca nu o faci, in timp, te vei trezi cu sticla patata de apa, cu pelicule si, mai rau, cu chituire mucegaita.
3. Ignorarea podelei
Podelele dusurilor sunt construite cu o panta usoara care ar trebui sa conduca apa spre scurgere. Cu toate acestea, panta din dusul meu nu era suficient de abrupta pentru ca gravitatia sa isi faca treaba. In plus, de-a lungul anilor, picioarele noastre facusera gropite in care se aduna apa.
Desi nu trebuie sa uscati perfect podelele dusurilor, trebuie sa mutati orice cantitate de apa stagnanta pe scurgere cu o laveta. Asadar, pana cand cineva inventeaza un dus cu uscare automata (cat de departe poate fi asta, intr-adevar?), includeti cateva minute in plus in rutina dvs. pentru a usca toate suprafetele dusului, de fiecare data cand faceti baie.
Puteti folosi un prosop sau o racleta, pentru ca arata bine; eu ii spun „racleta de executie”); indiferent de produsul pe care il alegeti, faceti-va timp sa uscati fiecare suprafata.
4. Uitarea de a porni ventilatorul
Fara indoiala ca baia dumneavoastra are un ventilator de evacuare. Acesta nu serveste doar pentru a dezinfecta aerul dupa ce cineva foloseste instalatiile; serveste si pentru a scoate umiditatea din aer, ajutand dusul sa se usuce mai repede, astfel incat sa evitati problemele de mucegai. Un dus este facut pentru a fi umed, dar cu cat mai multa umezeala poti tine departe de acolo, cu atat mai bine iti va fi.
Daca ventilatorul dvs. nu are deja un temporizator, Blake recomanda instalarea unuia. Un temporizator inlocuieste intrerupatorul de pornire si oprire fie cu un cadran (asemanator cu cel de pe lumina de incalzire din baia unui hotel), fie cu butoane, astfel incat sa puteti alege cat timp doriti ca ventilatorul sa functioneze inainte de a se opri automat.
Acestea costa intre 100 si 200 RON si pot fi instalate de un electrician destul de usor (sau ca DIY daca sunteti indemanatic). Asigurati-va ca alegeti o optiune care ofera cel putin o setare de o ora.
Nu lasati ventilatorul din baie pornit mai mult de o ora sau tot timpul. Acest lucru reprezinta o risipa de energie si un potential pericol de incendiu. In schimb, folositi un cronometru si nu uitati sa porniti cronometrul atunci cand iesiti din dus.
Daca tot vorbim de ventilatoare, nu toate sunt create la fel. Pentru a scapa aerul de umezeala, trebuie sa va asigurati ca al dvs. are un rating CFM (mcpe minut) suficient de mare. Aceasta se refera la cantitatea de aer pe care o misca ventilatorul.
O modalitate usoara de a testa daca ventilatorul dvs. este suficient de puternic este sa il porniti si sa puneti un servetel langa el. Daca servetelul se lipeste de ventilator, modelul dvs. are un flux de aer eficient.
5. Omiterea unei igienizari saptamanale
Se pare ca problema cu mucegaiul de la dusul meu nu a fost (in intregime) din vina mea. Zona mea metropolitana are un fel de ciuperca in apa care transforma lucrurile in portocaliu sau roz. Frumos, nu-i asa? Blake mi-a recomandat sa opresc chestia aia cu inalbitor de moda veche.
Acum pastrez in dus o sticla de pulverizare cu o solutie foarte slaba de apa si inalbitor (1 parte de inalbitor la 10 parti de apa). O data pe saptamana, dupa un dus, pulverizez toate suprafetele umede cu aceasta solutie si o las sa actioneze timp de aproximativ 20 de minute. Apoi clatesc cu apa si le usuc ca de obicei.
Asigurati-va ca porniti ventilatorul din baie pe toata durata acestui proces.
6. Netratarea sticlei
Peretii si usile de dus din sticla arata minunat, dar daca nu le pastrati curate si uscate, acestea se pateaza, devin striate si acoperite de o pelicula. Aceasta este o problema mai ales daca aveti apa dura. Apa dura poate grava sticla si, odata ce se intampla acest lucru, probabil ca veti avea nevoie de un profesionist pentru a o indeparta fara a zgaria sticla. Deci, cu exceptia trecerii la apa moale, trebuie sa fiti foarte sarguincios in ceea ce priveste mentinerea sticlei curate si clare.
Acum exista formule destinate pentru tratarea usilor de sticla. Se pulverizeaza, se asteapta cateva minute, apoi se sterge cu o laveta sau cu un stergator. Face ca apa sa se adune si sa alunece direct de pe sticla, in loc sa ramana pe loc, sa se usuce si sa faca pete de apa.
Un tratament merita in totalitate timpul (aproximativ o jumatate de ora) si banii. Cu toate acestea, aceasta substanta emana destul de mult gaz, asa ca va trebui sa porniti ventilatorul, sa deschideti o fereastra si chiar sa purtati o masca.
Inainte de a un tratament pe usile de sticla, curatati-le cat mai bine posibil. Puneti cateva picaturi de gel de vase intr-o galeata cu apa calda si folositi-o pentru a sterge viguros usile, pe ambele parti, cu un burete moale sau o carpa moale. Fara perii – nu vreti sa riscati sa zgariati sticla. Uscati usile cu prosoape de hartie sau cu un prosop moale. Apoi, si numai apoi, dati-le cu tratament de geamuri!
Sfaturi pentru mentinerea unui dus curat
Depozitati sticlele de sampon si de apa de corp pe pervazul dusului sau pe podea? O idee proasta, cu exceptia cazului in care va place sa le mutati de fiecare data cand faceti baie pentru a va putea usca sub ele. In schimb, faceti-va rost de unul dintre aceste rafturi de depozitare pentru dus cu trei etajere pentru doar 8 dolari(!) de la IKEA. Se inghesuie frumos intr-un colt, depoziteaza o multime de lucruri, inclusiv apa de inalbitor si racleta, si este usor de mutat din drum atunci cand este timpul sa uscati peretii si podeaua. Acest lucru a fost o schimbare de joc la mine acasa.
Pentru viitor
Daca va veti remodela vreodata baia, optati pentru gresie de format mare, fie ca este ceramica sau portelan, pe pereti. Gresia are dimensiuni de pana la 120 cm si poate fi folosita atat pe pereti, cat si pe podea. Cu gresie atat de mare, exista mult mai putine chituieli vizibile, ceea ce inseamna mai putine oportunitati pentru ca mucegaiul si mucegaiul sa isi ridice capetele urate si portocalii.
In plus, gresia de format mare arata elegant si modern. Puncte bonus daca folositi chitul inchis, care nu va arata decolorarea la fel de mult in cazul in care veti avea un pic de mucegai sau mucegai (ceea ce, desigur, nu veti avea, dupa ce ati citit acest lucru).