Cel mai adesea, proprietarii se lupta cu praful prin curatenie umeda. Dar este posibil sa faci in asa fel incat in casa sa se formeze initial mai putin praf? Sa analizam.
Praful este insotitorul nostru zilnic, deosebit de vizibil in lumina stralucitoare a soarelui. In natura, acesta are anumite beneficii: datorita particulelor de praf are loc condensarea apei si ploua. Și acasa, o cantitate mica de praf actioneaza ca un simulator pentru sistemul imunitar. Cu toate acestea, in exces, devine o sursa de alergii, oboseala rapida si pur si simplu disconfort. Pentru a lupta mai eficient impotriva lui, merita sa aflam cum apare in casa.
De unde provine praful in casa?
Pe de o parte, praful patrunde in casa din exterior prin ferestre si sisteme de ventilatie. Acolo se formeaza in multe moduri: gaze de esapament auto si industriale, produse de ardere, materiale de constructie, polen. Probabil ati observat: daca langa casa incepe constructia, trebuie sa spalati ferestrele de mai multe ori. De asemenea, particulele de praf sunt aduse de vant – astfel, chiar si in regiunile indepartate ale planetei, ajunge praful vulcanic, nisipul din desertul Sahara sau sarea marina.
In plus, praful se formeaza si in interiorul casei. Principalele surse de praf in casa sunt particulele exfoliate de piele, par, matreata a animalelor de companie, fibrele de tesaturi de imbracaminte si textile de uz casnic, bucati de hartie de tapet. In plus, aducem cele mai mici particule de nisip pe incaltaminte, imbracaminte, iar animalele noastre de companie pe labe.
Cum sa reduci cantitatea de praf din casa fara a face curatenie?
Alege materialele potrivite
Multi dintre noi preferam tesaturile naturale, dar trebuie sa retinem ca acestea sunt mai friabile si atrag mai mult praf decat materialele sintetice.
Tapetul din hartie si alte materiale din hartie produc mult praf. Cand alegeti tapetul, variantele mai bune vor fi cele cu baza de vinil si tapetul lavabil, care resping praful si permit indepartarea usoara a murdariei.
In ceea ce priveste mobila, cea mai friabila este mobila din MDF, un material pe baza de praf de lemn. Alegeti plastic sau mobilier de lemn de calitate.
In ceea ce priveste podeaua, proprietarii gasesc de obicei cel mai mult praf pe parchet laminat. Dar acest lucru nu are legatura cu „friabilitatea” sa, ci cu proprietatile electrostatice. De exemplu, atunci cand mergi pe parchet laminat, mai ales pe vreme uscata si in incaperi cu umiditate scazuta, intre talpa incaltamintei si suprafata podelei se poate genera electricitate statica, care atrage particulele de praf din aer. In plus, praful este mai vizibil pe suprafata neteda si uniforma a parchetului laminat.
Colectorul ideal de praf este covorul. Cu cat fibrele sunt mai lungi si mai dense, cu atat aduna mai mult praf. Acelasi lucru este valabil si pentru alte materiale cu fir, de exemplu, in finisajele de mobilier, pentru perdele. In plus, aceste materiale se degradeaza treptat si elibereaza ele insele praf.
Planifica designul mobilierului
Cand alegi mobilierul, da prioritate suprafetelor netede, usor de spalat – acest lucru nu numai ca simplifica curatenia, dar impiedica initial praful sa „se aseze”. Dulapurile inchise sunt mai convenabile decat rafturile deschise, deoarece protejeaza continutul de praf.
Fa reparatii
Din pacate, uneori aceasta este singura optiune. In casele si apartamentele vechi, poate exista mai mult praf din cauza deteriorarii treptate a materialelor de constructie ale peretilor, podelelor si tavanului. La reinnoirea finisajului acestora, cantitatea de praf se va reduce semnificativ.
Respecta igiena personala
Nu uita si ca noi insine suntem o sursa de praf. Dusul frecvent, schimbarea hainelor si spalarea regulata a lenjeriei de pat vor ajuta la reducerea cantitatii de particule de praf pe care le aducem din exterior si le producem. Acelasi lucru este valabil si pentru ingrijirea animalelor de companie: cu cat le periati si le spalati mai des, cu atat mai putina blana si matreata ramane pe mobila si in aer.
Se considera ca miscarile mai line si mai lente produc mai putin praf. De aceea, lucratorii din unele fabrici sunt imbracati in costume de protectie din tesatura speciala si li se cere sa se miste lin.
Lasa incaltamintea de strada la usa sau in afara usii
Chiar si vara, cand afara este uscat si podelele nu se murdaresc vizibil, va fi mult mai putin praf fin pe podea si in aer.
Schimba filtrele din sistemul de ventilatie si aparatele de aer conditionat
Filtrele din sistemele de ventilatie protejeaza locuinta de praful din lumea exterioara. Dar acestea trebuie schimbate, la fel ca filtrele aparatelor de aer conditionat. Altfel, praful se va raspandi prin casa.
Foloseste purificatoare de aer
Purificatoarele de aer moderne sunt o alta modalitate eficienta de a reduce cantitatea de praf din casa. Ele capteaza praful si pot imbunatati semnificativ calitatea aerului, eliminand alergenii, polenul si chiar mirosurile neplacute. Acest lucru le face indispensabile pentru persoanele cu alergii sau astm.