duminică, iunie 16, 2024

Cum sa scapi de mirosurile neplacute din gurile de scurgere

Share

Mirosurile neplacute care vin din gurile de scurgere ale dusurilor pot fi o problema suparatoare pentru orice gospodar. Aceste mirosuri pot persista chiar daca restul baii pare curat, indicand o problema ascunsa in sistemul de canalizare.

In acest articol, vom discuta despre cauzele comune ale mirosurilor neplacute din gurile de scurgere ale dusurilor, cum sa le identifici si ce poti face pentru a scapa de ele. Vom acoperi subiecte precum:

  • Contaminarea cu bacterii de sulf
  • Acumularea de spuma de sapun sau biofilme
  • P-trap murdar sau uscat
  • Infundarea gurilor de scurgere
  • Corodarea tijei anodice din boiler
  • Conducte de scurgere cu scurgeri

Eliminarea mirosurilor neplacute din gurile de scurgere poate parea descurajanta, dar urmand sfaturile din acest ghid vei putea rezolva problema si vei putea savura din nou momentele de relaxare din cadrul dusului fara sa fii deranjat de mirosuri respingatoare.

Considerente privind siguranta

Remedierea unor guri de scurgere mirositoare este de obicei o sarcina care poate fi realizata de o persoana care se descurca singura, desi unele probleme sunt mai bine lasate in seama unui profesionist. Daca oricare dintre problemele si solutiile prezentate aici par sa depaseasca abilitatile si cunostintele tale actuale, cum ar fi cum sa inlocuiesti tija anodica a boilierului, este o idee buna sa angajezi un instalator pentru a evalua si remedia problema.

Inainte de a incerca sa neutralizezi un miros neplacut dintr-o gura de scurgere folosind produse chimice, este necesar sa citesti eticheta pentru a identifica orice pericole potentiale. In cele mai multe situatii, solutiile chimice puternice doar mascheaza mirosul, deci este important sa determini cauza mirosurilor neplacute inainte de a lua masuri.

Daca folosesti produse de curatare cu mirosuri chimice puternice, porneste ventilatorul de evacuare, deschide usa si intredeschide un geam din apropiere pentru a ventila corespunzator baia in timp ce lucrezi.

Contaminarea cu bacterii de sulf

Cum sa scapi de mirosurile neplacute din gurile de scurgere
Cum sa scapi de mirosurile neplacute din gurile de scurgere

Atunci cand apa care vine este dintr-un put, problema unui miros neplacut din gurile de scurgere poate fi din cauza apei si nu neaparat a gurii de scurgere in sine. Bacteriile de sulf pot contamina un put, cauzand ca baia, bucataria sau intreaga casa sa miroasa a oua stricate. Daca nu poti spune daca problema este apa sau gura de scurgere, umple un pahar cu apa si du-l afara. Daca tot miroase a oua stricate cand esti afara, atunci cel mai probabil bacteriile de sulf sunt problema.

Citeste si
Spalatul perfect: aceste reguli simple iti vor salva masina de spalat si hainele

Exista cateva modalitati de a trata bacteriile de sulf, dar ambele ar trebui sa implice un contractor de puturi autorizat pentru a evita crearea unor probleme suplimentare. Prima optiune este sa sochezi sistemul de put cu o solutie de clor pentru a trata bacteriile existente si a elimina mirosul de oua stricate. Cu toate acestea, bacteriile se pot intoarce dupa o luna sau doua.

Cealalta optiune este o solutie mai permanenta, desi costa mai mult. Instaleaza un sistem de filtrare a apei la nivel de intreaga locuinta sau un sistem de clorurare a apei din put pentru a trata regulat apa.

Acumularea de spuma de sapun sau biofilme

Deseori, atunci cand o gura de scurgere miroase urat, acumularea de spuma de sapun sau biofilme in conducta de evacuare este motivul. Biofilmul poate include o gama larga de bacterii si microorganisme care tind sa se lipeasca impreuna, creand un film vascos asemanator mucegaiului. Acesti contaminanti prospera in locuri intunecate si umede cu multa materie organica pentru bacterii, facand gura de scurgere a dusului un loc ideal pentru a se dezvolta.

Aceasta problema este una dintre cele mai usor de rezolvat. Foloseste un produs de curatare obisnuit pentru guri de scurgere sau prepara o solutie de curatare cu bicarbonat de sodiu si otet turnand bicarbonatul de sodiu in gura de scurgere si apoi adaugand otetul. Solutia spumanta va curata orice biofilm care este lipit pe interiorul tevilor. Dupa ce reactia chimica s-a oprit, clateste gura de scurgere cu apa calda pentru a clati orice urma de biofilm ramasa.

P-trap murdar sau uscat

P-trap-ul este o piesa de teava care conecteaza gura de scurgere a dusului la sistemul de canalizare, desi este posibil sa il cunosti mai bine sub chiuveta. Este usor de recunoscut datorita designului in forma de P. Aceasta parte a instalatiei sanitare prinde o mica portiune de apa in partea de jos a sectiunii in forma de P pentru a impiedica gazele din canalizare sa se strecoare inapoi in sistemul de evacuare si in baie.

Citeste si
Cum sa reduci cantitatea de praf din casa fara a face curatenie: 7 modalitati accesibile

Daca P-trap-ul este murdar, mirosurile provenite din resturile de canalizare pot cauza emanarea unor mirosuri neplacute in baie. Curatarea P-trap-ului cu un produs de curatare comercial sau cu o solutie de gospodarie din bicarbonat de sodiu si otet ar trebui sa neutralizeze mirosul. Cu toate acestea, daca P-trap-ul este uscat, poate exista o problema mai grava.

Uneori, P-trap-ul se poate usca daca baia nu este folosita pentru o perioada lunga de timp, cum ar fi intr-o baie pentru oaspeti. Daca dusul este folosit in mod regulat iar P-trap-ul totusi este uscat, acest lucru se poate datora unei conducte de aerisire blocate. Va trebui sa contactezi un instalator pentru a evalua si repara problema.

Infundarea gurilor de scurgere

Blocajele gurilor de scurgere pot bloca partial sau complet curgerea apei si a altor deseuri prin conducta de evacuare. O blocare totala este usor de observat deoarece orice apa turnata in gura de scurgere se revarsa in cada sau in dus. Blocajele partiale pot permite scurgerea apei, desi se va goli mai lent decat in mod normal.

Blocajele gurilor de scurgere sunt de obicei alcatuite din par, spuma de sapun, depuneri minerale, uleiuri si alte resturi. Cu cat blocajul ramane mai mult timp, cu atat va incepe sa miroasa tot mai tare pe masura ce diferitele compusi organici se descompun treptat. Daca banuiesti ca gura de scurgere a dusului este infundata, incearca sa cureti gura de scurgere cu o sonda manuala de deblocare a tevilor, dar daca blocajul este prea mare sau prea adanc in conducta de evacuare, s-ar putea sa ai nevoie sa contactezi un instalator profesionist pentru a debloca conducta cu un burghiu pentru tevi cu actionare electrica.

Corodarea tijei anodice

Mineralele din apa pot coroda treptat interiorul boilerului de apa, asa ca pentru a preveni defectarea prematura a aparatului, se instaleaza o tija anodica, care atrage fierul, calcarul si alte minerale sau sedimente din apa. Aceste particule corodeaza tija anodica in locul rezervorului boilerului. Cu toate acestea, pe masura ce tija anodica se corodeaza, poate determina ca apa calda sa miroasa a oua stricate.

Umple un pahar cu apa calda si du-l afara pentru a determina daca mirosul vine din apa sau din gura de scurgere. Daca confirmi ca mirosul provine din apa calda, s-ar putea sa fie nevoie sa inlocuiesti tija anodica. Amatorii experti pot efectua aceasta sarcina singuri, desi incepatorii sau cei care nu au experienta cu sistemele de tevi ar trebui sa contacteze un instalator profesionist pentru a se ocupa de aceasta reparatie.

Citeste si
Cum sa scapi de mustele din casa – Ghid complet

Conducte de scurgere cu scurgeri

O alta problema care poate provoca emanarea unor mirosuri neplacute din gura de scurgere a dusului este reprezentata de conductele de scurgere crapate sau cu scurgeri. Atunci cand exista o ruptura intre racordurile conductelor sau corpul conductei de evacuare este crapat, apa reziduala se poate infiltra in pereti, podele si izolatia inconjuratoare. Mirosul respingator al acestei scurgeri de deseuri poate cauza emanarea unor mirosuri neplacute in baie si in orice alte zone afectate.

Solutia pentru aceasta problema este de a localiza scurgerea, a repara conducta si a curata orice zone care ar putea fi deja contaminate de apele reziduale. Daca zonele afectate nu sunt curatate adecvat, mucegaiul si igrasia se pot dezvolta in pardoseala si in peretii casei. De asemenea, indeparteaza si inlocuieste orice izolatie umeda sau placaj deteriorat.

Concluzie

In concluzie, scaparea de mirosurile neplacute din gurile de scurgere ale dusurilor necesita tratarea sursei problemei pentru a neutraliza mirosurile teribile. Identificarea cauzelor principale, cum ar fi contaminarea cu bacterii de sulf, acumularea de spuma de sapun si biofilme, P-trap uscat sau infundat, corodarea tijei anodice sau conductele de scurgere crapate, este esentiala pentru a implementa solutia corecta.

Urmand sfaturile detaliate din acest ghid, poti scapa de mirosurile respingatoare si poti bucura din nou de momente de relaxare igienice in cadrul dusului. Retine ca unele situatii precum corodarea tijei anodice din boiler sau scurgerile de tevi ar putea necesita ajutorul unui profesionist, deci nu ezita sa chemi un instalator daca depasesc abilitatile tale actuale.

Sper ca informatiile furnizate iti vor fi de folos pentru a mentine gura de scurgere a dusului curata, fara mirosuri neplacute. Multumesc pentru citire si nu ezita sa distribui acest articol daca l-ai gasit util!

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...