Mustele domestice pot fi o adevarata pacoste, dar exista multe metode eficiente de a scapa de ele. In acest ghid complet veti invata cum sa preveniti infestarea cu muste in casa, cum sa eliminati rapid mustele care au reusit cumva sa intre si cum sa va asigurati ca nu se vor mai intoarce.
De ce ar trebui sa va scapati de mustele din casa
Mustele domestice (musca domestica) nu sunt la fel de inofensive pe cat par. Chiar daca nu musca, ele pot transmite o serie de boli periculoase precum holera, febra tifoida, tuberculoza, dizenteria si infectii cu E. coli.
Mustele intra in contact cu substante insalubre si bacterii daunatoare atunci cand isi cauta hrana in gunoaie, excremente sau cadavre de animale. Apoi transporta aceste patogeni nocivi pe picioarele si corpurile lor si le raspandesc oriunde se aseaza – inclusiv pe mancarea si vesela din casa voastra.
Pe langa riscurile la sanatate, mustele sunt si extrem de deranjante. Bazaitul si miscarile lor bruste va pot scoate din sarite in timp ce incercati sa mancati, sa cititi sau sa va relaxati.
De aceea, este important sa eliminati mustele de indata ce le observati in casa si sa luati masuri de prevenire ca sa nu se intoarca.
De unde vin mustele in casa
Mustele patrund in locuinte pe geamurile, usile sau gurile de aerisire deschise, sau prin crapaturi in pereti, tocuri de ferestre etc. Daca nu aveti plase protectoare, nimic nu le impiedica sa intre dupa mirosul de mancare.
Ele sunt atrase in special de fructele stricate, resturile de mancare, bauturile descoperite, gunoaiele menajere si materia organica in descompunere – locurile ideale pentru depunerea oualor.
La inceput s-ar putea sa tolerati 1-2 muste ratacite, dar se inmultesc foarte repede. O singura musca femela poate produce pana la 500 de oua intr-un sezon, iar ouale eclozeaza in doar 12-24 ore.
Daca lasati situatia sa scape de sub control, in scurt timp va puteti trezi cu o infestatie serioasa, greu de eliminat.
Cum previneti aparitia mustelor in casa
Cel mai bun mod de a preveni infestarea cu muste este sa le impiedicati accesul in casa si sa le eliminati sursele de hrana. Iata ce puteti face:
- Inchideti toate ferestrele si usile sau montati site/plase protectoare. Verificati ca sitele sa nu aiba rupturi.
- Sigilati crapaturile si gaurile din pereti, tocuri de geamuri, tevi etc. Mustele pot patrunde prin orificii foarte mici.
- Pastrati o curatenie generala in toata casa. Ștergeti chiuvetele, mesele si suprafetele de gatit dupa utilizare. Nu lasati mancare sau resturi organice la vedere.
- Depozitati corect alimentele. Puneti-le in containere etanse, nu le lasati descoperite. Consuma mancarea gatita in maxim 2 zile.
- Goliti regulat cosurile de gunoi, mai ales in bucatarie. Legaturile saculetelor cu resturi alimentare atrag mustele.
- Curatati frecvent litiera pisicii sau custile animalelor de companie. Excrementele proaspete sunt un mediu ideal pentru ouatul mustelor.
- Aerisiti periodic incaperile cu miros intepator pentru a nu atrage insectele.
Cele mai eficiente metode de eliminare a mustelor
Chiar daca luati masuri de preventie, tot este posibil sa patrunda ocazional cateva musculite in casa. Iata cele mai bune metode de eliminare a lor:
Capcane cu otet
Amestecati intr-un castron otet, zahar si cateva picaturi de detergent lichid de vase. Acoperiti vasul cu folie plastic perforata. Otetul va atrage mustele, iar detergentul va reduce tensiunea superficiala, astfel incat insectele se vor scufunda si se vor ineca.
Capcane improvizate
Umpleti o sticla de plastic sau un borcan cu fructe coapte, sirop sau apa cu zahar. Puneti peste deschidere un con de hartie. Mustele vor patrunde dupa mirosul dulce dar nu vor mai putea iesi.
Substante aromatice
Puteti folosi plante aromatice precum menta, lavanda, lemongrass sau busuiocul. Plantati-le in ghivece in apropierea usilor si ferestrelor sau puneti buchetele in vaze. De asemenea, difuzoarele cu (lavanda, eucalipt, menta etc.) alunga mustele.
Alte metode eficiente:
- Rahete electrice – amplasate strategic in exterior elimina mustele care vor sa intre
- Hartie lipicioasa – prinde efectiv mustele care se aseaza pe ea
- Spray insecticid – omoara mustele la contact, dar evitati produsele toxice
- Praf de diatomee – abraziv, distruge exoscheletul mustelor
- Planta carnivora Venus – prinde si digera insectele
Produse de la magazin pentru eliminarea mustelor
Daca aveti o infestare masiva cu muste in casa, metodele de mai sus s-ar putea sa nu fie suficiente. In acest caz, urmatoarele produse comerciale va vor ajuta sa scapati complet de invazie:
Spray insecticid de interior
Cautati spray-uri care contin piretrine, acestea sunt foarte eficiente impotriva mustelor. Tratati zonele unde se aduna cel mai des: pervazurile ferestrelor, rafturile si dulapurile din bucatarie.
Aveti grija ca produsul sa nu fie toxic pentru oameni sau animale. Cititi intotdeauna eticheta si urmati instructiunile cu atentie. Aerisiti bine camera dupa aplicare.
Lampi UV / Capcane cu lumina
Mustele sunt atrase de lumina ultravioleta. Lampile UV sau capcanele electrice dotate cu becuri speciale atrag si omoara insectele zburatoare.
Amplasati capcanele in zone intens circulate de muste – de obicei langa sursele de hrana (bucatarie, camara), cosurile de gunoi sau incaperile insalubre.
Lanterne / Rahete impotriva tantarilor
Aceste dispozitive elimina mustele si alte insecte zburatoare cu ajutorul substantelor chimice, al caldurii si fumului. Sunt ideale pentru curtile si gradinile infestate. Lanternele au efect de lunga durata (pana la 12 ore), iar rachetele actioneaza rapid.
Aparat electric anti-insecte
Un dispozitiv automat tip racheta amplasat strategic in exteriorul casei poate elimina sute de muste si insecte intr-o singura zi, fara niciun efort din partea voastra.
Functioneaza non-stop, alimentat la curent electric. Grilajul electrificat atrage insectele apropiate si le electrocuteaza pe loc cu un mic foc de artificii.
Cum stiti ca infestatia s-a terminat
Chiar daca nu mai observati muste zburand prin casa, nu inseamna neaparat ca infestatia a trecut.
Mustele se pot ascunde si in locuri greu accesibile, precum spatele mobilierului, in crapaturi sau sub plinte. Mai mult, ouale si larvele sunt invizibile cu ochiul liber.
De aceea, este important sa continuati tratamentul timp de 2-3 saptamani dupa ce ati vazut ultima musca. Altfel, ouale ramase ar putea ecloza si infestatia ar reincepe.
Pentru siguranta, apelati la un control profesionist. Specialistii in dezinsectie utilizeaza tehnici si substante inaccesibile publicului larg, pentru o eliminare completa a mustelor.
De asemenea, ei pot identifica si rezolva definitiv sursa infestatiei – de exemplu, gasirea si eliminarea unui animal moart care putrezeste intr-un perete fals.
Concluzie
Mustele pot fi vectori ai unor boli periculoase, pe langa disconfortul creat. De aceea, preventia si controlul infestarii sunt esentiale.
Mentineti o igiena corespunzatoare, inchideti posibilele cai de acces, folositi capcane si insecticide adecvate. Daca problema persista, specialistul in dezinsectie va poate scapa definitiv de invazia suparatoare de musculite.
Sper ca acest ghid complet v-a fost de folos. Acum stiti tot ce trebuie pentru a preveni aparitia mustelor in casa si pentru a scapa rapid de ele, fara sa se mai intoarca!