marți, septembrie 10, 2024

Spalatul perfect: aceste reguli simple iti vor salva masina de spalat si hainele

Share

In Romania, primele masini de spalat au aparut in a doua jumatate a anilor 1950. Au existat cozi pentru ele: la urma urmei, acest dispozitiv a salvat mult efort. Și in anii ’70 ai secolului trecut, in orasele mari au aparut spalatorii publice. Acolo, pentru o taxa mica, puteau spala si usca rufele chiar si cei care nu aveau o masina acasa.

Acum exista o masina de spalat in fiecare casa. Este suficient sa arunci rufele in tambur, sa apesi pe buton si sa uiti de ele, chiar si un copil poate face fata acestei sarcini. Dar daca ignorati anumite reguli de spalare, asistentul dumneavoastra se poate strica brusc sau poate „strica” lucrurile, din vina noastra.

1. Curatati in mod corespunzator masina de spalat

In interiorul tamburului masinii de spalat se acumuleaza murdarie, bacteriile se inmultesc, asa ca este de dorit sa il curatati in fiecare luna. Puteti folosi mijloace speciale din magazin sau improvizate: de exemplu, acid citric.

De asemenea, este necesar sa spalati garniturile de cauciuc de pe usa, in special pliurile: in ele se acumuleaza scame de la haine, depuneri de calcar si rase de mucegai. De asemenea, nu uitati sa curatati filtrul la fiecare 2-3 luni. V-am spus mai devreme cum sa o faceti.

2. Evitati supraincarcarea masinii de spalat

Chiar daca instructiunile spun ca masina poate tine pana la 5 kg de rufe uscate, este mai bine sa puneti ceva mai putin. Lasati un spatiu de aproximativ doi pumni pentru ca spalarea sa fie mai eficienta, iar masina va stoarce lucrurile mai bine.

Citeste si
6 greseli pe care sa le evitati atunci cand va curatati dusul
Spalatul perfect: aceste reguli simple iti vor salva masina de spalat si hainele
Spalatul perfect: aceste reguli simple iti vor salva masina de spalat si hainele

3. Nu depozitati rufe murdare sau umede in tambur

Vrei ca masina ta sa miroasa urat, sa inmulteasca bacteriile si, in cele din urma, sa se strice mai repede? Este simplu: puneti rufele direct in tambur. In plus, cel mai bine este sa scoateti obiectele umede imediat dupa spalare sau cat mai curand posibil.

4. Urmati instructiunile de pe etichete

Daca pe eticheta produsului scrie „doar curatare uscata”, credeti-ma: spalarea in masina va strica lucrul cu o probabilitate de 80%. In acest caz, spalarea manuala este singura cale de urmat, si cu mare grija.

5. Alegeti produsul si modul de spalare potrivite

Uneori ne obisnuim cu un singur detergent universal si cu modul cel mai convenabil pentru noi, ignorand starea lucrurilor si tesatura din care sunt cusute. Cu aceasta abordare, hainele confectionate din tesaturi delicate, care necesita un regim si mijloace de spalare speciale, se vor deteriora instantaneu. Iar rufele foarte murdare pot gazdui bacterii: este mai bine sa le spalati la temperatura maxima.

6. Intoarceti lucrurile pe dos

Spalati tesaturile delicate, tricotajele si puloverele pe dos. In caz contrar, se vor forma rapid scame pe ele si nu le veti putea purta mult timp.

7. Spalati sosetele si lucrurile mici in saci speciali

Pentru a evita ca sosetele sa se blocheze in manseta de cauciuc sau chiar in filtru, spalati-le intr-o punga speciala cu plasa sau intr-o fata de perna veche.

8. Reglati viteza de centrifugare

Nu uitati ca tesaturile pot rezista la viteze de centrifugare diferite. Daca viteza de centrifugare este mai mare, tesatura se uzeaza foarte repede si se rupe. Asadar, hainele din bumbac – maximum 600 de rotatii pe minut, blugii – 900, si doar lenjeria de pat si prosoapele 1400. Iar pentru tesaturile delicate puteti seta doar 400 de rotatii.

Citeste si
Bucatarii cu rafturi deschise - noua tendinta in designul interior

9. Inchideti toate fermoarele si fixati nasturii

Inainte de spalare, este important nu numai sa verificati buzunarele si sa intoarceti hainele, ci si sa inchideti fermoarele. Acest lucru previne ca dintii fermoarului sa se prinda de alte articole la centrifugare.

10. Spalati hainele noi din magazin

Dermatologii stiu: ciuperca de pe piele apare uneori la cei care „au incercat un pulover in magazin”. Prin urmare, chiar daca hainele noi par curate, este mai bine sa le spalati. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la evitarea alergiilor sau a dermatitei, care sunt cauzate de colorantii agresivi si de produsele folosite pentru tratarea hainelor inainte de a fi trimise in magazine.

11. Pre-spalarea are avantaje

Acest pas este deosebit de important atunci cand se spala lenjeria de pat. Fetele de perna au adesea urme de machiaj, crema de noapte si sebum pe ele, ceea ce poate duce la dezvoltarea bacteriilor si poate provoca alergii si acnee.

Spalatul perfect: aceste reguli simple iti vor salva masina de spalat si hainele
Spalatul perfect: aceste reguli simple iti vor salva masina de spalat si hainele

12. Pretratarea petelor

Daca hainele dvs. au pete greu de indepartat, cel mai bine este sa le tratati separat cu un agent de indepartare a petelor inainte de spalare. In caz contrar, rezultatele sale nu te vor satisface.

Daca hainele dvs. sunt foarte murdare cu substante inflamabile, cum ar fi benzina, alcoolul sau solventii, spalati-le manual inainte de spalare.

13. Indepartati parul animalelor de companie

Animalele de companie risipesc parul pe hainele noastre, pe husele de perne, iar unele chiar si pe lenjeria de pat. Inainte de spalare, asigurati-va ca il indepartati cu o hartie speciala lipicioasa sau cu o perie pentru a evita infundarea filtrului masinii de spalat.

Citeste si
Cum sa curatati un ceainic electric pentru a elimina reziduurile de apa dura

14. Folositi inalbitor cat mai putin posibil

Daca va decideti sa folositi inalbitor, asigurati-va ca este amestecat bine cu apa pentru a evita sa va patati hainele. Și nu uitati: inalbitorul deterioreaza treptat tesatura, facand-o mai subtire.

15. Nu exagerati cu detergentul

Detergentul de rufe sub forma de pudra, gel, tablete, capsule sau placi trebuie folosit in cantitatea potrivita. Cantitatea necesara pentru spalare este intotdeauna indicata pe ambalaj. Daca folositi prea mult detergent, lucrurile nu se vor spala mai bine. Ci spuma poate patrunde pana in exterior, iar rufele vor ramane lipicioase chiar si dupa clatire.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...