vineri, decembrie 6, 2024

Importanta limitelor in educatia prin joc a copiilor

Share

Cum ii puteti invata pe copii importanta limitelor si a regulilor prin joc? Iata o sugestie amuzanta pentru intreaga familie.

Pe masura ce copiii cresc si incep treptat sa se ocupe de emotiile lor, ei se confrunta cu situatii in care trebuie sa stie cum sa se comporte si unde se afla limitele actiunilor lor.

In acest articol, explicam importanta stabilirii limitelor din timp atunci cand ne jucam cu copiii. Acestea ofera avantaje pentru dezvoltarea lor abilitatile sociale. Cat de important este sa le invatam in familie si cum pot fi aplicate in patru pasi simpli?

Importanta limitelor in parenting

Limitele in parenting ii ajuta pe copii sa construiasca relatii sanatoase si binevoitoare cu ceilalti. De aceea, este important sa stim cum sa le corectam de la o varsta frageda prin afectiune si disciplina. Acest lucru se datoreaza faptului ca regulile ii invata cum sa se comporte in societate si cum sa se comporte cu ceilalti fara sa le copleseasca sentimentele.

Invatarea copiilor sa se supuna instructiunilor acasa ii pregateste sa se supuna in viitor instructiunilor la scoala. De regula, regulile la scoala sunt destul de clare, iar importanta limitelor este cruciala. Din acest motiv, unii copii sunt foarte ascultatori la scoala, in timp ce acasa se intampla contrariul, din cauza lipsei de limite acasa.

Promovarea importantei limitelor pentru copii prin joc

De la o varsta frageda, copiii sunt mai dispusi sa se joace si sa invete decat uneori cand cresc. Potrivit cercetarilor efectuate de Universitatea Autonoma din statul Mexic, care se concentreaza pe importanta jocului si a creativitatii, activitatea ludica joaca un rol esential in dezvoltarea cognitiva a copiilor. Aceasta nu numai ca ii distreaza, dar ii ajuta, de asemenea, sa isi dezvolte inteligenta si abilitatile motorii.

Citeste si
De ce atat de multi romani inca mai cred ca aselenizarile americane au fost falsificate? Adevarul ascuns de 50 de ani

Urmatorul exercitiu necesita multa rabdare si dedicare din partea parintilor. Dar este o modalitate excelenta de a invata importanta limitelor. Este vorba despre stabilirea unor reguli ca si cum ar fi regulile de baza ale unui joc, prin explicarea limitelor si a consecintelor depasirii acestora.

Iata, asadar, pasii individuali in detaliu.

1. Alegeti limita pe care dorim sa o invatam pe copil

Regulile si limitele depind de varsta copilului si pot varia de la „Nu striga dupa mami si tati” pana la „Trateaza-ti bunicii cu respect”. Determinati limita pe care doriti sa o invatati pe copilul dumneavoastra si ganditi-va cu atentie la modul in care o formulati. In acest caz, vom folosi ultimul exemplu.

2. Explicati in mod clar care este granita

Pentru ca copiii sa inceapa sa inteleaga semnificatia regulilor si importanta limitelor, acestea trebuie sa fie scrise intr-un mod pozitiv, pentru a le intari valoarea. „Bunicii nu trebuie tratati cu lipsa de respect” poate suna foarte clar, dar este formulata incorect.

Schimbati-o in „Bunicii trebuie tratati cu dragoste si respect”. Limbajul pe care il folosim este foarte important atunci cand comunicam valori si stabilim reguli. Mai ales atunci cand forma pozitiva este favorizata in detrimentul celei negative. Explicati sensul in detaliu.

3. incepeti sa repetati regula intre membrii familiei

Dupa ce ati stabilit si explicat limita pe care doriti sa o invatati copilului dumneavoastra, este timpul ca distractia sa inceapa. Ideea este ca tu sa repeti dinamica tuturor si sa stie care este limita cu care se joaca. Acum, in tonul jocului, ei trebuie sa repete regula de doua ori. Prima data cu vocea, si apoi imitand vocea unei alte persoane din familie.

Citeste si
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2024: Vărsătorii pot avea conflicte acute cu partenerii de orice fel, cu tonuri accentuate, replici și alte elemente dramatice

Deci, ca parinte, puteti repeta fraza: „Bunicii trebuie tratati cu dragoste si respect” si apoi sa o repetati, dar imitand vocea bunicii. Din acel moment, copilul va fi amuzat de imitatie, dar limita dorita va fi in limita lui subconstient.

4. Precizati consecintele nerespectarii regulii.

Odata ce copilul a invatat importanta limitelor, este momentul ca acesta sa constientizeze consecintele incalcarii acestora. Nu uitati ca intreaga familie face parte din joc. Asa ca puteti alege impreuna masurile corective pentru cei care incalca regula.

Nu in ultimul rand incercati sa faceti ca exercitiul sa fie cat mai distractiv posibil. Puteti forma un cerc intre voi, ca la o sedinta, in care fiecare sa contribuie cu ideile sale. Dar cel mai important lucru este sa va distrati in familie si sa invatati valori in acelasi timp!

Jucati-va cu copiii pentru a-i invata importanta limitelor

Ajutandu-i pe copii sa stabileasca reguli prin iubire si joc este de mare folos pentru toti cei implicati. De asemenea, ii motiveaza sa isi dezvolte viitoarele abilitati sociale.

Nu uitati ca, cu cat copilul este mai mic, cu atat va fi mai dispus sa invete si sa fie indrumat de familie. Prin urmare, incercati sa includeti pe toata lumea in aceasta dinamica. Faceti ca jocurile sa fie mai distractive, iar lectiile lor sa dureze.

Toate sursele citate au fost analizate cu atentie de echipa noastra pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia din acest articol a fost clasificata ca fiind fiabila si exacta din punct de vedere academic sau stiintific.

  • Aquino, Francisco; Sánchez de Bustamante, Inés. Cateva reflectii asupra jocului si creativitatii din punct de vedere constructivist. 1999, pp. 131-153. Universitatea Autonoma a Statului Mexic. Retrieved from: https://www.redalyc.org/pdf/311/31100207.pdf
  • Isaza, L., & Henao, G. C. (2012). Influenta climatului sociofamiliar si a stilurilor de interactiune parentala asupra dezvoltarii abilitatilor sociale la copii si fete. Persona: Revista de la Facultad de Psicología, (15), 253-271. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6110739
  • Wild, R. (2011). Elibereaza-te fara limite. Iubire si respect: Ce au nevoie copiii de la noi. Herder Editorial. Extras din: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=PAKIDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=poner+l%C3%ADmites+sin+castigar+a+los+hijos&o#v=onepage&q&f=false

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...