luni, mai 27, 2024

Miere indulcita. De ce se indulceste mierea, ce inseamna acest lucru

Share

Probabil ca ati cumparat deja un borcan de miere si, dupa un timp, v-ati dat seama ca aceasta a devenit zaharoasa sau, mai exact, ca nu mai este lichida, ci s-a cristalizat. Aici puteti afla de ce se indulceste mierea, ce inseamna acest proces si cum puteti preveni acest fenomen natural.

Mierea se cristalizeaza sau se zaharizeaza, adica trece de la o forma lichida la o stare semisolida. Descoperiti explicatia pentru care mierea se zaharifica.

De ce se zaharifica mierea

Mierea este o solutie concentrata de zaharuri, in principal fructoza si glucoza, care reprezinta 70% din compozitia sa totala. Procentul variaza in functie de tipul de miere. Dintre cele doua componente, fructoza poate reprezenta intre 30 si 44 %, iar glucoza intre 25 si 40 %.

Raportul si proportia relativa a celor doua componente fac ca mierea sa se cristalizeze sau sa se zaharifice mai repede sau pe o perioada mai lunga de timp.

Procesul de sacarificare a mierii este un proces complet normal si natural, iar trecerea de la starea lichida, in care se afla initial mierea, la starea semisolida nu duce la o modificare a gustului sau a calitatii produsului.

Mierea indulcita isi schimba aspectul, culoarea sa devine mai deschisa decat in stare lichida.

Cat timp dureaza indulcirea mierii?

Dupa ce mierea a fost extrasa din faguri, aceasta poate incepe sa se indulceasca dupa aproximativ doua-trei luni. Atunci cand este extrasa din stup, fructoza incepe sa se dizolve in apa continuta in compozitia mierii si se evapora in timp.

Deoarece glucoza nu este la fel de usor solubila ca fructoza, in acest fel ea devine granulata, rezultand mierea zaharizata.

Citeste si
Ce să vizitați în Tokyo - cele mai frumoase locuri și atracții turistice

Glucoza din compozitie duce la cristalizarea mierii, deoarece are o solubilitate scazuta. Cu cat mierea contine mai multa glucoza, cu atat se cristalizeaza mai repede.

Exista, de asemenea, mai multi factori care pot influenta viteza de cristalizare, printre care se numara

  • indicarea sursei nectarului colectat de albine – cu cat mierea contine mai multa glucoza, cu atat mai repede se poate cristaliza;
  • metodele prin care mierea a fost tratata si ulterior prelucrata;
  • conditiile de depozitare. Mierea cristalizeaza mai repede daca este depozitata la temperaturi cuprinse intre 10 si 15 grade Celsius. La temperaturi sub 10 grade, procesul de cristalizare a mierii incetineste.

Ce tipuri de miere sunt indulcite?

Fiecare tip de miere este format din fructoza si glucoza, dar raportul este diferit. Cu toate acestea, fiecare tip de miere este supus acestui proces de cristalizare.

Mierea de floarea-soarelui si mierea de rapita se pot indulci cel mai repede, chiar si la cateva saptamani de la recoltare. Mierea multiflorala, de asemenea, nu are nevoie de mult timp pentru a incepe sa se indulceasca.

Mierea de salcam se cristalizeaza cel mai mult datorita continutului mai mare de fructoza. Prin urmare, este nevoie de unul sau doi ani inainte de a deveni zaharoza.

Cum se topeste mierea indulcita

Mierea de zahar poate fi adusa la starea lichida initiala prin incalzire lenta, indirecta, intr-o baie de apa, fara a-i fi afectate proprietatile.

Puneti o oala cu apa la o inaltime suficienta pentru a ajunge la nivelul borcanului cu miere. Incalziti apa pana cand aceasta atinge o temperatura de 35-40 de grade Celsius. Apoi opriti flacara si puneti borcanul cu miere in apa fara capac.

Citeste si
Importanta limitelor in educatia prin joc a copiilor

Lasati mierea in apa timp de aproximativ 30 de minute. Caldura va dizolva cristalele de glucoza si mierea va deveni din nou lichida.

Schimbati apa fierbinte ori de cate ori este necesar pana cand mierea se dizolva.

Cum sa impiedicati cristalizarea mierii

In functie de tipul de miere pe care il alegeti, aceasta se va zaharisi in timp, dar puteti minimiza acest proces cu ajutorul catorva pasi.

  • Depozitati mierea in recipiente adecvate. Sunt recomandate borcanele de sticla.
  • Pastrati mierea intr-un loc racoros si uscat. Depozitarea necorespunzatoare la temperaturi de peste 20 de grade Celsius duce la o cristalizare mai rapida si poate afecta calitatea produsului.
  • Nu depozitati mierea in frigider, deoarece aceasta se va cristaliza mai repede.

Beneficiile consumului de miere

Mierea are proprietati antioxidante, antibacteriene si antimicrobiene si ajuta la reducerea inflamatiilor cauzate de virusi si bacterii.

Datorita antioxidantilor pe care ii contine, mierea ajuta, de asemenea, la intarirea naturala a sistemului imunitar si la ameliorarea simptomelor de alergie.

Mierea lupta impotriva proliferarii bacteriilor si accelereaza recuperarea tesuturilor dupa o rana.

Este, de asemenea, un ajutor pentru sanatatea digestiva, deoarece este alcatuita din bacterii bune, iar probioticele ajuta la echilibrarea florei intestinale si la mentinerea unor miscari intestinale sanatoase.

Mierea este folosita in industria cosmetica si, datorita continutului ridicat de antioxidanti, poate avea o contributie importanta la curatarea tenului, calmarea acneei, hidratarea pielii sau prevenirea ridurilor.

Indulcirea mierii nu afecteaza aroma sau beneficiile produsului, dimpotriva, indulcirea confirma faptul ca mierea este cruda si de cea mai buna calitate.

Citeste si: Diferenta dintre pizza si pinna

Citeste si
De ce tremură oamenii în frig

Sursa: 123rf.com

Citeste si...

Citeste si...