Probabil că ați cumpărat deja un borcan de miere și, după un timp, v-ați dat seama că aceasta a devenit zaharoasă sau, mai exact, că nu mai este lichidă, ci s-a cristalizat. Aici puteți afla de ce se îndulcește mierea, ce înseamnă acest proces și cum puteți preveni acest fenomen natural.
Mierea se cristalizează sau se zaharizează, adică trece de la o formă lichidă la o stare semisolidă. Descoperiți explicația pentru care mierea se zaharifică.
De ce se zaharifică mierea
Mierea este o soluție concentrată de zaharuri, în principal fructoză și glucoză, care reprezintă 70% din compoziția sa totală. Procentul variază în funcție de tipul de miere. Dintre cele două componente, fructoza poate reprezenta între 30 și 44 %, iar glucoza între 25 și 40 %.
Raportul și proporția relativă a celor două componente fac ca mierea să se cristalizeze sau să se zaharifice mai repede sau pe o perioadă mai lungă de timp.
Procesul de sacarificare a mierii este un proces complet normal și natural, iar trecerea de la starea lichidă, în care se află inițial mierea, la starea semisolidă nu duce la o modificare a gustului sau a calității produsului.
Mierea îndulcită își schimbă aspectul, culoarea sa devine mai deschisă decât în stare lichidă.
Cât timp durează îndulcirea mierii?
După ce mierea a fost extrasă din faguri, aceasta poate începe să se îndulcească după aproximativ două-trei luni. Atunci când este extrasă din stup, fructoza începe să se dizolve în apa conținută în compoziția mierii și se evaporă în timp.
Deoarece glucoza nu este la fel de ușor solubilă ca fructoza, în acest fel ea devine granulată, rezultând mierea zaharizată.
Glucoza din compoziție duce la cristalizarea mierii, deoarece are o solubilitate scăzută. Cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât se cristalizează mai repede.
Există, de asemenea, mai mulți factori care pot influența viteza de cristalizare, printre care se numără
- indicarea sursei nectarului colectat de albine – cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât mai repede se poate cristaliza;
- metodele prin care mierea a fost tratată și ulterior prelucrată;
- condițiile de depozitare. Mierea cristalizează mai repede dacă este depozitată la temperaturi cuprinse între 10 și 15 grade Celsius. La temperaturi sub 10 grade, procesul de cristalizare a mierii încetinește.
Ce tipuri de miere sunt îndulcite?
Fiecare tip de miere este format din fructoză și glucoză, dar raportul este diferit. Cu toate acestea, fiecare tip de miere este supus acestui proces de cristalizare.
Mierea de floarea-soarelui și mierea de rapiță se pot îndulci cel mai repede, chiar și la câteva săptămâni de la recoltare. Mierea multiflorală, de asemenea, nu are nevoie de mult timp pentru a începe să se îndulcească.
Mierea de salcâm se cristalizează cel mai mult datorită conținutului mai mare de fructoză. Prin urmare, este nevoie de unul sau doi ani înainte de a deveni zaharoză.
Cum se topește mierea îndulcită
Mierea de zahăr poate fi adusă la starea lichidă inițială prin încălzire lentă, indirectă, într-o baie de apă, fără a-i fi afectate proprietățile.
Puneți o oală cu apă la o înălțime suficientă pentru a ajunge la nivelul borcanului cu miere. Încălziți apa până când aceasta atinge o temperatură de 35-40 de grade Celsius. Apoi opriți flacăra și puneți borcanul cu miere în apă fără capac.
Lăsați mierea în apă timp de aproximativ 30 de minute. Căldura va dizolva cristalele de glucoză și mierea va deveni din nou lichidă.
Schimbați apa fierbinte ori de câte ori este necesar până când mierea se dizolvă.
Cum să împiedicați cristalizarea mierii
În funcție de tipul de miere pe care îl alegeți, aceasta se va zaharisi în timp, dar puteți minimiza acest proces cu ajutorul câtorva pași.
- Depozitați mierea în recipiente adecvate. Sunt recomandate borcanele de sticlă.
- Păstrați mierea într-un loc răcoros și uscat. Depozitarea necorespunzătoare la temperaturi de peste 20 de grade Celsius duce la o cristalizare mai rapidă și poate afecta calitatea produsului.
- Nu depozitați mierea în frigider, deoarece aceasta se va cristaliza mai repede.
Beneficiile consumului de miere
Mierea are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antimicrobiene și ajută la reducerea inflamațiilor cauzate de viruși și bacterii.
Datorită antioxidanților pe care îi conține, mierea ajută, de asemenea, la întărirea naturală a sistemului imunitar și la ameliorarea simptomelor de alergie.
Mierea luptă împotriva proliferării bacteriilor și accelerează recuperarea țesuturilor după o rană.
Este, de asemenea, un ajutor pentru sănătatea digestivă, deoarece este alcătuită din bacterii bune, iar probioticele ajută la echilibrarea florei intestinale și la menținerea unor mișcări intestinale sănătoase.
Mierea este folosită în industria cosmetică și, datorită conținutului ridicat de antioxidanți, poate avea o contribuție importantă la curățarea tenului, calmarea acneei, hidratarea pielii sau prevenirea ridurilor.
Îndulcirea mierii nu afectează aroma sau beneficiile produsului, dimpotrivă, îndulcirea confirmă faptul că mierea este crudă și de cea mai bună calitate.
Citește și: Diferența dintre pizza și pinna
Sursa: 123rf.com