vineri, decembrie 6, 2024

Unde se afla mormantul lui Alexandru cel Mare

Share

Descris drept „Sfantul Graal” al arheologiei, mormantul lui Alexandru cel Mare a ispitit si a frustrat generatii de oameni care l-au cautat si nu au reusit sa-l gaseasca.

Cand Alexandru cel Mare a murit, in anul 323 i.Hr., la varsta de 32 de ani, el parea sa se fi gandit la ceea ce s-ar putea intampla cu imperiul sau sau cu trupul sau dupa moartea sa. Ptolemeii Egiptului au fost cei care i-au luat trupul si i-au construit un mormant in Alexandria, care a devenit un reper al orasului timp de secole.

Cu toate acestea, mormantul cuceritorului a disparut in mod misterios iar cautarea de a-l redescoperi continua si in zilele noastre.

In acest articol vom explora:

  • Cum a ajuns trupul lui Alexandru cel Mare in Egipt
  • Mormintele temporare din Memphis si Alexandria
  • Constructia mausoleului Soma in Alexandria
  • Vizite istorice la mormant si disparitia acestuia
  • Provocarile in gasirea mormantului pierdut
  • Posibilele locatii ale mormantului in Alexandria moderna

Cum a ajuns trupul lui Alexandru in Egipt

Dupa moartea lui Alexandru cel Mare, prietenii sai puternici s-au luptat pentru bucatile ramase din imperiul sau. In cele din urma, ei au impartit imperiul in regiuni controlate de fiecare dintre ei.

Ptolemeu I Soter a primit Egiptul, unde si-a intemeiat propria dinastie care avea sa domneasca timp de 300 de ani. La momentul mortii lui Alexandru, Ptolemeu era doar un prieten apropiat fara prea multa putere politica.

Nu se stie ce si-a dorit Alexandru pentru propria inmormantare. Initial, succesorul sau Perdiccas a decis sa-l inmormanteze in Macedonia natala, dar planurile au fost date peste cap.

Citeste si
De ce tremură oamenii în frig

In 321 i.Hr. sicriul cu trupul lui Alexandru cel Mare se indrepta spre Macedonia cand a fost capturat in Siria de catre Ptolemeu si adus in Egipt. Astfel, Alexandru si-a gasit odihna vesnica pe meleagurile egiptene.

Mormintele temporare din Memphis si Alexandria

La momentul capturarii sarcofagului cu trupul lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu I domnea din orasul Memphis, capitala Egiptului Antic.

Noua capitala Alexandria era inca in constructie, astfel incat Ptolemeu a decis sa-l inmormanteze temporar pe Alexandru intr-un mormant din apropierea Memphisului.

Arheologii au descoperit ruinele unui templu datand din secolul 4 i.Hr. langa necropola Saqqara de langa Memphis. Se presupune ca acesta era templul faraonului Nectanebo al II-lea, ultimul conducator egiptean inainte de cucerirea persana.

Acest templu parasit de la Saqqara ar fi putut servi drept mormant temporar pentru Alexandru cel Mare in timpul domniei lui Ptolemeu I. Recent s-au descoperit statui din acea perioada in zona respectiva, confirmand importanta locului pentru Ptolemeu.

Dupa cativa ani, Ptolemeu al II-lea l-a mutat pe Alexandru intr-un alt mormant din Alexandria. Nu se cunosc detalii despre acest al doilea mormant pierdut.

Constructia mausoleului Soma

Cel mai faimos mormant al lui Alexandru cel Mare a fost construit de Ptolemeu al IV-lea si se numea Soma. Acest mausoleu impunator a devenit centrul cultului zeificatului Alexandru in Alexandria.

Conform izvoarelor antice, Soma s-a ridicat la intersectia celor doua axe principale ale orasului Alexandria, functionand ca un fel de punct central. Aici erau aduse ritualuri si ofrande in cinstea marelui cuceritor.

Pe langa trupul lui Alexandru cel Mare, in Soma se odihneau si membrii familiei regale a Ptolemeilor. Odata cu slabirea puterii lor, mormantul a fost jefuit de comori inrepetate randuri pentru a acoperi nevoile financiare ale regatului.

Citeste si
Câteva sfaturi pentru schiatul copiilor

Vizitatori celebri la mormantul lui Alexandru

De-a lungul secolelor, mormantul lui Alexandru cel Mare din Alexandria a atras o serie de vizitatori celebri. Printre acestia s-au numarat:

  • Iulius Caesar in anul 48 i.Hr.
  • Cleopatra care a luat o parte din comorile ramase pentru razboaiele ei alaturi de Marcus Antonius
  • Octavian Augustus care i-a adus un omagiu marelui cuceritor dupa infrangerea Cleopatrei

Ultima mentiune a mormantului dateaza din anul 390 d.Hr. cand scriitorul Libanius pomenea de mumia lui Alexandru inca expusa acolo. La scurt timp, imparatul Teodosiu a ordonat inchiderea tuturor templurilor pagane din imperiu, punand capat probabil si cultului de la mausoleul Soma.

Provocari in gasirea mormantului disparut

Astazi, gasirea mormantului lui Alexandru cel Mare ramane un mister. Exista o serie de provocari si intrebari fara raspuns:

  • Orasul modern Alexandria: este imposibil sa se sape in toata zona locuita
  • Schimbarea nivelului marii: a inundat multe zone vechi
  • Distrugeri in timp: mormantul ar fi putut fi distrus complet
  • Mutarea ramasitelor: este posibil ca Alexandru sa fi fost mutat in alt loc

Chiar daca se gaseste locatia exacta a mausoleului Soma, nu e sigur ca ramasitele lui Alexandru cel Mare mai exista acolo. Totusi, descoperirea mormantului ar fi o realizare uriasa pentru arheologie.

Posibile locatii in Alexandria moderna

In ciuda trecerii timpului, memoria localnicilor din Alexandria a pastrat vie amintirea mormantului legendar. Astfel, o serie de moschei si locuri din oras pretind ca adapostesc mormantul lui Alexandru cel Mare.

Cea mai cunoscuta este Moscheea Nebi Daniel, situata intr-o zona care se potriveste cu descrierile antice ale pozitiei mausoleului Soma. Desi nu s-a descoperit mormantul aici, este posibil ca memoria locului sa fie autentica.

Citeste si
Kate Middleton si afectiunea pe care a avut-o si Printesa Diana

O alta moschee, Attarine, adaposteste un vechi sarcofag egiptean care a fost identificat ca apartinand faraonului Nectanebo al II-lea. Acesta este personajul al carui templu de la Saqqara ar fi servit ca prim mormant al lui Alexandru in Egipt.

Coincidenta sugereaza ca poate mormantul nu e departe, conform traditiei locale. Dar deocamdata ramane neconfirmat daca vreuna dintre aceste moschei ascund cu adevarat mormantul disparut al cuceritorului Macedon.

Mormantul lui Alexandru cel Mare ramane una dintre marile enigme ale istoriei si arheologiei. Dupa capturarea sa de catre Ptolemeu I, Alexandru si-a gasit odihna in Egiptul Antic, mai intai la Memphis apoi in Alexandria.

Impunatorul mausoleu Soma din Alexandria a devenit un important loc de pelerinaj timp de secole, pana la distrugerea sa probabila in jurul anului 400 d.Hr. Astazi, moschei precum Nebi Daniel sau Attarine pretind ca adapostesc vestigiile mormantului pierdut.

Descoperirea cu certitudine a mormantului lui Alexandru cel Mare ar revolutiona lumea arheologiei. Chiar daca mormantul in sine nu mai exista, elucidarea enigmei locatiei exacte ar insemna foarte mult. Cautarea continua!

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...