vineri, decembrie 6, 2024

Cartofi cu legume la cuptor: Reteta simpla si sanatoasa care te va cuceri

Share

Iti doresti o masa gustoasa, satioasa si usor de preparat? Atunci trebuie neaparat sa incerci o reteta de cartofi cu legume la cuptor! Este combinatia perfecta de arome si texturi care iti va incanta papilele gustative.

Cartofii copti in cuptor alaturi de o varietate de legume proaspete si aromate reprezinta o alegere excelenta atat pentru o cina rapida in timpul saptamanii, cat si pentru un pranz delicios in weekend. Și cel mai bun lucru este ca poti adapta reteta in functie de preferintele tale si de legumele pe care le ai la indemana.

De ce sa alegi cartofi cu legume la cuptor?

Aceasta reteta are o multime de avantaje care o fac o alegere populara pentru multe persoane:

  • Usurinta prepararii: Nu ai nevoie de abilitati culinare deosebite pentru a prepara acest fel de mancare. Chiar si un incepator in ale gatitului se poate descurca cu brio.
  • Beneficii pentru sanatate: Consumul regulat de legume este esential pentru o dieta echilibrata. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care contribuie la buna functionare a organismului.
  • Versatilitatea: Poti experimenta cu diferite combinatii de legume in functie de sezon si de gusturile tale. De exemplu, poti inlocui broccoli cu conopida, sau poti ada alte legume precum vinete sau rosii.

Ingrediente necesare

Iata ce ai nevoie pentru a prepara o portie generoasa de cartofi cu legume la cuptor pentru 4 persoane:

  • 1 kg de cartofi
  • 2 morcovi mari
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 dovlecel mediu
  • 250g broccoli
  • 5 catei de usturoi
  • 5 linguri de ulei vegetal
  • Sare, piper, boia, cimbru dupa gust
Cartofi cu legume la cuptor: Reteta simpla si sanatoasa care te va cuceri

Pasii de preparare

  1. Pregatirea cartofilor
    • Preincalzeste cuptorul la 200°C.
    • Spala si curata cartofii de coaja, apoi taie-i in sferturi sau felii groase.
    • Pune cartofii intr-un castron, adauga 2 linguri de ulei, sare, piper si condimente. Amesteca bine si lasa-i deoparte.
  2. Pregatirea legumelor
    • Curata morcovii si taie-i rondele.
    • Curata ardeiul de cotoare si seminte si feliat fasii.
    • Spala dovleceii si taie-i cubulete.
    • Separa buchetele de broccoli si taie tulpina bucati.
  3. Aranjarea pe tava
    • Unge o tava de copt cu ulei.
    • Aranjeaza cartofii pe fundul tavii si presara legumele deasupra.
    • Stropeşte cu uleiul ramas şi marinata de la cartofi.
    • Acopera tava cu o folie de aluminiu.
  4. Coacerea
    • Introdu tava la cuptor pentru 25 minute.
    • Scoate folia si mai lasa 10-12 minute pana cand legumele sunt rumene.
Citeste si
Reteta mea de hummus preferata te va face fericit de fiecare data!
Cartofi cu legume la cuptor: Reteta simpla si sanatoasa care te va cuceri

Intrebari frecvente

Pot folosi legume congelate?

Da, poti utiliza cu succes si legume congelate precum broccoli, conopida sau mazare. Nu este necesara decongelare prealabila.

Se pot gati cartofii cu legume la microunde?

Desi nu vor avea exact aceeasi textura ca atunci cand sunt copti la cuptor, cartofii cu legume pot fi preparati si la microunde. Pune-i intr-un vas adanc, acopera cu putina apa si gateste la putere maxima 4-5 minute. Adauga restul legumelor si mai gateste inca 3-4 minute.

Ce ulei este recomandat pentru copt?

Ideal ar fi un ulei cu punct de ardere ridicat precum cel de floarea soarelui, masline, porumb, arahide sau sofran.

Ce alte condimente se potrivesc?

Pe langa clasicele sare, piper si boia, poti adauga usturoi, maghiran, rozmarin, cimbru sau chiar un praf de chili pentru o nota picanta.

Cum imi dau seama ca sunt gata cartofii?

Incearca sa intepi un cartof cu o furculita. Daca intra usor, inseamna ca sunt copti suficient.

Ce fac daca legumele s-au ars putin?

Indeparteaza bucatile carbonizate si amesteca restul legumelor cu putina smantana sau maioneza pentru a masca gustul de ars.

Cartofii cu legume la cuptor reprezinta o alegere inspirata pentru oricine isi doreste o masa hranitoare, gustoasa si usor de preparat. Cu o varietate de texturi si arome provenite din legumele proaspete, acest fel de mancare este potrivit pentru intreaga familie.

Nu ezita sa experimentezi cu diferite combinatii de legume si condimente pentru a descoperi varianta preferata. Iar daca iti raman portii in plus, le poti pastra la frigider si savura a doua zi – vor fi la fel de delicioase!

Speram ca aceasta reteta te-a inspirat si te va ajuta sa incluzi mai multe legume in alimentatia ta. Pofta buna!

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...