Briosele cu crema de fistic si vanilie reprezinta un desert delicios, rapid si usor de preparat, ideal pentru zilele in care vrei sa te rasfeti cu ceva dulce sau pentru momentele in care primesti musafiri neprevazuti. Aceasta reteta este deosebit de gustoasa si poate fi realizata alaturi de intreaga familie, fiind potrivita si pentru cei mici.
In acest articol vom analiza etapele necesare pentru prepararea brioselor cu crema de fistic si vanilie, vom vedea care sunt ingredientele de care avem nevoie, vom explica tehnicile potrivite pentru a obtine o textura pufos si aromata si nu in ultimul rand, vom evidentia multiplele beneficii ale acestui desert delicios si sanatos.
De ce merita incercate briosele cu crema de fistic si vanilie
Exista numeroase motive pentru care briosele cu crema de fistic reprezinta o alegere inspirata atunci cand vine vorba de un desert rapid, gustos si aromatic. Iata care sunt principalele avantaje ale acestei retete:
- Sunt extrem de gustoase – combinatia cremoasa dintre blatul pufos de briose, crema fina de vanilie si pasta intens parfumata de fistic este pur si simplu divina.
- Sunt usor de preparat – chiar daca rezultatul final pare un desert complex, intregul proces de realizare a brioselor cu crema este foarte simplu si nu necesita talent culinar.
- Pot fi preparate rapid – blatul se coace repede, iar cremele se realizeaza intr-un timp foarte scurt, astfel ca avem un desert gata in maximum 1 ora.
- Ingrediente putine si ieftine – avem nevoie de ingrediente de baza, usor de gasit si care nu costa mult, precum unt, oua, faina, zahar, lapte, fistic.
- Sunt delicioase si foarte aromate – pasta de fistic intens parfumata se imbina perfect cu gustul vaniliei si textura frageda a cremei de lapte.
- Pot fi preparate alaturi de cei mici – copiii se vor distra teribil sa ajute la diferitele etape de realizare a cremelor si blatului.
Ingrediente necesare pentru briosele cu crema de fistic
Pentru a prepara aproximativ 12 briose cu crema de fistic avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blatul de briose:
Ingredient | Cantitate |
---|---|
faina | 200 g |
zahar | 150 g |
unt | 125 g |
oua | 3 bucati |
lapte | 60 ml |
praf de copt | 1 lingurita si 1/2 |
esenta de vanilie | 1 lingurita |
sare | un varf de cutit |
Pentru crema de vanilie:
Ingredient | Cantitate |
---|---|
lapte | 500 ml |
galbenusuri | 3 bucati |
zahar | 100 g |
amidon | 25 g |
faina | 25 g |
foi de gelatina | 3 bucati |
esenta de vanilie | 1 lingurita |
Pentru pasta de fistic:
Ingredient | Cantitate |
---|---|
fistic decojit | 70 g |
zahar | 30 g |
esenta de migdale | 1/2 lingurita |
Cum se prepara blatul pufos de briose
Pentru inceput, ne vom ocupa de pregatirea blatului de briose, care sta la baza retetei. Iata care este modul de preparare pas cu pas:
- Se scoate din frigider untul pentru a se inmuiat si a fi mai usor de mixat.
- Intr-un bol mai mare, se freaca bine untul cu zaharul pana ce se obtine o crema deschisa la culoare.
- Se adauga ouale, unul cate unul, si se amesteca bine dupa fiecare adaugare.
- Se toarna laptele si esenta de vanilie si se omogenizeaza compozitia.
- Intr-un alt bol, se cerne faina impreuna cu sarea si cu praful de copt.
- Se adauga amestecul de faina peste compozitia lichida si se amesteca usor cu o lingura de lemn pana la incorporare. Aluatul obtinut trebuie sa fie cremos, fara cocoloase de faina.
- Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se distribuie aluatul in 12 formine de briose.
- Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25 minute.
Blatul pufos si aromat e gata! Acum putem trece mai departe la pregatirea delicioaselor creme.
Reteta cremei de vanilie
Crema de vanilie reprezinta ingredientul cheie pentru umplerea brioselor. Iata cum o putem prepara cu usurinta:
- Se bat bine galbenusurile cu zaharul pana se obtine un amestec deschis la culoare si pufoasa.
- Se dilueaza compozitia cu 2-3 linguri de lapte pentru a se subtia.
- Se cerne peste amestec amidonul si faina si se omogenizeaza totul.
- Intr-o craticioara se pune restul de lapte la fiert. Cand laptele este aproape de punctul de fierbere, se retrage de pe foc.
- Din laptele cald se toarna cateva linguri peste amestecul de galbenusuri, omogenizandu-se treptat.
- Compozitia diluata se toarna inapoi in craticioara, la restul de lapte fiert. Se pune din nou pe foc mic.
- Se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn timp de 2-3 minute pana se ingroasa compozitia.
- Cand crema este gata, se ia de pe foc si se adauga esenta de vanilie.
- Se incorporeaza gelatina hidratata in prealabil si se toarna crema intr-un vas curat. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa crema la racit.
Mod de preparare al pastei aromate de fistic
Pentru completarea gustului brioselor, pregatim si o pasta delicioasa pe baza de fistic.
- Se decojesc fisticul prin oparire in apa clocotita, decorticandu-se usor cojile lemnoase. Ramanem doar cu miezul verzui si aromat.
- Intr-un robot de bucatarie, miezul de fistic se proceseaza cu zaharul si cu esenta de migdale pana la obtinerea unui crema omogena.
- Aceasta pasta intens parfumata de fistic va fi folosita pentru umplerea brioselor, alaturi de crema de vanilie.
Asamblarea si servirea brioselor cu crema
Dupa ce s-au racit, briosele sunt gata de umplut si servit.
- Se taie orizontal fiecare briosa cu un cutit ascutit, formand un capac.
- Cu o lingurita, se scobeste miezul moale pentru a face loc cremei.
- Se umplu generos briosele cu crema de vanilie, adaugand si cateva linguri din pasta de fistic, pentru un plus de aroma.
- Se decoreaza briosele umplute cu fistic macinat si fructe de padure.
Briosele cu crema de fistic si vanilie sunt gata de servit! Pofta buna!
Idei de servire a brioselor cu crema
Briosele cu crema aromata de fistic pot fi servite simple, doar presarate cu fistic macinat sau in combinatie cu diferite fructe, dupa preferinte:
- Felii de capsuni sau zmeura proaspete, pentru un contrast interesant de texturi
- Compot de prune sau caise pentru o nota acidulata
- Fulgi de cocos pentru un gust exotic
- Ciocolata topita pentru o varianta mai bogata
- Crema de mascarpone pentru un plus de delicatete
- Fructe de padure confiate – afina, mure, coacaze negre
- Granule crocante de nuci sau migdale tocate marunt.
Briosele se pot servi cu cafea, ceai sau cappuccino pentru micul dejun sau oricand au nevoie de un rasfat dulce.
Beneficiile prepararii acasa a brioselor cu crema
In afara de gustul divin, exista si alte motive pentru care merita sa pregatim noi insine aceste briose delicioase:
- Sunt mai sanatoase – le putem controla calitatea si prospetimea ingredientelor, fara aditivi sau conservanti precum in cazul produselor comerciale
- Costurile sunt minime – prepararea acasa este mult mai ieftina comparativ cu cumpararea brioselor din comert
- Ne incantam familia si musafirii – este o modalitate delicioasa de a petrece timp de calitate alaturi de cei dragi
- Copiii se implica cu placere – le putem responsabiliza si invata sa gateasca inca de mici, facandu-i sa se simta utili.
- Controlam cantitatea de zahar – putem reduce zaharul sau inlocui o parte cu indulcitori mai sanatosi, cum ar fi mierea
Merita asadar sa acordam timp si atentie acestei retete gustoase de briose cu crema de fistic si vanilie! Va sfatuim sa incercati aceasta reteta alaturi de copii pentru ca va veti bucura impreuna de rezultat si veti petrece clipe memorabile! Spor la treaba!