vineri, decembrie 6, 2024

Reteta perfecta de pui in sos de smantana -o cina delicioasa si rapida

Această rețetă de pui în sos de smantana, va transforma modul în care preparați pieptul de pui. Secretul constă în marinarea cărnii în condimente aromate și înăbușirea acesteia în smântână cu legume proaspete.

Share

Va prezentam o reteta simpla si delicioasa de pui in sos cremos, perfecta pentru o cina rapida si savuroasa alaturi de familie sau prieteni. Aceasta reteta, dezvoltata de celebrul chef Diana Esenbekova, va transforma felul in care preparati pieptul de pui, aducand un plus de savoare si textura la fiecare imbucatura.

Secretul consta in marinarea carnii in condimente aromate si apoi inabusirea acesteia in smantana impreuna cu legumele proaspete. Rezultatul este un piept de pui suculent, care se topeste in gura, servit alaturi de un orez cu bob lung fiert la aburi.

Originea termenului „file” provine din cuvantul francez „fillet”, care inseamna fir subtire. In trecut, macelarii legau cele mai bune parti ale puiului cu fire groase si le inmanau cumparatorilor in aceasta forma. Aproximativ din secolul al XIV-lea, termenul „file” a inceput sa fie folosit pentru a desemna cea mai buna parte, partea superioara a unei bucati de carne. In arta culinara, pieptul de pui este apreciat in primul rand pentru gustul sau delicat si textura fina. Pentru a-i conferi suculenta, fileul este marinat in condimente si gatit cu diverse sosuri.

Ingrediente si cantitati:

  • 1 piept de pui
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • 200 ml smantana pentru gatit 20% grasime
  • 1 lingura faina de grau
  • 1 lingurita pasta de tomate
  • 1 cana orez cu bob lung fiert la aburi
  • Ulei vegetal (dupa gust)
  • Sare (dupa gust)
  • Boia de ardei (dupa gust)
  • Usturoi (dupa gust)

Cum se prepara reteta de pui in sos cremos:

  1. Pregatiti pieptul de pui: Indepartati pielea de pe pieptul de pui si taiati-l in bucati mici. Puneti carnea taiata intr-un bol si adaugati usturoiul uscat, boia si sare dupa gust. Amestecati ingredientele pentru ca aroma condimentelor sa patrunda in carne.
  2. Taiati ceapa si ardeiul: Curatati ceapa si taiati-o cubulete. Curatati ardeiul de codite si seminte. Taiati si miezul in cubulete mici.
  3. Prajiti ingredientele: Incalziti o tigaie si adaugati putin ulei vegetal. Prajiti fileul de pui pana cand este gata. Apoi scoateti-l pe o farfurie si puneti ceapa taiata in tigaie. Cand ceapa se rumeneste, adaugati ardeiul gras si lasati legumele sa se prajeasca impreuna cateva minute.
  4. Amestecati ingredientele: Adaugati pasta de tomate la legumele calite si amestecati. Puneti puiul gatit in tigaie. Adaugati faina si amestecati bine ingredientele.
  5. Adaugati smantana: Turnati smantana peste pui si legume. Amestecati ingredientele. Mai lasati ingredientele la fiert in smantana inca aproximativ 3 minute.
  6. Preparati orezul: Spalati bine orezul pentru garnitura. Puneti putin ulei vegetal intr-o tigaie. Adaugati orezul si prajiti-l 2-3 minute in ulei, amestecand. Apoi adaugati putina sare dupa gust, turnati apa peste orez (2 parti apa la 1 parte orez), acoperiti cu un capac si fierbeti la foc mic 15-20 de minute.
  7. Serviti preparatul: Puneti orezul gatit intr-un bol mic pentru a da garniturii o forma frumoasa de cupola. Intoarceti bolul si asezati orezul in centrul farfuriei de servit. Aranjati bucatile de pui in smantana in jurul orezului. Inainte de servire, decorati preparatul cu verdeata proaspata.
Citeste si
Rețete de biscuiți de casă - cum să faci cei mai buni biscuiți

Sfaturi si trucuri pentru reteta de pui in sos cremos:

  • Pentru a obtine o carne frageda si suculenta, este important sa marinati pieptul de pui inainte de gatire. Puteti folosi diferite combinatii de condimente, in functie de preferinte.
  • Daca doriti un sos mai consistent, puteti adauga mai multa faina sau puteti prelungi timpul de gatire la foc mic.
  • Pentru un plus de savoare, puteti adauga si alte legume in sos, precum ciuperci sau morcovi.
  • Orezul cu bob lung este ideal pentru aceasta reteta, deoarece are o textura ferma si nu se lipeste. Totusi, puteti folosi si alte tipuri de orez sau chiar paste.
  • Decorarea finala cu verdeata proaspata aduce un plus de prospetime si culoare preparatului. Puteti folosi patrunjel, marar sau ceapa verde.

Beneficii pentru sanatate si avertismente pentru reteta de pui in sos cremos:

Pieptul de pui este o sursa excelenta de proteine slabe in grasimi, fiind recomandat in dietele sanatoase. Contine vitamine din complexul B, care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si a metabolismului. De asemenea, este bogat in seleniu, un mineral cu proprietati antioxidante.

Smantana adauga un plus de savoare si cremozitate sosului, dar este important de retinut ca este un produs lactat bogat in grasimi saturate. Consumul excesiv poate creste nivelul colesterolului si riscul de boli cardiovasculare. Se recomanda folosirea smantanei cu moderatie si optarea pentru variante cu procent redus de grasime.

Orezul este o sursa buna de carbohidrati complecsi, fibre si vitamine din complexul B. Optati pentru orez brun sau integral pentru un aport crescut de nutrienti si fibre.

In general, aceasta reteta de pui in sos cremos poate fi incorporata intr-o dieta echilibrata, atata timp cat se consuma cu moderatie si se acorda atentie portiilor. Persoanele cu anumite afectiuni medicale, precum hipercolesterolemie sau intoleranta la lactoza, ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma acest preparat.

Citeste si
Tacosuri mediteraneene cu pui marinat

Intrebari si raspunsuri despre reteta de pui in sos cremos:

I: Pot folosi alte tipuri de carne in locul puiului?
R: Desi reteta este conceputa special pentru piept de pui, puteti experimenta si cu alte tipuri de carne, precum curcan sau chiar carne de vita. Retineti ca timpul de gatire si aroma finala pot varia.

I: Ce pot folosi in loc de smantana pentru a reduce continutul de grasimi?
R: Puteti inlocui smantana cu iaurt grecesc sau cu lapte de cocos pentru a obtine o versiune mai sanatoasa a sosului. De asemenea, puteti opta pentru smantana cu procent redus de grasime.

I: Cat timp poate fi pastrat preparatul in frigider?
R: Puiul in sos cremos poate fi pastrat in frigider intr-un recipient etans timp de 3-4 zile. Reincalziti-l temeinic inainte de a-l consuma.

I: Pot congela acest preparat?
R: Da, puteti congela puiul in sos cremos pentru pana la 2-3 luni. Lasati-l sa se raceasca complet inainte de a-l transfera intr-un recipient etans si de a-l pune in congelator. Dezghetati-l in frigider peste noapte inainte de reincalzire.

I: Cum pot face sosul mai picant?
R: Pentru a adauga un plus de picant sosului, puteti folosi boia iute, ardei iute proaspat tocat sau chili. Adaugati treptat si gustati pentru a ajusta nivelul de iuteala dupa preferinte.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...