Brânza de vaci este un aliment cu multe beneficii pentru organism și conține cantități mari de nutrienți importanți. Acesta este și unul dintre motivele pentru care puteți prepara rețete cu brânză de vaci dulce. Află care sunt beneficiile și contraindicațiile consumului de brânză de vaci și cum o poți încorpora în cele mai gustoase rețete.
Despre brânza de vaci dulce și beneficiile ei
Brânza de vaci este moale, albă și cremoasă. Este considerată o brânză proaspătă, deoarece nu este supusă unui proces de maturare sau de fermentare pentru a-și dezvolta aroma. Prin urmare, are o aromă foarte ușoară în comparație cu brânzeturile maturate.
Brânza de vaci este fabricată din caș de lapte de vacă pasteurizat. Vă puteți bucura de această brânză versatilă ca atare sau ca ingredient în rețete delicioase.
Brânza de vaci dulce este o brânză cu puține calorii. Cu toate acestea, este foarte hrănitoare, ceea ce înseamnă că poate ajuta la pierderea în greutate și la dezvoltarea musculară. Popularitatea sa a crescut în ultimele decenii și este adesea recomandată ca parte a unei diete sănătoase.
Nu este bogat doar în proteine, ci și în nutrienți importanți. Din aceste motive, este utilizat pe scară largă de către sportivi și este inclus în multe planuri de pierdere în greutate.
O dietă bogată în produse lactate provenite de la vaci crescute în mod natural, hrănite cu iarbă, poate oferi un echilibru mai sănătos de acizi grași omega-6 și omega-3. Acizii grași omega-3 sunt importanți pentru sănătatea inimii și a metabolismului.
Informații nutriționale
Profilul nutrițional al brânzei de vaci variază în funcție de conținutul de grăsime al laptelui utilizat și de cantitatea de sodiu adăugată.
O jumătate de ceașcă sau 113 grame de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi (1% grăsime din lapte) furnizează următorii nutrienți:
- Calorii: 81
- Proteine: 14 g
- Carbohidrați: 3 g
- Grăsimi: 1 g
- Vitamina B12: 29% din doza zilnică recomandată RDA
- Sodiu: 20% din RDA
- Seleniu: 19% din RDA
- Riboflavină: 15% din RDA
- Fosfor: 13% din RDA
- Calciu: 5% din RDA
- Folat: 4% din RDA
De asemenea, furnizează mai puțin de 5% din RDA pentru vitamina B6, colină, zinc și cupru.
Proteinele reprezintă peste 70% din caloriile din brânza de vaci.
Aflați mai multe despre brânza de vaci și beneficiile sale.
Contraindicații
Dacă consumați cantități mari de brânză de vaci, ar trebui să cumpărați varietăți cu conținut scăzut de sodiu sau fără sodiu. Un aport ridicat de sodiu crește tensiunea arterială la unele persoane și, astfel, posibil riscul de boli de inimă.
Conținutul de carbohidrați al brânzei de vaci este de aproximativ 3%. Acesta este format din lactoză, un zahăr din lapte pe care unele persoane îl digeră greu sau la care altele sunt chiar alergice.
Cum se prepară brânza de vaci dulce
Fabricarea brânzei de vaci este un proces simplu. O puteți face chiar și acasă.
Procesul începe cu coagularea laptelui. Pentru a face acest lucru, o substanță acidă, cum ar fi sucul de lămâie, se adaugă la laptele încălzit.
Pe măsură ce aciditatea laptelui crește, cheagul de proteine de cazeină se separă de zer, partea lichidă a laptelui.
De îndată ce coagulul s-a solidificat, zerul este turnat și brânza dulce rezultată este depozitată.
Rezultatul este un caș dulce, ușor de mărunțit. În cele din urmă, la produsul finit se pot adăuga ingrediente precum smântână, sare, ierburi și condimente.
Rețete pentru brânză de vaci dulce
Rețetă pentru prăjitură dulce cu brânză de vaci și sultane
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 300 g făină
- 120 g unt
- 1 lingură de zahăr
- 2 linguri de smântână
- Pentru ungere:
- 2 linguri de smântână
- Pentru umplutură:
- 500 g brânză de vaci
- 2 linguri de smântână
- 150 g de sultane
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 3 ouă
- coaja rasă de la o lămâie sau de la o portocală
- Pentru a tapeta tava:
- 1 linguriță de unt
- 1 lingură de făină
- Pentru garnitură:
- 50 g migdale tocate mărunt
Mod de preparare
Pentru aluat, se amestecă făina cu zahărul, smântâna și untul și se frământă un aluat de mărime potrivită, din care se întind două forme de plăcintă. Așezi una dintre tăvi într-o formă de copt unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se procedează la prepararea plăcintei dulci cu brânză și sultane, amestecând gălbenușurile de ou cu brânza, smântâna, zahărul vanilat și coaja de citrice după gust. Separat, se bat albușurile de ou până devin spumoase și se încorporează în amestecul de gălbenușuri și brânză împreună cu sultaninele.
Se toarnă tot amestecul de prăjitură în tava de sus din tavă, se acoperă cu cea de-a doua tavă, se unge cu cremă și se dă la cuptor pentru 30 de minute.
Aceasta este cea mai ușoară rețetă de prăjitură cu brânză dulce și sultane. După ce scoateți prăjitura din cuptor, o puteți orna cu migdale sfărâmate, zahăr pudră sau câteva bucățele de fructe proaspete.
Sursa – rețete.unica.ro
Ardei umpluți cu brânză de vaci
Ingrediente
- 4 ardei
- 150 g brânză proaspătă de vaci
- 2 ouă
- 2-3 linguri de pesmet
- 200 g șuncă presată
- 100 g brânză rasă
- 2-3 linguri de lapte
- 20 g unt
- Pătrunjel verde
- Sare
- Piper
Preparare
Se spală ardeii, se taie în două și se scot semințele. Se pasează crema de brânză și se amestecă cu ouăle bătute și pesmetul. Se adaugă șunca tăiată cubulețe, brânza rasă, laptele, pătrunjelul verde tocat fin, sare și piper.
Se umplu jumătățile de ardei cu acest amestec și se așază într-o tavă de cuptor unsă cu unt.
Se introduce în cuptorul încins și se lasă la cuptor timp de 20-25 de minute. Se ornează cu pătrunjel la servire.
Vezi și cele mai bune rețete de biscuiți cu brânză.
Tarte flambée cu brânză și spanac
Ingrediente
- 50 g brânză rasă
- 100 g brânză de vaci
- 150 g brânză Gorgonzola
- 1 lingură de ulei
- 1 ceapă
- 250 g file de somon
- 200 g spanac
- Pentru umplutură
- 1-2 linguri de apă rece
- 125 g unt
- 1 vârf de cuțit de sare
- 5 ouă
- 250 g făină
- Pentru aluat
- 2 ouă
- 1 lingură de griș
- sare, piper, busuioc, foaie de dafin, cimbru
Mod de preparare
Se cerne făina pe o planșetă, se face o fântână în centru și se adaugă un ou și sarea. Se adaugă untul tăiat cubulețe și se frământă rapid.
Se adaugă treptat apa și se frământă până când aluatul devine sfărâmicios. Înfășurați aluatul prealabil în folie alimentară și puneți-l la frigider pentru 30 de minute.
Între timp, se pregătește umplutura. Se fierbe spanacul în apă cu sare. Când s-a înmuiat, se scoate, se scurge apa și se toacă fin cu un cuțit.
Se curăță și se toacă mărunt ceapa și se sotează în puțin ulei. Se adaugă spanacul și brânza Gorgonzola tăiată cubulețe. Se amestecă totul până când brânza se topește.
Adăugați restul ingredientelor: Oul, brânza de vaci, brânza rasă, somonul tocat și pesmetul. Se amestecă scurt, apoi se ia de pe foc.
Se tapetează forma de tartă cu unt și făină, se întinde aluatul, se înțeapă cu o furculiță și apoi se toarnă umplutura. Se coace în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30 de minute.
Cu cinci minute înainte de terminarea timpului de coacere, se amestecă un ou bătut cu brânza rasă și se toarnă peste tartă. Se mai lasă să stea câteva minute, apoi se scoate.
Se servește caldă sau rece.
Cheesecake dulce cu gem
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 4 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 4 linguri de făină
- un pachet de zahăr vanilat
- Pentru cremă:
- 200 g brânză de vaci
- 4 gălbenușuri de ou
- 200 g zahăr
- 1 lingură de extract de vanilie
- Gem de caise sau după gust
Mod de preparare
Se separă ouăle. Se bat albușurile, se adaugă zahărul pudră, gălbenușurile, zahărul vanilat și făina cernută. Se amestecă ușor, se întinde pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptor la 120˚C. 2.
Se bat gălbenușurile de ou cu zahărul și vanilia, se adaugă brânza dulce și se amestecă bine. Se lasă să se răcească câteva minute. Se scoate aluatul, se unge cu un strat mai gros de cremă de brânză, un strat de gem de caise și încă un strat de cremă. Se lasă să se răcească.
Prăjitură dulce cu brânză și pere
- Pentru aluat
- 400 g de făină
- 200 g unt
- 150 g zahăr pudră
- 1 ou
- 1 pliculeț de praf de copt
- Pentru umplutură
- 500 g brânză proaspătă de vaci
- 3 ouă
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 100 g zahăr
- 3-4 linguri de lapte
- 1 kg pere
- 1 pachet de jeleu de fructe
- Suc de fructe pentru producerea de jeleu
Cum se prepară?
Pentru aluat, se amestecă oul cu zahărul pudră și untul și se bate până devine spumos. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și se frământă până se obține un aluat omogen. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece timp de o oră.
Pentru umplutură, se spală și se decojesc perele. Se taie jumătate în felii, iar cealaltă jumătate în cuburi. Se bat albușurile cu zahărul și zahărul vanilat, apoi se bat gălbenușurile cu brânza dulce și laptele. Se amestecă cele două și se adaugă perele tăiate cubulețe.
Se întinde aluatul într-o foaie și se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Turnați umplutura și aranjați deasupra feliile de pere. Se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mediu timp de 40-50 de minute.
Se prepară jeleul de fructe cu suc de fructe și se întinde peste prăjitura coaptă după ce s-a răcit.
Rețete – Papanași cu brânză de vaci
Ingrediente
- 250 g brânză de vaci proaspătă
- 2 ouă
- 100 g smântână
- 1 lingură de coajă rasă de lămâie sau de portocală
- 50 g făină
- 1 lingură de zahăr pudră
- Ulei pentru prăjit
- Sare
- Pentru garnitură
- 2 linguri de zahăr pudră
- 100 g cremă de brânză
- 100 g smântână
- 100 g gem
Cum se prepară
Se pasează crema de brânză și se amestecă bine cu smântâna, zahărul pudră, făina, gălbenușurile de ou, un praf de sare și coaja rasă de lămâie. La final, se adaugă albușurile bătute și se amestecă bine până când acestea sunt încorporate în aluat.
După ce s-a format un aluat omogen, se ia cu lingura și se prăjește într-o tigaie încinsă cu ulei. Se prăjește la foc mediu doar 1-2 minute pe fiecare parte, doar cât să se rumenească puțin.
Se scurg pe prosoape de hârtie, se presară cu zahăr și se servesc imediat cu cremă de brânză, smântână și gem.
Sursa – retete.unica.ro
Aperitiv cu ardei și brânză de vaci
Ingrediente
- 4-5 ardei
- 200 g brânză proaspătă de vaci
- 2-3 linguri de smântână
- 2 linguri de brânză rasă
- sare
- 1/2 lingură de mărar
- 2-3 felii de bacon presat
- 2-3 felii de brânză
Mod de preparare
Se spală ardeii, se taie în trei pe lungime și se scot semințele. Selectați feliile mai mari și păstrați-le pentru umplutură, tăiați 2-3 felii mai mici în cuburi. Tăiați șunca și brânza în triunghiuri.
Se rade brânza dulce și se amestecă cu smântâna, brânza rasă, ardeiul gras tăiat cubulețe și mărarul tocat fin. Se condimentează după gust cu sare.
Se umplu ardeii cu acest amestec și, cu ajutorul unei scobitori, se acoperă cu felii de șuncă și brânză. Se pune deasupra un ardei tăiat în cubulețe.
Sursa imaginii – Shutterstock.com