Branza de vaci este un aliment cu multe beneficii pentru organism si contine cantitati mari de nutrienti importanti. Acesta este si unul dintre motivele pentru care puteti prepara retete cu branza de vaci dulce. Afla care sunt beneficiile si contraindicatiile consumului de branza de vaci si cum o poti incorpora in cele mai gustoase retete.
Despre branza de vaci dulce si beneficiile ei
Branza de vaci este moale, alba si cremoasa. Este considerata o branza proaspata, deoarece nu este supusa unui proces de maturare sau de fermentare pentru a-si dezvolta aroma. Prin urmare, are o aroma foarte usoara in comparatie cu branzeturile maturate.
Branza de vaci este fabricata din cas de lapte de vaca pasteurizat. Va puteti bucura de aceasta branza versatila ca atare sau ca ingredient in retete delicioase.
Branza de vaci dulce este o branza cu putine calorii. Cu toate acestea, este foarte hranitoare, ceea ce inseamna ca poate ajuta la pierderea in greutate si la dezvoltarea musculara. Popularitatea sa a crescut in ultimele decenii si este adesea recomandata ca parte a unei diete sanatoase.
Nu este bogat doar in proteine, ci si in nutrienti importanti. Din aceste motive, este utilizat pe scara larga de catre sportivi si este inclus in multe planuri de pierdere in greutate.
O dieta bogata in produse lactate provenite de la vaci crescute in mod natural, hranite cu iarba, poate oferi un echilibru mai sanatos de acizi grasi omega-6 si omega-3. Acizii grasi omega-3 sunt importanti pentru sanatatea inimii si a metabolismului.
Informatii nutritionale
Profilul nutritional al branzei de vaci variaza in functie de continutul de grasime al laptelui utilizat si de cantitatea de sodiu adaugata.
O jumatate de ceasca sau 113 grame de branza de vaci cu continut scazut de grasimi (1% grasime din lapte) furnizeaza urmatorii nutrienti:
- Calorii: 81
- Proteine: 14 g
- Carbohidrati: 3 g
- Grasimi: 1 g
- Vitamina B12: 29% din doza zilnica recomandata RDA
- Sodiu: 20% din RDA
- Seleniu: 19% din RDA
- Riboflavina: 15% din RDA
- Fosfor: 13% din RDA
- Calciu: 5% din RDA
- Folat: 4% din RDA
De asemenea, furnizeaza mai putin de 5% din RDA pentru vitamina B6, colina, zinc si cupru.
Proteinele reprezinta peste 70% din caloriile din branza de vaci.
Aflati mai multe despre branza de vaci si beneficiile sale.
Contraindicatii
Daca consumati cantitati mari de branza de vaci, ar trebui sa cumparati varietati cu continut scazut de sodiu sau fara sodiu. Un aport ridicat de sodiu creste tensiunea arteriala la unele persoane si, astfel, posibil riscul de boli de inima.
Continutul de carbohidrati al branzei de vaci este de aproximativ 3%. Acesta este format din lactoza, un zahar din lapte pe care unele persoane il digera greu sau la care altele sunt chiar alergice.
Cum se prepara branza de vaci dulce
Fabricarea branzei de vaci este un proces simplu. O puteti face chiar si acasa.
Procesul incepe cu coagularea laptelui. Pentru a face acest lucru, o substanta acida, cum ar fi sucul de lamaie, se adauga la laptele incalzit.
Pe masura ce aciditatea laptelui creste, cheagul de proteine de cazeina se separa de zer, partea lichida a laptelui.
De indata ce coagulul s-a solidificat, zerul este turnat si branza dulce rezultata este depozitata.
Rezultatul este un cas dulce, usor de maruntit. In cele din urma, la produsul finit se pot adauga ingrediente precum smantana, sare, ierburi si condimente.
Retete pentru branza de vaci dulce
Reteta pentru prajitura dulce cu branza de vaci si sultane
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 300 g faina
- 120 g unt
- 1 lingura de zahar
- 2 linguri de smantana
- Pentru ungere:
- 2 linguri de smantana
- Pentru umplutura:
- 500 g branza de vaci
- 2 linguri de smantana
- 150 g de sultane
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 3 oua
- coaja rasa de la o lamaie sau de la o portocala
- Pentru a tapeta tava:
- 1 lingurita de unt
- 1 lingura de faina
- Pentru garnitura:
- 50 g migdale tocate marunt
Mod de preparare
Pentru aluat, se amesteca faina cu zaharul, smantana si untul si se framanta un aluat de marime potrivita, din care se intind doua forme de placinta. Asezi una dintre tavi intr-o forma de copt unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se procedeaza la prepararea placintei dulci cu branza si sultane, amestecand galbenusurile de ou cu branza, smantana, zaharul vanilat si coaja de citrice dupa gust. Separat, se bat albusurile de ou pana devin spumoase si se incorporeaza in amestecul de galbenusuri si branza impreuna cu sultaninele.
Se toarna tot amestecul de prajitura in tava de sus din tava, se acopera cu cea de-a doua tava, se unge cu crema si se da la cuptor pentru 30 de minute.
Aceasta este cea mai usoara reteta de prajitura cu branza dulce si sultane. Dupa ce scoateti prajitura din cuptor, o puteti orna cu migdale sfaramate, zahar pudra sau cateva bucatele de fructe proaspete.
Sursa – retete.unica.ro
Ardei umpluti cu branza de vaci
Ingrediente
- 4 ardei
- 150 g branza proaspata de vaci
- 2 oua
- 2-3 linguri de pesmet
- 200 g sunca presata
- 100 g branza rasa
- 2-3 linguri de lapte
- 20 g unt
- Patrunjel verde
- Sare
- Piper
Preparare
Se spala ardeii, se taie in doua si se scot semintele. Se paseaza crema de branza si se amesteca cu ouale batute si pesmetul. Se adauga sunca taiata cubulete, branza rasa, laptele, patrunjelul verde tocat fin, sare si piper.
Se umplu jumatatile de ardei cu acest amestec si se asaza intr-o tava de cuptor unsa cu unt.
Se introduce in cuptorul incins si se lasa la cuptor timp de 20-25 de minute. Se orneaza cu patrunjel la servire.
Vezi si cele mai bune retete de biscuiti cu branza.
Tarte flambée cu branza si spanac
Ingrediente
- 50 g branza rasa
- 100 g branza de vaci
- 150 g branza Gorgonzola
- 1 lingura de ulei
- 1 ceapa
- 250 g file de somon
- 200 g spanac
- Pentru umplutura
- 1-2 linguri de apa rece
- 125 g unt
- 1 varf de cutit de sare
- 5 oua
- 250 g faina
- Pentru aluat
- 2 oua
- 1 lingura de gris
- sare, piper, busuioc, foaie de dafin, cimbru
Mod de preparare
Se cerne faina pe o planseta, se face o fantana in centru si se adauga un ou si sarea. Se adauga untul taiat cubulete si se framanta rapid.
Se adauga treptat apa si se framanta pana cand aluatul devine sfaramicios. Infasurati aluatul prealabil in folie alimentara si puneti-l la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp, se pregateste umplutura. Se fierbe spanacul in apa cu sare. Cand s-a inmuiat, se scoate, se scurge apa si se toaca fin cu un cutit.
Se curata si se toaca marunt ceapa si se soteaza in putin ulei. Se adauga spanacul si branza Gorgonzola taiata cubulete. Se amesteca totul pana cand branza se topeste.
Adaugati restul ingredientelor: Oul, branza de vaci, branza rasa, somonul tocat si pesmetul. Se amesteca scurt, apoi se ia de pe foc.
Se tapeteaza forma de tarta cu unt si faina, se intinde aluatul, se inteapa cu o furculita si apoi se toarna umplutura. Se coace in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 30 de minute.
Cu cinci minute inainte de terminarea timpului de coacere, se amesteca un ou batut cu branza rasa si se toarna peste tarta. Se mai lasa sa stea cateva minute, apoi se scoate.
Se serveste calda sau rece.
Cheesecake dulce cu gem
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- un pachet de zahar vanilat
- Pentru crema:
- 200 g branza de vaci
- 4 galbenusuri de ou
- 200 g zahar
- 1 lingura de extract de vanilie
- Gem de caise sau dupa gust
Mod de preparare
Se separa ouale. Se bat albusurile, se adauga zaharul pudra, galbenusurile, zaharul vanilat si faina cernuta. Se amesteca usor, se intinde pe o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptor la 120˚C. 2.
Se bat galbenusurile de ou cu zaharul si vanilia, se adauga branza dulce si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca cateva minute. Se scoate aluatul, se unge cu un strat mai gros de crema de branza, un strat de gem de caise si inca un strat de crema. Se lasa sa se raceasca.
Prajitura dulce cu branza si pere
- Pentru aluat
- 400 g de faina
- 200 g unt
- 150 g zahar pudra
- 1 ou
- 1 pliculet de praf de copt
- Pentru umplutura
- 500 g branza proaspata de vaci
- 3 oua
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 100 g zahar
- 3-4 linguri de lapte
- 1 kg pere
- 1 pachet de jeleu de fructe
- Suc de fructe pentru producerea de jeleu
Cum se prepara?
Pentru aluat, se amesteca oul cu zaharul pudra si untul si se bate pana devine spumos. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se framanta pana se obtine un aluat omogen. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la rece timp de o ora.
Pentru umplutura, se spala si se decojesc perele. Se taie jumatate in felii, iar cealalta jumatate in cuburi. Se bat albusurile cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se bat galbenusurile cu branza dulce si laptele. Se amesteca cele doua si se adauga perele taiate cubulete.
Se intinde aluatul intr-o foaie si se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Turnati umplutura si aranjati deasupra feliile de pere. Se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc mediu timp de 40-50 de minute.
Se prepara jeleul de fructe cu suc de fructe si se intinde peste prajitura coapta dupa ce s-a racit.
Retete – Papanasi cu branza de vaci
Ingrediente
- 250 g branza de vaci proaspata
- 2 oua
- 100 g smantana
- 1 lingura de coaja rasa de lamaie sau de portocala
- 50 g faina
- 1 lingura de zahar pudra
- Ulei pentru prajit
- Sare
- Pentru garnitura
- 2 linguri de zahar pudra
- 100 g crema de branza
- 100 g smantana
- 100 g gem
Cum se prepara
Se paseaza crema de branza si se amesteca bine cu smantana, zaharul pudra, faina, galbenusurile de ou, un praf de sare si coaja rasa de lamaie. La final, se adauga albusurile batute si se amesteca bine pana cand acestea sunt incorporate in aluat.
Dupa ce s-a format un aluat omogen, se ia cu lingura si se prajeste intr-o tigaie incinsa cu ulei. Se prajeste la foc mediu doar 1-2 minute pe fiecare parte, doar cat sa se rumeneasca putin.
Se scurg pe prosoape de hartie, se presara cu zahar si se servesc imediat cu crema de branza, smantana si gem.
Sursa – retete.unica.ro
Aperitiv cu ardei si branza de vaci
Ingrediente
- 4-5 ardei
- 200 g branza proaspata de vaci
- 2-3 linguri de smantana
- 2 linguri de branza rasa
- sare
- 1/2 lingura de marar
- 2-3 felii de bacon presat
- 2-3 felii de branza
Mod de preparare
Se spala ardeii, se taie in trei pe lungime si se scot semintele. Selectati feliile mai mari si pastrati-le pentru umplutura, taiati 2-3 felii mai mici in cuburi. Taiati sunca si branza in triunghiuri.
Se rade branza dulce si se amesteca cu smantana, branza rasa, ardeiul gras taiat cubulete si mararul tocat fin. Se condimenteaza dupa gust cu sare.
Se umplu ardeii cu acest amestec si, cu ajutorul unei scobitori, se acopera cu felii de sunca si branza. Se pune deasupra un ardei taiat in cubulete.
Sursa imaginii – Shutterstock.com