marți, septembrie 10, 2024

Retete delicioase de conopida pentru copii

Share

Cand vine vorba de incorporarea legumelor in dieta unui copil, conopida este o optiune foarte versatila in bucatarie. Ea se caracterizeaza nu numai prin valoarea sa nutritiva, ci si prin capacitatea de a se adapta la o varietate de retete. In ciuda gustului si aromei sale distinctive, care pot fi intense, conopida este echilibrata atunci cand este combinata cu alte ingrediente.

In acest articol, va prezentam 7 retete delicioase de conopida care sunt adaptate copiilor. Pe langa faptul ca veti explora aceste preparate, veti afla si de ce conopida este un accesoriu valoros in dieta micutului dumneavoastra.

Beneficiile nutritionale ale conopidei pentru copii

Conopida ( Brassica oleraceae ) este o floare inrudita cu varza. Se caracterizeaza prin prezenta compusilor de sulf, care ii confera o aroma si o savoare intense dupa gatire.

Conform datelor nutritionale ale Departamentul de Agricultura al SUA (USDA), o portie de ¾ cana (100 de grame) de conopida furnizeaza aproximativ 92 de grame de apa, 2 grame de fibre si 70 de micrograme de acid folic.

In plus, potrivit unui articol din revista Știinta si tehnologia alimentaraconopida gatita la aburi poate stoca aproape 67 miligrame de vitamina C, desi aceasta cantitate scade in timpul gatitului.

Conopida este, de asemenea, bogata in antioxidanti, care ajuta la combaterea radicalilor liberi care pot deteriora celulele organismului. Un studiu publicat in revista Alimente sugereaza ca conopida gatita la aburi ajuta la pastrarea acestor compusi activi valorosi.

Aceste proprietati nutritionale fac din conopida un ingredient versatil care poate fi incorporat intr-o varietate de retete, beneficiind in acelasi timp de proprietatile sale de promovare a sanatatii. Cu aceste mancaruri gustoase pe baza de conopida, copilul dumneavoastra nu numai ca va fi bine hranit, dar se va bucura si de aroma si textura pe care aceasta leguma le adauga celorlalte ingrediente sanatoase din dieta sa.

1. Retete cu conopida: branza gratinata (4-6 portii)

Ingrediente

  • 1 lingurita de mustar.
  • ½ cana de parmezan ras.
  • 2 oua usor batute.
  • ½ lingurita de sare si piper.
  • 1 cana de branza rasa.
  • 200 g conopida, taiata in buchetele.
  • 1 lingurita de amestec de condimente (ierburi italiene, nucsoara si paprika afumata).

Pas cu pas

  1. Pasati conopida intr-un robot de bucatarie sau intr-un blender.
  2. Apoi puneti conopida intr-o sita fina deasupra unei cratite cu apa clocotita si puneti-o la aburi timp de aproximativ 5 minute sau pana cand se inmoaie.
  3. Se stoarce excesul de apa prin stoarcere cu o lingura.
  4. Se amesteca conopida fiarta intr-un castron cu jumatate din branza, ouale batute si mustarul. Adaugati condimente, sare si piper dupa gust.
  5. Pregatiti o tava de copt tapetata cu hartie de copt si apoi intindeti amestecul de conopida.
  6. Apoi se presara deasupra branzeturile ramase.
  7. Se da la cuptor pentru 30 de minute sau pana cand branza se topeste si partea de sus este aurie.
  8. Se taie in patrate cat timp este inca calda.
  9. La final, se lasa sa se raceasca si se servesc cu un sos de rosii sau alt dressing la alegere. O puteti servi ca gustare, la micul dejun sau la cina.
Citeste si
Tort cu ciocolata delicios si sanatos: rasfat fara vinovatie

2. Retete cu conopida: crochete (6-8 portii)

Ingrediente

  • 1 lingurita de sare.
  • 1 cana de pesmet.
  • ¼ cana de bulion de pui.
  • ¼ ceasca de patrunjel tocat.
  • 3 oua usor batute.
  • ½ cana de parmezan ras.
  • 1 ceapa medie, taiata in bucati mici.
  • 2 ½ cani de conopida fiarta si taiata.
  • 2 linguri de ulei de canola.

Pas cu pas

  1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade si apoi asaza hartie de copt pe o tava de copt.
  2. Se amesteca toate ingredientele, cu exceptia uleiului, intr-un bol.
  3. Folositi doua linguri pentru a forma crochete din amestec si asezati-le in tava pregatita.
  4. Apoi stropiti fiecare crocheta cu o lingura de ulei de canola sau folositi un spray antiaderent.
  5. Puneti crochetele in cuptor timp de 20 de minute, intorcandu-le la jumatatea coacerii, astfel incat sa fie aurii pe ambele parti. Puteti pulveriza cu putin mai mult ulei daca este necesar.
  6. La final, lasati crochetele sa se raceasca putin si apoi serviti-le cu un dressing la alegere pentru a va incanta copilul.

3. Retete cu conopida: Pizza

Ingrediente

  • 1 varf de cutit de sare.
  • 2 oua batute.
  • 1 cana de rosii cherry.
  • 2 cani de orez cu conopida.
  • 2 catei de usturoi zdrobiti.
  • 2 lingurite de oregano proaspat.
  • 1 cana de parmezan ras.
  • 2 cani de branza mozzarella rasa.
  • 1 ½ cesti piure de rosii si busuioc.

Pas cu pas

  1. Pregatiti orezul de conopida maruntind bucatile de conopida intr-un blender. Pulsati-o de mai multe ori pana cand devine sfaramicioasa, dar nu ca un aluat.
  2. Apoi, puneti orezul de conopida in cuptorul cu microunde si gatiti-l la cea mai mare putere timp de 10 minute.
  3. Acoperiti doua tavi mici pentru pizza cu hartie de copt si preincalziti la 180 de grade.
  4. Intr-un castron mare, se amesteca orezul de conopida cu oul si parmezanul ras pana cand totul este bine combinat.
  5. Apoi adaugati oregano si cateii de usturoi zdrobiti si amestecati din nou.
  6. Puneti amestecul pe tavi si apoi intindeti-l cu mainile intr-o forma rotunda.
  7. Se da la cuptor timp de 15-20 de minute sau pana cand bazele de pizza sunt aurii.
  8. Se adauga apoi piureul de rosii cu busuioc, mozzarella si rosiile cherry.
  9. La final, puneti pizzele in cuptor pana cand mozzarella s-a topit.
Citeste si
Secretul painii cu usturoi: Reteta inedita pentru cel mai aromat si savuros preparat de patiserie

4. Retete cu conopida: smoothie de afine (2-3 portii)

Ingrediente

  • 1 cana de lapte de migdale.
  • 175 mililitri de iaurt de cocos.
  • 1 cana de afine congelate.
  • ¼ conopida fiarta.
  • 2 linguri de seminte de chia.
  • 1 lingurita de extract de vanilie.
  • 1 lingura de crema de migdale prajite.

Pas cu pas

  1. Aceasta reteta este foarte simpla. Puneti toate ingredientele intr-un blender si apoi porniti-l la cea mai inalta setare.
  2. Amestecati timp de cateva secunde pana cand obtineti o consistenta cremoasa, bine integrata. Daca doriti sa fie mai lichida, puteti adauga putin mai mult lapte.

5. Retete cu conopida: Nuggets (8-10 portii)

Ingrediente

  • 1 ou.
  • 1 albus de ou.
  • 3 cani de conopida.
  • ¾ lingurita de sare.
  • 1 cana de orez brun fiert.
  • 1 cana de branza Cheddar rasa.
  • 1/4 lingurita de praf de usturoi.
  • ¼ lingurita praf de ceapa.

Pas cu pas

  1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si apoi acopera o tava de copt cu hartie cerata.
  2. Se fierbe apa intr-o cratita si se pune o strecuratoare sau un cos de gatit la aburi peste conopida, care va fi pusa la aburi timp de 5 minute.
  3. Odata inmuiata, se scufunda in apa rece pentru a opri procesul de gatire.
  4. Scurgeti conopida si apoi stoarceti-o cu un prosop de bucatarie pentru a elimina excesul de apa.
  5. Apoi se paseaza conopida intr-un blender, cu un pisalog de cartofi sau cu mana. Continuati pana cand este tocata fin, dar nu mai este piure.
  6. Dupa ce a fost tocata, presati-o din nou cu un prosop de hartie pentru a elimina excesul de apa.
  7. Apoi se amesteca intr-un bol cu celelalte ingrediente si se amesteca bine.
  8. Se formeaza bilute mici cu o lingura si se asaza in tava.
  9. Se dau la cuptor timp de 5 minute.
  10. La final, se servesc cu sosuri sau ca garnitura la un alt fel de mancare.
Citeste si
Reteta perfecta pentru coaste de porc la cuptor: Secretul carnii fragede si suculente

6. Piure de conopida si cartofi (2 portii)

Ingrediente

  • ½ Conopida.
  • Sare si piper.
  • 1 cartof de marime medie.
  • 100 de mililitri de lapte.
  • ½ lingura de unt.
  • 30 de grame de branza rasa (optional).

Pas cu pas

  1. Se curata cartoful de coaja si apoi se spala impreuna cu conopida.
  2. Se fierbe cartoful intr-o tigaie separata pana cand este foarte moale.
  3. Scurgeti ambele legume si zdrobiti-le cu o furculita sau cu un robot de bucatarie.
  4. Adaugati untul, asezonati cu sare si piper si continuati sa pasati pana cand se topeste untul.
  5. Daca doriti, adaugati laptele si branza rasa. Se incalzeste putin amestecul si se amesteca bine.
  6. La final, serviti preparatul cald sau rece, in functie de preferinte.

7. Retete cu conopida: Tempura

Ingrediente

  • 2 oua.
  • Ulei pentru prajit.
  • ½ cana de faina.
  • 200 g conopida.
  • ½ lingurita de sare si piper.
  • 1 lingura de patrunjel tocat fin.
  • 1 lingurita de oregano, rozmarin si cimbru.

Pas cu pas

  1. Se fierbe conopida intr-o cratita cu apa si sare timp de 15-20 de minute.
  2. Cand este moale, dar ferma, se sfarama cu grija in buchetele mici.
  3. Se amesteca apoi faina cu patrunjelul tocat si condimentele intr-un castron.
  4. Se usuca fiecare buchet cu hartie si apoi se inmoaie in amestecul de faina, astfel incat sa fie acoperit complet.
  5. Apoi se inmoaie in oul batut si se repeta procesul.
  6. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajeste fiecare buchet pana cand devine auriu.
  7. Se scurge excesul de ulei pe hartie de bucatarie sau pe servetele.
  8. Se serveste ca garnitura.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...