Conform raportarilor din 1 februarie 2024 de la Institutul National de Sanatate Publica, Romania se afla in pragul declararii epidemiei de gripa. Numarul cazurilor a crescut alarmant in ultimele zile, iar expertii in sanatate publica, precum Ioana Stancel, avertizeaza ca tara noastra este „aproape” sa anunte epidemia.
Situatia spitalelor este critica – 1 din 5 pacienti cu gripa are nevoie de internare
Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Bals din Bucuresti a declarat ca dintre cei aproximativ 200 de pacienti care ajung zilnic la camera de garda, 20% au forme severe ale gripei si necesita internare sau monitorizare medicala. Majoritatea celor internati sunt persoane in varsta, cu boli cronice sau sisteme imunitare slabite, cele mai predispuse la complicatii ale infectiilor virale.
Doctorul a atras atentia si asupra faptului ca foarte multi pacienti din grupele de risc nu iau masurile elementare de protectie, precum purtatul mastii, atunci cand ies in spatii publice aglomerate unde riscul de transmitere a virusului gripal este foarte mare. El a precizat ca „Daca va duceti acum intr-un mijloc de transport in comun, veti vedea persoane in varsta si cu boli cronice care nu poarta masca. Multi dintre ei interactioneaza unii cu altii, ceea ce reprezinta un risc major de imbolnavire, uneori chiar cu forme severe ale gripei”.
Ce masuri vor fi luate odata cu declararea epidemiei de gripa
In cazul in care se va anunta epidemia de gripa, vor intra in vigoare o serie de masuri obligatorii atat in spitale, cat si in scoli sau spatii publice:
- Personalul medical va fi obligat sa poarte echipamente de protectie pentru a nu raspandi infectia la alti pacienti. De asemenea, mastile de protectie devin obligatorii pentru pacienti si apartinatori.
- Spitalele vor incerca izolarea cazurilor de gripa in saloane separate.
- Vor fi implementate reguli stricte de igiena in scoli, precum aerisirea periodica a salilor de clasa si triajul epidemiologic inainte de inceperea cursurilor.
- Purtarea mastii de protectie va fi recomandata in spatii publice aglomerate, cum ar fi mijloacele de transport in comun.
Autoritatile spera ca aceste masuri sa limiteze raspandirea virusului gripal si sa protejeze persoanele cele mai vulnerabile. De asemenea, declararea epidemiei va fi un semnal de alarma pentru cresterea ratei de vaccinare antigripala in randul populatiei, deoarece specialistii afirma ca serul inca poate fi administrat cu succes.
In concluzie, numarul mare de cazuri de gripa si de pacienti cu forme severe care au nevoie de spitalizare a determinat ca Romania sa se apropie rapid de declararea epidemiei. Ratiile din cursul zilei de 1 februarie 2024 vor fi decisive pentru stabilirea acestui statut. In vederea limitarii infectiilor, vor fi implementate o serie de reguli stricte de igiena si preventie in spitale, scoli si spatii publice din intreaga tara.