Stresul si anxietatea fac parte din viata noastra de zi cu zi, insa exista remedii naturale care ne pot ajuta sa le gestionam mai eficient. Printre acestea se numara si plantele adaptogene, care au castigat tot mai multa popularitate in ultima vreme. Dar ce sunt de fapt acestea si cum actioneaza asupra corpului nostru?
Plantele adaptogene sunt plante medicinale care ajuta organismul sa se adapteze mai bine la factorii de stres, imbunatatind rezistenta la stres si regland productia de cortizol. Ele contin compusi bioactivi care protejeaza celulele de daunele oxidative si inflamatii, imbunatatesc functia sistemului imunitar si regleaza nivelurile de zahar din sange si colesterol. Iata care sunt cele mai populare si eficiente 7 plante adaptogene care combat stresul si anxietatea!
Ginsengul asiatic este regele plantelor adaptogene
Ginsengul asiatic sau coreean (Panax ginseng) este una dintre cele mai populare plante adaptogene din medicina traditionala. Cercetarile arata ca aceasta planta stabilizeaza functionarea sistemului nervos simpatic si imbunatateste cognitia la persoanele cu nivele ridicate de stres.
„Ginsengul asiatic actioneaza ca un agent terapeutic impotriva bolilor induse de stres precum diabetul, tulburarile cardiovasculare, anxietatea si depresia” a explicat Dr. Kim, expert in plante medicinale la Universitatea Yonsei.
Ginsengul se gaseste sub forma de suplimente in pulbere, extracte, tincturi si ceaiuri. Doza recomandata este de obicei intre 5 si 8 grame pe zi.
„Ghioceii de Siberie sunt la fel de eficienti ca ginsengul”
Denumita in mod obisnuit „ginseng siberian”, planta Eleutherococcus senticosus nu este de fapt o varietate de ginseng, ci un arbust lemnos folosit frecvent ca planta adaptogena.
Un studiu controlat randomizat a aratat ca suplimentarea cu aceasta planta a fost asociata cu:
- Cresterea capacitatii de rezistenta
- Imbunatatirea functiei cardiovasculare
- Economisirea glicogenului
la barbatii antrenati recreational. Desi cercetarile sunt inca limitate, descoperirile sugereaza ca Eleutherococcus senticosus imbunatateste cu adevarat capacitatea corpului de a raspunde la stres.
Radacina de Maral: Extract Fitochimic Puternic Anti-Stres
Radacina de maral (Rhaponticum carthamoides) a fost utilizata in medicina populara datorita concentratiei bogate in antioxidanti si nutrienti. Cercetarile arata ca extractele sale ajuta la intarirea rezistentei pe termen lung la stres si stimuleaza recuperarea corpului dupa efort fizic.
Se gaseste sub forma de suplimente: capsule, tincturi sau extracte lichide, adesea in combinatie cu Rhodiola Rosea, o alta planta adaptogena care combate stresul. Doza trebuie consultata cu herboristul sau producatorul.
Fructele Schisandra: Extract Natural anti-Depresie
Schisandra (Schisandra chinensis), ale carei fructe sunt numite „merele lacustei”, este una dintre plantele adaptogene utilizate in medicina traditionala chineza impotriva stresului si tulburarilor de dispozitie.
Un studiu pe animale a aratat ca suplimentarea cu extract din aceasta planta a contribuit la scaderea depresiei si deficientelor cognitive induse de stresul cronic usor imprevizibil.
Schisandra este disponibila sub forma de tincturi, capsule si ceai, iar fructele pot fi preparate ca infuzie – fierbeti 5 grame in 250 ml de apa.
Ashwagandha: Planta Ayurvedica de Lupta Impotriva Stresului
Ashwagandha, numita si „ginseng indian” sau bufera, este una dintre cele mai cunoscute plante adaptogene. Consumul sau este asociat cu reducerea stresului, oboselii cronice si insomniei.
„Extractul apos de radacina de Ashwagandha s-a dovedit a fi util in reducerea stresului si anxietatii”, a declarat Dr. Sharma de la Institutul Ayurvedic din Delhi. Este considerata, de asemenea, un energizant natural.
Doza maxima sugerata este de 3 grame pe zi, timp de maximum 2 luni. Ashwagandha este considerata un ingredient pentru „rejuvenarea” corpului in medicina ayurvedica.
Maca: Planta Energizanta din Peru
Maca (Lepidium meyenii) este o radacina din Peru, numita si „ginsengul peruvian”, utilizata in medicina populara ca revitalizant natural sexual si energetic. Cercetarile au aratat ca are un mare potential ca adaptogen si este promitatoare ca nutraceu in prevenirea diverselor boli.
Pudra de maca se consuma in doze de 5-15 grame pe zi, diluata in apa, sucuri sau shake-uri. Capsulele se iau de obicei cate 3-5 pe zi, fiecare continand aproximativ 500 mg.
Rhodiola Rosea: Adaptogenul din Regiunile Reci
Rhodiola (Rhodiola Rosea) creste in regiunile mai reci ale Europei si Asiei. Se remarca prin calitatea sa nutritionala si compusii bioactivi care ii confera proprietati adaptogene.
Consumul sau stimuleaza functiile sistemelor nervos si imunitar, imbunatatind astfel capacitatea de raspuns la factorii de stres. In plus, ajuta la reglarea productiei de cortizol.
Rhodiola este disponibila in tablete (o tableta inainte de micul dejun), extracte (1 ml pe zi) sau ceai (2-3 cani pe zi).
Adaptogenii naturali sunt un complement benefic pentru a face fata stresului si a creste nivelurile de energie. Cu toate acestea, este recomandat sa adoptam in paralel un stil de viata sanatos, cu dieta echilibrata, exercitii fizice si tehnici de relaxare precum yoga sau meditatia. Impreuna, aceste strategii ne pot ajuta sa prevenim si alte afectiuni.
Bibliografie:
Toate sursele citate au fost revizuite in profunzime de echipa noastra pentru a ne asigura de calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata fiabila si de acuratete academica sau stiintifica.
- Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients. 2021;13(8):2861. Published 2021 Aug 20. doi:10.3390/nu13082861
- Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057-1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
- Baek, J. H., Heo, J. Y., Fava, M., Mischoulon, D., Choi, K. W., Na, E. J., Cho, H., & Jeon, H. J. (2019). Effect of Korean Red Ginseng in individuals exposed to high stress levels: a 6-week, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of ginseng research, 43(3), 402–407. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2018.03.001
- Lee, S., & Rhee, D. K. (2017). Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of ginseng research, 41(4), 589–594. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2017.01.010
- Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.
- Kokoska, L., & Janovska, D. (2009). Chemistry and pharmacology of Rhaponticum carthamoides: A review. In Phytochemistry (Vol. 70, Issue 7, pp. 842–855). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2009.04.008
- Yan T, He B, Wan S, et al. Antidepressant-like effects and cognitive enhancement of Schisandra chinensis in chronic unpredictable mild stress mice and its related mechanism. Sci Rep. 2017;7(1):6903. Published 2017 Jul 31. doi:10.1038/s41598-017-07407-1
- Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496. doi:10.1155/2012/193496
- Li Y, Pham V, Bui M, et al. Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Curr Pharmacol Rep. 2017;3(6):384-395. doi:10.1007/s40495-017-0106-1