marți, septembrie 10, 2024

8 Reguli de Aur pentru Alimentatia dupa 60 de Ani pe care Toti Trebuie sa le Cunoasca

Echilibrează mesele, alege alimente integrale și evită produsele procesate pentru o bătrânețe sănătoasă, activă și fericită. Descoperă cele 8 reguli esențiale!

Share

Pentru a mentine o stare buna de sanatate, fiecare etapa a vietii necesita formarea unor obiceiuri noi in alimentatie. Acest lucru este esential, deoarece alimentele pe care le consumam la 20 sau 40 de ani fara consecinte majore, la 60 de ani pot dauna grav sanatatii. De aceea, persoanele in varsta de peste 60 de ani ar trebui sa-si revizuiasca serios obiceiurile alimentare, pentru a ramane sanatosi cat mai mult timp posibil.

1. Respectati un Regim Alimentar Corespunzator – 4 Mese pe Zi

  • Prima masa de dimineata ar trebui sa contina 25% din aportul total de calorii pe zi
  • A doua masa de dimineata – 15%
  • Pranzul – 35%
  • Cina – 25%

Ultima masa ar trebui luata cu cel putin 2 ore inainte de culcare. Studiile au aratat ca acest regim este optim pentru sanatatea unei persoane de 60 de ani.

2. Diversificati-va cat mai mult Dieta cu Alimente Proaspete si Integrale

Dupa varsta de 60 de ani, organismul are nevoie de cantitati suficiente de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale. Dieta trebuie sa fie echilibrata energetic: aportul caloric trebuie sa corespunda consumului energetic al organismului. Intrucat activitatea fizica scade odata cu inaintarea in varsta, apare tendinta de a lua in greutate, asa ca aportul caloric ar trebui redus.

Este recomandata reducerea cantitatii de grasimi animale din produsele din carne. Este important sa consumati oua, lactate, carne de pasare, peste slab – de mare sau de rau – fiert sau la cuptor. Aceste alimente contin aminoacizi esentiali.

3. Mestecati Bine Alimentele

Se recomanda sa faceti cel putin 20 de miscari de mestecare inainte de a inghiti alimentele. Acest lucru este important, deoarece procesul de saturatie are loc mult mai repede, iar cantitatea de alimente consumata scade de trei ori. Astfel, veti manca mai putin si totusi va veti simti mai satui. In plus, alimentele bine mestecate sunt mai usor de asimilat de organism.

Citeste si
Antrenament calisthenic pentru incepatori

4. Renuntati la Consumul de Alimente Uscate

Mancarurile lichide sau semi-lichide, preparate din carne, peste, legume sau ciuperci, stimuleaza secretia de suc gastric. Prin urmare, o supa va fi suficienta pentru a digera corespunzator felurile principale din carne, peste sau cartofi.

5. Consumati Dulciuri in Cantitati Limitate la Sfarsitul Mesei de Pranz

Acest lucru va permite organismului sa digere mai bine zaharul si va reduce la minimum efectele sale daunatoare. Este recomandabil sa consumati fructe proaspete sau uscate si fructe de padure ca dulciuri – contin multe vitamine, minerale, acizi organici si fibre necesare organismului.

In plus, fructele si legumele imbunatatesc procesele digestive, normalizeaza metabolismul si echilibrul acido-bazic.

6. Beti Zilnic 1,5 – 2 Litri de Lichide

Este foarte important sa beti suficienta apa si sa evitati deshidratarea, pentru a preveni tulburarile metabolice. Cel mai bine este sa beti apa in inghitituri mici intre mese, mai mult in prima jumatate a zilei.

Ca bauturi, puteti alege ceaiul de plante sau ceaiul verde. Acestea protejeaza organismul la nivel celular si prelungesc viata, dar trebuie consumate fara zahar.

Este benefic sa beti compot din fructe uscate – sunt nu numai gustoase, ci si bogate in vitamine.

7. Limitati Consumul de Sare la 6-7 g pe Zi

Acest lucru este important, deoarece abuzul de alimente sarate dupa varsta de 60 de ani creste de 3-5 ori riscul de hipertensiune arteriala, tulburari ale functiei cardiace si retentie de lichide in organism.

8 Reguli de Aur pentru Alimentatia dupa 60 de Ani pe care Toti Trebuie sa le Cunoasca
8 Reguli de Aur pentru Alimentatia dupa 60 de Ani pe care Toti Trebuie sa le Cunoasca

8. Reduceti la Minimum sau Renuntati Complet la Consumul de Alimente Foarte Procesate

Acestea includ semi-preparate, mezeluri, fast-food, chipsuri, produse de patiserie, inghetata. Aceste alimente nu contin aproape niciun nutrient valoros care sa contribuie la refacerea tesuturilor la nivel celular.

Citeste si
Cum sa incetinesti procesul de imbatranire si sa te bucuri de o viata lunga si sanatoasa

In schimb, ele contin cantitati foarte mari de zahar rafinat, sare, carbohidrati, grasimi daunatoare, coloranti si aditivi periculosi pentru sanatate. Consumul unor astfel de produse, mai ales dupa 60 de ani, duce la cresterea in greutate, dezechilibrul nutrientilor in organism, disfunctii ale organelor vitale si, in consecinta, probleme grave de sanatate.

Atentie! Pentru a nu lua in greutate, nu trebuie sa renuntati complet la carbohidrati, ci sa alegeti alternative sanatoase, cum ar fi paste din grau dur, paine integrala, orez brun, mazare, fasole. Pe langa carbohidrati, aceste alimente va vor furniza fibre si proteine vegetale benefice.

Adoptand aceste reguli ca un stil de viata, va veti putea imbunatati sanatatea, creste nivelul de trai si chiar economisi bani din bugetul familial. Contrar convingerilor gresite, alimentele proaspete si sanatoase sunt mult mai ieftine decat mezelurile si semi-preparatele de calitate indoielnica.

Va doresc tuturor o sanatate de fier! Daca acest articol v-a fost util, apreciati-l si distribuiti-l pe retelele sociale.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: dieta sanatoasa, nutritie, longevitate, batranete activa

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...