luni, mai 27, 2024

Alchemilla vulgaris – alinarea simptomelor menstruale naturale

Alchemilla vulgaris este o plantă cu tradiție în medicina populară pentru ameliorarea simptomelor menstruale. Însă, dovezile științifice rămân limitate. Iată ce spune cercetarea actuală.

Share

Dismenoreea, sau crampele menstruale, este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeile in timpul perioadei. Durerea poate fi atat de severa incat afecteaza activitatile zilnice si calitatea vietii. In cautarea unei alternative naturale pentru calmarea acestor simptome, multe femei se indreapta catre remediile pe baza de plante medicinale, precum Alchemilla vulgaris.

Cunoscuta si sub denumirea populara de „laba ursului„, aceasta planta apartinand familiei Rosaceae a fost utilizata inca din antichitate in medicina traditionala pentru a atenua durerile menstruale si alte afectiuni asociate ciclului feminin. Originara din Europa, alchemilla si-a castigat o reputatie ca adjuvant natural impotriva dismenoreei, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si astringente.

Compozitia chimica complexa a alchemillei este responsabila pentru aceste beneficii potentiale. Planta este bogata in:

 • Compusi fenolici, precum taninuri galatice si elagice, cunoscuti pentru capacitatea lor antioxidanta si antiinflamatoare.
 • Flavonoide, substante vegetale cu actiune antiinflamatoare si vasodilatatoare.
 • Acizi organici, cum ar fi acidul salicilic, care pot contribui la efectul analgezic.

Cu toate acestea, desi traditiile populare sustin utilizarea alchemillei pentru ameliorarea simptomelor menstruale, dovezile stiintifice raman limitate. Studiile clinice suplimentare sunt necesare pentru a evalua eficacitatea si siguranta pe termen lung a acestei plante medicinale.

Ce spune stiinta despre alchemilla?

Compozitia chimica si proprietatile alchemillei

Alchemilla vulgaris contine o gama larga de compusi bioactivi care ii confera potentialul terapeutic. Printre cei mai importanti se numara:

 • Taninuri – Alchemilla este bogata in taninuri galatice si elagice, care au proprietati astringente, antiinflamatoare si antioxidante puternice.
 • Flavonoide – Acesti compusi polifenolici, precum quercetina si kaempferolul, contribuie la activitatea antiinflamatoare si antioxidanta a plantei.
 • Acizi fenolici – Acidul salicilic, acidul galic si altii au efecte analgezice, antipiretice si antiinflamatoare.
 • Acizi organici – Acidul citric, malic si succinic pot avea rol in modularea raspunsului inflamator.
Citeste si
Grapefruit - Alimentul minune pentru sanatate si frumusete: Beneficii dovedite si contraindicatii

Aceasta compozitie complexa face din alchemilla o sursa naturala valoroasa de principii active cu potential terapeutic pentru diverse afectiuni, inclusiv cele legate de ciclul menstrual.

Studii privind efectele asupra sanatatii feminine

Desi utilizarea alchemillei in medicina traditionala este bine documentata, studiile stiintifice care exploreaza efectele sale asupra sanatatii feminine sunt inca limitate. Totusi, exista unele dovezi promitatoare:

 • Un studiu din 2014 a aratat ca extractele de alchemilla au capacitatea de a inhiba productia de prostaglandine implicate in procesul inflamator din timpul menstruatiei.
 • O cercetare din 2018 a relevat potentialul antioxidant si antiinflamator al alchemillei, indicand posibile beneficii in calmarea dismenoreei (crampelor menstruale).
 • Un alt studiu din 2019 a sugerat ca alchemilla ar putea ameliora simptomele premenstruale, cum ar fi iritabilitatea, retentia de lichide si durerile ciclice.

Cu toate acestea, mai sunt necesare investigatii clinice suplimentare pe esantioane mai mari de participante pentru a sustine aceste descoperiri initiale si a intelege mai bine mecanismele de actiune ale plantei.

Mecanisme potentiale de actiune pentru ameliorarea simptomelor menstruale

Desi inca nu este pe deplin elucidat, se presupune ca alchemilla isi exercita efectele benefice in problemele menstruale prin urmatoarele mecanisme:

 1. Actiune antiinflamatoare – Compusii fenolici, precum taninurile si flavonoidele, pot reduce inflamatia asociata dismenoreei prin inhibarea productiei de molecule pro-inflamatoare (ex: prostaglandine, citokine).
 2. Actiune antioxidanta – Neutralizarea speciilor reactive de oxigen poate preveni stresul oxidativ si daunele tisulare legate de inflamatie.
 3. Efect antispasmodic – Unii compusi din alchemilla ar putea relaxa muschii netezi ai uterului, reducand astfel crampele menstruale.
 4. Actiune astringenta – Taninurile confera proprietati astringente care ar putea ajuta la diminuarea sangerarilor excesive.
 5. Reglarea hormonala – Unele studii sugereaza ca alchemilla ar putea influenta nivelurile hormonilor feminini, cum ar fi estrogenul si progesteronul, implicati in ciclul menstrual.

Desi promitatoare, aceste mecanisme necesita investigatii suplimentare pentru a fi pe deplin validate si intelese.

Cum se utilizeaza alchemilla pentru menstruatie?

Forme de administrare

Alchemilla vulgaris poate fi administrata sub diferite forme, cele mai populare fiind:

 • Ceai – Se prepara din frunzele uscate ale plantei, lasate la infuzat in apa fierbinte. Este modalitatea traditionala si una dintre cele mai accesibile.
 • Tincturi – Extracte concentrate obtinute prin macerarea partilor aeriene ale plantei in alcool sau apa. Se administreaza diluat in lichide.
 • Capsule sau Tablete – Contin pulberea uscata din parti ale plantei, standardizata la un anumit continut de compusi activi.
 • Unguente sau Creme – Preparate topice cu extract de alchemilla, indicate pentru uz extern in caz de menstruatii dureroase sau iritatii cutanate.

Indiferent de forma aleasa, este esential sa se respecte instructiunile producatorului si dozele recomandate pentru a asigura siguranta si eficacitatea tratamentului.

Doze si durata tratamentului

In absenta unor studii clinice ample, nu exista recomandari standard privind dozele si durata administrarii de alchemilla. Cu toate acestea, in baza practicilor traditionale si a experientei empirice, se pot oferi unele indicatii generale:

 • Ceai: 1-2 cani/zi, preparate din 2-3 lingurite de planta uscata.
 • Tincturi: 2-4 ml de tinctura diluata in apa sau suc, de 2-3 ori/zi.
 • Capsule/Comprimate: 300-500 mg, de 2-3 ori/zi.

Se recomanda inceperea administrarii cu aproximativ 2-3 zile inainte de debutul menstruatiei si continuarea pe parcursul perioadei pentru ameliorarea simptomelor. Durata tratamentului poate varia in functie de severitatea simptomelor si raspunsul individual.

Precautii si posibile interactiuni

Desi considerata sigura in doze adecvate pentru adulti sanatosi, utilizarea alchemillei poate prezenta unele precautii:

 • Este contraindicata in timpul sarcinii si alaptarii din lipsa de date privind siguranta.
 • Trebuie evitata de persoanele cu afectiuni hepatice sau renale grave, deoarece excretia compusilor activi se face pe cale renala si hepatica.
 • Poate interactiona cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antidiabetice sau antihipertensive, reducandu-le eficacitatea.
 • Nu se recomanda administrarea concomitenta cu suplimente bogate in taninuri sau antiacide pe baza de aluminiu/calciu.

Este importanta consultarea unui medic inainte de a incepe tratamentul cu alchemilla, mai ales in cazul existentei unor afectiuni medicale sau a altor medicamente/suplimente administrate.

Concluzii

Desi alchemilla vulgaris, sau „laba ursului”, este o planta cu traditii indelungate in tratarea simptomelor menstruale, dovezile stiintifice care sa valideze eficacitatea sa raman limitate. Numeroasele studii fitochimice au evidentiat compozitia sa complexa, bogata in compusi bioactivi precum taninuri, flavonoide si acizi fenolici, care ii confera potentiale proprietati antiinflamatoare, antioxidante si astringente.

Aceste calitati fac din alchemilla un adjuvant natural promitator pentru ameliorarea simptomelor precum dismenoreea, menorhagia sau tulburarile ciclului menstrual. Cu toate acestea, mecanismele exacte de actiune asupra proceselor fiziologice implicate in ciclul feminin raman inca neelucidate pe deplin.

In pofida utilizarii indelungate in medicina populara, studiile clinice riguroase asupra eficacitatii si sigurantei alchemillei in afectiunile menstruale sunt insuficiente. Prin urmare, nu poate fi recomandata drept un tratament de prima linie, ci doar ca un adjuvant natural potential util, in special in cazurile usoare pana la moderate.

Sunt necesare investigatii suplimentare, atat in vitro, cat si clinice, pentru a evalua dozele optime, siguranta pe termen lung si interactiunile potentiale cu alte medicamente. Numai astfel se va putea stabili cu certitudine locul alchemillei in abordarea terapeutica a tulburarilor legate de ciclul menstrual.

Pana la obtinerea unor rezultate concludente, este esentiala prudenta in automedicatia cu preparate pe baza de alchemilla si consultarea unui medic specializat, mai ales in cazul existentei unor afectiuni medicale preexistente sau a administrarii concomitente de alte medicamente.

Citeste si...

Citeste si...