duminică, aprilie 14, 2024

Care sunt cauzele mortii subite la sportivi?

Share

Moartea subita a unui sportiv depinde de diverse cauze si factori, in functie de varsta si de sportul pe care il practica. Dar este posibil sa o prevenim?

Probabil ca va amintiti cazul unui sportiv de top care a murit in mijlocul unui meci sau al unei sesiuni de antrenament. Aceste tipuri de evenimente sunt, de obicei, destul de bine cunoscute si ocupa primele pagini ale ziarelor. Cu toate acestea, moartea subita a unui atlet este un eveniment extrem de rar.

Cauzele mortii subite pot varia in functie de faptul ca sportivul este mai tanar sau mai in varsta de 35 de ani. Mai jos veti afla totul despre acest fenomen si despre posibilele sale cauze.

Ce este moartea subita?

In primul rand, haideti sa definim moartea subita. In esenta, atunci cand inima unei persoane inceteaza sa mai bata in mod neasteptat si brusc. Acest lucru se intampla de obicei la persoanele sanatoase care se afla intr-o stare de sanatate buna. Aceasta include si sportivii.

Definitia medicala este: „Un deces care apare in acelasi timp cu aparitia simptomelor, sau moartea neasteptata a unei persoane aparent sanatoase”.

Victimele mortii subite isi pierd, de obicei, complet cunostinta, nu raspund la niciun stimul si isi tin ochii deschisi sau inchisi. Pielea capata o culoare albastru-violet atunci cand nu mai respira.

Defibrilarea a contribuit la salvarea multor persoane care au murit ca urmare a mortii subite.. Cu toate acestea, ea trebuie efectuata imediat ce apar primele simptome. Un soc electric la nivelul inimii permite muschiului sa lucreze din nou si sa isi recapete ritmul normal.

Citeste si
Grapefruit - Alimentul minune pentru sanatate si frumusete: Beneficii dovedite si contraindicatii

In cazul in care nu este disponibil un defibrilator, o alta optiune este de a sa efectuati resuscitarea cardiopulmonara (CPR) pentru a prelungi timpul pana cand veti putea recupera dispozitivul.

Expertii au calculat ca pentru fiecare moment pierdut in ingrijirea unui potential pacient cu sindromul mortii subite a sugarului, sansele de supravietuire ale acestuia se reduc cu 10%.

Care sunt cauzele mortii subite la sportivi?
Care sunt cauzele mortii subite la sportivi?

Care sunt cauzele mortii subite?

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul spaniol de cardiologie (Revista Española de Cardiología ) din 2002, bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventa cauza de moarte subita in randul sportivilor. Cu toate acestea, acest lucru este valabil si pentru persoanele care nu practica o activitate fizica regulata.

La sportivii sub 35 de ani, anomaliile congenitale ale arterelor coronare si cardiomiopatiile sunt cele mai frecvente. Cu toate acestea, boala coronariana aterosclerotica dobandita si boala coronariana ateromatoasa (BCA) sunt cele mai frecvente la cei de peste 35 de ani. Și, in aproape toate cazurile, o aritmie poate aparea si la o inima normala din punct de vedere structural.

Multe dintre diagnostice se bazeaza pe o examinare macroscopica. Acesta este un studiu special care analizeaza autopsiile persoanelor care au murit de moarte subita in timpul sportului – sau la o ora dupa – in Spania.

In randul celor care au murit de moarte subita din cauza unei boli coronariene, studiile au constatat urmatoarele leziuni: reducerea cu peste 75% a placii de aterom in lumen, cicatrizarea unui atac de cord, tromboza coronariana si infarctul miocardic acut.

In cadrul aceluiasi studiu, expertii au colectat informatii despre 61 de cazuri de persoane care au murit subit pe parcursul a 6 ani in timp ce faceau exercitii fizice. 59 dintre acestea erau barbati, 21 erau Biciclisti si 13 au jucat fotbal. Varsta medie a pacientilor a fost de 30 de ani.

Citeste si
Rolul inteligentei artificiale in imbunatatirea sanatatii sexuale si mintale

Boala principala a fost CHD, cu o varsta medie de 44 de ani.In aceste cazuri, cea mai frecventa leziune a fost stenoza cronica a arterelor coronare. A doua boala a fost CAM cu afectare biventriculara.

Este posibil sa prevenim moartea subita la sportivi?

Care sunt cauzele mortii subite la sportivi?
Care sunt cauzele mortii subite la sportivi?

Ca un prim pas, este important sa se efectueze un examen medical inainte de a participa la o competitie sau la o activitate sportiva. In acest fel, specialistul poate detecta anumite anomalii care ar putea duce, in cele din urma, la un eveniment fatal.

Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca este posibil sa se previna 100% din cazurile de moarte cardiaca subita la sportivi. Ceea ce putem face, totusi, este sa ne asiguram ca mai multe persoane stiu cum sa efectueze resuscitarea cardiopulmonara (RCP). Mai ales in locurile in care nu exista defibrilator, care ar trebui sa fie obligatoriu in orice loc in care se practica un sport de orice fel si la orice nivel.

In general, cel mai eficient mijloc de reducere a riscului de moarte subita este, in mod paradoxal, sportul, mai ales la o varsta frageda. In acest fel, pot fi controlate urmatoarele aspecte Factorii de risc pentru moartea cardiaca cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul, colesterolul si obezitatea.

Citeste si...

Citeste si...