Baia zilnică și rutina de igienă au devenit o parte atât de normală din viața noastră încât rareori ne gândim ce s-ar întâmpla dacă am renunța la ele. Cu toate astea, corpul nostru are nevoie de curățare regulată pentru a rămâne sănătos și pentru a ne simți bine. Hai să vedem împreună ce se întâmplă când neglijăm dușul și igiena personală.
Cuprins articol
Probabil te întrebi de ce am scris despre asta. Păi, în ultimii ani, tot mai mulți oameni au început să pună sub semnul întrebării nevoia de a face duș zilnic. Unii spun că ar fi „mai natural” să ne spălăm mai rar, alții că ar fi mai bine pentru microorganismele benefice de pe pielea noastră. Dar hai să vedem ce spune știința despre asta și ce se întâmplă de fapt cu corpul nostru când nu ne mai spălăm.
Să știi că treaba asta cu spălatul nu e deloc nouă – oamenii s-au preocupat de curățenie încă din cele mai vechi timpuri. Chiar și în perioade când mulți credeau că apa transmite boli, tot găseau metode să se mențină curați. Acum avem șansa să înțelegem mai bine ce se întâmplă când renunțăm la spălat, bazându-ne pe cercetări științifice, nu pe superstiții.
Primul și cel mai evident semn când nu ne mai spălăm este mirosul corporal neplăcut. Dar stai să vezi că nu e chiar așa simplu cum pare. Studiile de la Cleveland Clinic arată că, de fapt, transpirația în sine nu miroase urât. Mirosul apare doar când bacteriile de pe piele se „întâlnesc” cu transpirația noastră. E ca și cum ai amesteca două ingrediente care separat sunt ok, dar împreună dau ceva mai puțin plăcut.
Cum ne afectează pielea când nu facem duș
Pielea noastră e ca un scut viu care ne protejează corpul. Când nu o spălăm, începe să se revolte în felul ei. Celulele moarte se adună ca praful într-o cameră neștearsă, iar sebumul – uleiul natural al pielii – se acumulează și blochează porii. E ca și cum ai pune un dop într-o chiuvetă – lucrurile care ar trebui să circule rămân blocate.
Nature ne spune că pielea noastră are propriul ei „ecosistem” de bacterii bune, numit microbiom. Când nu ne spălăm, acest ecosistem se dezechilibrează. E ca o grădină în care nu mai tai buruienile – plantele bune sunt sufocate de cele nedorite.
Iritațiile și coșurile sunt următorul pas. Când porii sunt blocați, bacteriile încep să se înmulțească ca într-o seră caldă și umedă. Rezultatul? Apare roșeața, mâncărimea și acele coșuri enervante. Dar atenție – să nu crezi că acneea apare doar pentru că nu te speli. De fapt, spălatul excesiv poate fi la fel de rău ca lipsa spălatului.
Cum ne afectează părul și scalpul
Când vorbim despre păr murdar, nu e doar o chestiune de aspect. Scalpul începe să producă tot mai mult sebum, încercând să se protejeze. E ca atunci când uiți să uzi o plantă și apoi o inunzi – reacția e exagerată. Rezultatul? Mătreață, mâncărimi și chiar mici infecții ale scalpului.
Băile în trecut – o poveste fascinantă
Ai fi surprins să afli că strămoșii noștri din Evul Mediu nu erau chiar așa murdari cum credem. Până prin anii 1300-1400, băile publice erau ca niște mall-uri moderne – locuri unde oamenii nu doar se spălau, dar și socializau, făceau afaceri sau pur și simplu se relaxau.
Dar apoi a venit Moartea Neagră – ciuma care a ucis vreo 25 de milioane de europeni. Oamenii s-au speriat și au început să creadă că apa transmite boala. Au început să evite băile și să se spele tot mai rar. Până prin secolul al XVII-lea, atât bogații cât și săracii făceau baie foarte rar. Ca să mascheze mirosurile, foloseau parfumuri puternice – poți să-ți imaginezi cum era să miroși a transpirație și parfum scump în același timp!
Ce se întâmplă în corpul nostru
Când nu ne spălăm, nu e vorba doar de miros și aspect. Centrul pentru Controlul Bolilor ne spune că mâinile nespălate sunt ca niște taxiuri pentru germeni – îi plimbă peste tot. Virusurile răcelii, bacteriile care ne dau toxiinfecții alimentare și alte microorganisme dăunătoare se simt ca acasă pe mâinile murdare.
Sistemul imunitar trebuie să muncească overtime când nu ne spălăm. E ca și cum ai avea o echipă de curățenie care trebuie să facă față unui party care nu se mai termină. La un moment dat, obosește și nu mai face față așa bine.
Să știi că și hormonii și ce mâncăm influențează cum miroase corpul nostru. De exemplu, când mâncăm mult usturoi sau ceapă, mirosul iese prin pori. Sau când suntem stresați, transpirația miroase diferit. Diabetul sau alte probleme de sănătate pot schimba și ele mirosul corpului.
De ce să ne spălăm regulat
Nu trebuie să devenim obsedați de curățenie, dar spălatul regulat ne ajută:
- Să menținem pielea sănătoasă și fericită
- Să prevenim infecțiile
- Să ne simțim și să mirosim plăcut
- Să avem relații sociale mai bune (pentru că, hai să recunoaștem, nimănui nu-i place să stea lângă cineva care miroase urât)
Te invit să împărtășești acest articol cu prietenii tăi și să ne spui în comentarii care este rutina ta de igienă. Cum crezi că s-ar schimba viața ta dacă ai renunța la duș pentru o săptămână? Hai să discutăm despre asta!
Sursa imaginii: Unsplash
Etichete: spălat, igienă personală, duș zilnic, sănătatea pielii, mirosuri corporale, istorie medicală