Cum dezvoltam limbajul copiilor nostri intre un an si trei ani? Doriti sa invatati cum sa dezvoltati limbajul copiilor dumneavoastra in primii trei ani de viata? Iata care sunt sfaturile noastre…
Una dintre cele mai speciale amintiri din viata fiecarui parinte este momentul in care auzim primele cuvinte ale copiilor nostri. Aceste incercari de comunicare ne dau pielea de gaina. Și ne anunta ca este timpul sa-i invatam cu atentie despre lumea din jurul lor. Astazi dorim sa va explicam cum puteti dezvolta limbajul copiilor cu varste cuprinse intre unu si trei ani.
Primul an de viata al unui copil este plin de stimuli externi si de schimbari fizice care ii permit sa scoata primele sunete. Intre 12 si 36 de luni, insa, copiii mici invata zilnic cuvinte noi, care le servesc drept piatra de temelie pentru a forma propozitii mai complexe. Cunostinte favoarea Prin urmare, este esential sa se promoveze dobandirea de cunostinte.
Cum se dezvolta limbajul la copiii cu varste cuprinse intre 12 si 18 luni?
Curiozitatea este o caracteristica innascuta a sugarilor in primii ani de viata. Este o perioada de schimbare si de intelegere din exterior, in care incep sa devina constienti de interactiunea lor cu mediul inconjurator si de modalitatile prin care se pot face intelesi. Prin urmare, nu doar primele balbaieli sunt incitante pentru parinti, ci si pentru copii.
In decursul a 12 si 18 luni, copiii nostri vor trece de la comunicarea balbaita la capacitatea de a pronunta clar cuvintele de baza. De exemplu: „mami”, „tati”, „copil”, „cap”. Este obisnuit ca cei mici sa inceapa prin a spune numele de persoane, animale sau obiecte si apoi le folosesc pentru a se exprima in scopul de a se face intelesi.
Prin urmare, este important sa petreceti in fiecare zi timp de calitate cu copiii dvs., jucandu-va cu vocalizarea, astfel incat acestia sa invete sunete noi. Pe de alta parte, este documentat ca exemplul dat de parinti este unul dintre cei mai buni profesori pentru copii. Asadar, vorbiti incet si explicati-le numele anumitor lucruri din jurul lor. De asemenea, laudati-i atunci cand se fac intelesi de cuvinte, onomatopee si gesturi.
In aceste luni, este esential sa se stimuleze la maximum curiozitatea celor mici pentru a le dezvolta primele abilitati cognitive si motorii. Acest lucru se poate face prin dinamica, jocuri, jucarii, povesti sau ilustratii pentru copii. In acest fel, obiectele comune si modul de a le denumi pot fi invatate cu usurinta.
Dezvoltarea limbajului la copiii cu varsta cuprinsa intre 19 si 24 de luni
Pana la varsta de doi ani, copiii vor avea in jur de 50 de cuvinte in repertoriul lor de vocabular. Majoritatea vor fi nume proprii sau verbe de baza. Cu toate acestea, vor fi mai mult decat suficiente pentru a comunica cu parintii lor. Intelegerea se dezvolta lent si sunt capabili sa sa recunoasca si sa imite sunetele externe.
La varsta de doi ani, cei mici nu vor putea inca sa foloseasca corect pronumele si sa generalizeze sensul cuvintelor. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca le este greu sa pronunte numele anumitor obiecte, ei le pot recunoaste cu degetul aratator atunci cand sunt mentionate.
In aceasta perioada, copiii dezvolta de obicei faimoasa „etapa de nu”, care dureaza cateva luni. Acest lucru se intampla atunci cand isi dau seama de puterea lor de a lua decizii sau de a protesta impotriva a ceva ce nu isi doresc. Acestea sunt lunile perfecta pentru a lucra la recunoasterea animalelor, culorilor, alimentelor, sunetelor sau obiectelor de zi cu zi.
Cum se dezvolta limbajul la copiii cu varsta cuprinsa intre 24 si 30 de luni?
La varsta de doi-trei ani, copiii mici incep sa se numeasca pe ei insisi „eu” si sa structureze propozitii cu pronumele posesiv „al meu”. Exprima in mod clar ceea ce doresc. S-au dus zilele monosilabelor sau ale balbaielilor in care trebuia sa ghiciti ce vor sa spuna. Acum pot spune lucruri precum: „Vreau sa ma joc”, „Am mingea mea” sau „Vreau biberonul meu”.
Repertoriul lor de cuvinte va creste la aproximativ 300 de termeni si vor incepe sa puna intrebari de baza. De asemenea, vor putea incepe sa foloseasca adjective in viata de zi cu zi. Acest lucru este ideal pentru a forma propozitii din ce in ce mai complexe. De exemplu: „caine dragut”, „jucaria mea preferata”, „ce este…?” sau „unde este…?”.
Explicarea cuvintelor si actiunilor noi prin jocuri si dinamica este cruciala in aceste luni, cand copiii sunt mai receptivi si isi inteleg mai bine mediul inconjurator. Este foarte important sa incurajati comunicarea cat mai mult posibil si sa nu le puneti copiilor intrebari inchise. Ci sa se opteze pentru alternative care sa ii motiveze sa se exprime.
Dezvoltarea limbajului la copiii cu varsta cuprinsa intre 31 si 36 de luni
Pana la varsta de trei ani, marea majoritate a copiilor au un vocabular de peste 1.000 de cuvinte. Intrebarile sunt puse din ce in ce mai des pentru a raspunde preocuparilor care le zumzaie in cap. Repetitia frazelor de la parintii lor este foarte frecventa. Prin urmare, este recomandat sa se evite injuraturile.
De asemenea, ei vor putea intelege si folosi mai multe adjective in mod corect, ceea ce le va imbogati propozitiile din punct de vedere lingvistic. Daca este adevarat ca mai au inca multe de invatat in ceea ce priveste vocalizarea sunetelor si dictia cuvintelor, s-au inregistrat progrese minunate in comparatie cu primele lor cuvinte.
Asadar, continuati sa incurajati cat mai mult posibil dobandirea cunostintelor de catre copiii dumneavoastra prin activitati ludice. Dar si in viata de zi cu zi, raspunzand la toate intrebarile lor. In cele din urma, amintiti-va intotdeauna sa corectati cu respect si dragoste. Și nu uitati ca un model bun este cel mai bun profesor pentru copii in primii ani de viata.