luni, mai 27, 2024

Dudele albe: Care sunt beneficiile sale?

Descoperiți știința care stă la baza beneficiilor pe care le oferă murele albe, de la utilizările sale medicinale la efectele sale potențiale asupra sănătății. Scufundă-te pentru a afla mai multe!

Share

Dudul alb, cu denumirea stiintifica Morus alba, este un arbore care apartine familiei Moraceae. Este originar din China, dar cultivarea sa se extinde si in Iran, Turcia, Austria, Mexic si Statele Unite. Din punct de vedere medicinal, se folosesc frunzele, radacina, scoarta si fructele sale.

In special, este frecvent folosit pentru proprietatile sale laxative, antiseptice, antidiabetice si antihiperlipidemice prin intermediul suplimentelor orale, cum ar fi ceaiurile, pulberile si comprimatele. Se remarca prin continutul sau abundent de antociani, pe langa vitamine, minerale si alti compusi farmacologici.

Desi are multiple aplicatii in medicina complementara, multe dintre ele sunt inca controversate. Deocamdata, doar cateva studii stiintifice vorbesc despre efectele sale impotriva anumitor tulburari metabolice si probleme dentare.

Vrei sa afli mai multe despre el? Nu ratati acest articol!

Utilizari si beneficii de dudele albe

De obicei, se folosesc toate partile din dudele albe, datorita continutului sau fitochimic. Dupa cum se detaliaza intr-o publicatie din Foods revista, frunzele, fructele si semintele sunt o sursa de compusi bioactivi:

 • Proteina
 • Fibra
 • Carbohidrati
 • Acizi fenolici
 • Flavonoide
 • Flavonoli
 • Antocianine
 • Vitamine (in special vitaminele C si A)
 • Minerale (calciu, potasiu, magneziu, magneziu, zinc, printre altele)

Aceasta compozitie este legata de o serie de efecte pozitive asupra sanatatii. Dovezile anecdotice sugereaza ca serveste ca adjuvant pentru gripa, raceala, tuse si dureri

Cu toate acestea, pana in acest moment nu au existat suficiente cercetari care sa confirme efectele sale.

In niciun caz nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele prescrise de medic si nici sa fie o optiune terapeutica de prima alegere.

Sa analizam in detaliu principalele sale beneficii si ce spune stiinta despre el.

Citeste si
1 din 5 pacienti cu gripa trebuie internati. Romania se pregateste sa declare epidemie de gripa

Controlul glucozei postprandiale

Datorita continutului sau abundent de antociani, dudele albe sunt folosite ca adjuvant pentru reglarea nivelului ridicat de glucoza. Se crede ca este benefic pentru sanatatea pacientilor cu prediabet si diabet de tip 2.

Intr-o revizuire sistematica raportata in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , cercetatorii au stabilit ca dudele albe poate reduce nivelul postprandial, adica dupa masa, al glucozei si al insulinei. Un

Cu toate acestea, expertii considera ca nu exista suficiente dovezi pentru a fi siguri ca dudele scad efectiv glicemia. Prin urmare, ei subliniaza necesitatea unor studii mai ample.posibilul efect asupra glicemiei nu este pe deplin clar. Este posibil sa stimuleze productia de insulina.

Reducerea nivelului de colesterol

Proprietatile antihiperlipidemice ale dudelor albe sunt evidentiate in medicina complementara pentru beneficiile sale pentru sanatatea inimii. Frunzele, semintele, radacinile si fructele, toate contin antioxidanti care favorizeaza scaderea colesterolului din sange.

Dudele albe: Care sunt beneficiile sale?
Dudele albe: Care sunt beneficiile sale?

In acest sens, un mic studiu impartasit in Phytotherapy Research a raportat ca un extract de frunze de dude albe, administrat de 3 ori pe zi inainte de mese, a fost de ajutor in scaderea colesterolului total, LDL sau male colesterolului si a nivelului trigliceridelor la 23 de adulti cu dislipidemie.

Continutul abundent de antociani, flavonoide si acizi fenolici al plantei ar putea sta la baza acestui efect. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.

Prevenirea problemelor dentare

Potentialul antimicrobian al dudei albe este folosit ca o completare pentru a avea grija de sanatatea dentara. Intr-un studiu impartasit in International Journal of Pharma and Bio Sciences, se afirma ca extractul de radacina poate combate agentii patogeni orali asociati cu bolile gingivale.

Citeste si
4 beneficii ale CrossFit pentru femei

Pentru a fi mai precis, s-a observat ca poate actiona asupra unor microorganisme precum Streptococcus mutansLactobacillus acidophilus si Enterococcus faecalis . Astfel, este legat de prevenirea unor boli precum caria, gingivita si parodontita.

Un compus cunoscut sub numele de kuwanon G -exclusiv al acestei plante- ar fi responsabil pentru acest efect. Alte cercetari impartasite in Journal of Ethnopharmacology sugereaza acelasi lucru.

Protectia pielii

Fenolii, flavonoidele, terpenele si alti compusi antioxidanti din dudele albe sunt legati de protectia pielii. In special, aceste substante ajuta la prevenirea imbatranirii premature si a unor afectiuni precum hiperpigmentarea.

De fapt, cercetarile impartasite in the Journal of Agricultural and Food Chemistry sugereaza ca Morus alba extractele ajuta la diminuarea leziunilor ADN asociate cu cancerul de piele. Sunt necesare mai multe studii pentru a corobora acest lucru.

Posibile efecte secundare ale dudele albe

Avand in vedere lipsa de cercetare, nu exista prea multe informatii despre siguranta dudei albe. In doze mici, acesta este considerat sigur pentru majoritatea adultilor sanatosi.

Cu toate acestea, unele persoane pot avea efecte secundare, cum ar fi diaree, ameteli sau constipatie atunci cand sunt luate in doze mari.

Suplimentele de dude albe nu sunt nu recomandate pentru urmatoarele:

 • Femeile insarcinate si care alapteaza.
 • Pacienti care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale.
 • Persoanele aflate sub tratament pentru hipertensiune arteriala.
 • Persoanele cu boli cronice. In acest caz, este esential sa consultati un medic.
 • Persoanele aflate sub tratament pentru diabet. Utilizarea simultana cu medicamente antidiabetice poate duce la hipoglicemie, ameteli, oboseala si lesin.

Prezentari si consum de dude albe

Dudele albe sunt distribuite ca supliment oral in tablete, pulbere uscata sau pliculete de ceai. Fiecare prezentare poate varia in ceea ce priveste dozajul sugerat. Prin urmare, trebuie consultata eticheta produsului.

Citeste si
Ce sunt cele mai sanatoase tipuri de paine?

Pudra este adesea combinata cu sucuri, iaurt, smoothie-uri sau lapte. Este disponibil sub forma de extract din fructe, dar si din radacini si frunze. Aceasta din urma optiune are un gust usor amar.

Stocarea trebuie sa fie la temperatura camerei, departe de orice sursa de umiditate. In cazul aparitiei mucegaiului sau a semnelor de deteriorare, trebuie aruncat.este posibil

Ce sa ne amintim despre dudele albe?

Toate partile de dude albe sunt folosite in scopuri medicinale, datorita continutului sau abundent de antioxidanti si compusi bioactivi. Chiar si asa, nu exista suficiente studii stiintifice pentru a corobora beneficiile care ii sunt atribuite.

Deocamdata, suplimentele sale ar trebui utilizate doar in scopuri complementare, de preferinta sub supravegherea unui medic. Pot ajuta la reducerea glucozei, a colesterolului ridicat si a unor probleme dentare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi.

Citeste si...

Citeste si...