Mătreața și păduchii sunt două afecțiuni comune ale scalpului care pot duce la confuzie din cauza simptomelor lor similare. În primul caz, este vorba de o descuamare a scalpului care poate fi cauzată de diverși factori. În timp ce în al doilea caz, este vorba de ouă de păduchi care se atașează de păr.
Astăzi vom explora câteva chei care vă vor ajuta să diferențiați cele două tipuri și să înțelegeți mai bine cum să le tratați pe fiecare.
Cum îmi pot da seama dacă am mătreață sau păduchi?
Păduchii depun ouă pe scalp, care sunt cunoscute sub numele de „păduchi”. Prezența acestor ouă sau a mătreții manifestă simptome similare, cum ar fi mâncărimi și iritații ale pielii. Cu toate acestea, ele se pot distinge prin câteva caracteristici specifice.
1. Origine
Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology mătreața este cauzată de o ciupercă numită Malassezia globosa, care face parte din microbiota naturală a scalpului.
Această ciupercă declanșează excreția de celule moarte ale pielii ca mecanism de apărare împotriva iritației.. Pe de altă parte, lăuzele sunt ouăle de păduchi care aderă la păr.
2. Aspect
Mătreața apare sub forma unor mici fulgi albi sau gălbui care se pot desprinde ușor de pe scalp. De asemenea, acestea pot avea orice dimensiune și formă. Pe de altă parte, lăuzele sunt mici și ovale, de culoare perlată și aderă ferm la părul din apropierea scalpului.
3. Localizare
Filme în general, sunt distribuite uniform pe scalp. În timp ce ouăle de păduchi sunt localizate în apropierea rădăcinilor părului și adesea în grupuri.
Cu toate acestea, un articol din Pediatrics Child Health subliniază că, pe măsură ce părul crește, păduchii se îndepărtează de rădăcină, crescând astfel probabilitatea ca aceștia să fie găsiți morți.
4. Distingeți între mătreață și păduchi: Mobilitate
Mătreața este ușoară și se desprinde atunci când părul se mișcă sau când vă periați părul. Dimpotrivă, păduchii sunt bine prinși de păr și nu sunt atât de ușor de îndepărtat. Acest lucru se datorează faptului că ele oferă o anumită rezistență atunci când încercați să le separați de fibra de păr.
5. Mâncărime
Mătreața și păduchii pot face să vă scărpinați în cap, dar mâncărimea provocată de păduchi este de obicei mai gravă. Acest lucru se datorează faptului că păduchii adulți mușcă și se hrănesc cu sânge. Ce face ca mâncărimea să fie mai intensăîn special pe ceafă și în spatele urechilor.
6. Apariția păduchilor adulți
Dacă aveți păduchi, probabil că aveți și păduchi adulți pe scalp, deoarece păduchii sunt ouăle păduchilor. În consecință, prezența păduchilor adulți este un indiciu clar al unei infestări cu păduchi. În timp ce mătreața nu este asociată cu acest tip de infestare.
7. Infecția
Mătreața nu este contagioasă. În timp ce păduchii se pot răspândi de la o persoană la alta se pot transmite prin contact apropiat sau prin schimbul de obiecte personale, cum ar fi pieptenele, perii sau pălăriile.
Este important de reținut că, contrar mitului popular păduchii nu au capacitatea de a sări sau de a zbura așa cum este descris în publicația Biblioteca Națională de Medicină.
8. Dezvoltare
Deși mătreața tinde să fie o afecțiune cronică care se poate ameliora cu un tratament adecvat, aceasta tinde adesea să reapară. Pe de altă parte, lăuzele dispar odată ce infestarea cu păduchi a fost îndepărtată din păr. În unele cazuri, mătreața poate fi eliminată chiar și cu o singură spălare a părului. Acesta nu este cazul păduchilor.
Tratamentul mătreții și al păduchilor
Tratamentul mătreții include, de obicei, următoarele măsuriutilizarea de șampoane cu ingrediente precum ketoconazol sau piritionă de zinc. Cu toate acestea, Asociația Academiei Americane de Dermatologie recomandă să fiți atenți cu șampoanele care conțin cărbune. Aceasta deoarece acestea pot sensibiliza scalpul și decolora părul.
În cazul păduchilor, este necesar să se trateze infestarea cu păduchi cu produse speciale, de exemplu loțiuni sau șampoane pediculicide. După tratament, ouăle trebuie îndepărtate manual cu ajutorul unui pieptene special pentru păduchi.
Sfaturi medicale
Dacă nu sunteți sigur dacă aveți mătreață sau păduchi sau dacă aveți simptome severe, cum ar fi o Înroșirea scalpului, inflamație sau febră (în cazul păduchilor), este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare exactă.
Mătreața sau păduchii – două boli ale părului foarte diferite
Diferențierea între mătreață și păduchi este importantă pentru a obține tratamentul potrivit și pentru a preveni răspândirea păduchilor într-o infestare. Prin urmare, cu ajutorul acestor chei, puteți acum să recunoașteți diferențele dintre aceste două afecțiuni ale scalpului și să luați măsuri pentru a le combate eficient.
În concluzie, o bună igienă personală și îngrijirea regulată a părului sunt esențiale pentru a preveni atât mătreața, cât și păduchii, ajutându-vă să vă păstrați scalpul sănătos și lipsit de aceste probleme.