Sangele este tesutura lichida responsabila pentru transportarea elementelor necesare care permit celulelor sa-si indeplineasca functiile. Printre acestea se numara: respiratia (transporta oxigen si elimina dioxid de carbon prin plamani), sistemul imunitar (protejeaza corpul cu globule albe si anticorpi in plasma), excretia (colecteaza deseuri si reziduuri si le elimina), transportul (transporta proteine, grasimi, carbohidrati, hormoni etc.) si reglarea (mentine un echilibru al apei si ionilor in organism si regleaza temperatura corpului).
Gratie calitatilor si functiilor sangelui, viata este posibila. Din acest motiv, unii considera ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sangelui lor. Ei stiu, de asemenea, ca sangele poate acumula toxine si poate face corpul mult mai vulnerabil la boli.
Dintre factorii asociati cu acumularea de toxine se numara stresul, lipsa de activitate fizica, deshidratarea si o dieta nesanatoasa, plina de alimente prajite, ultraprocesate, dulciuri etc.
Plante si Mirodenii care ar Putea Purifica Sangele
Unii oameni apeleaza la anumite alimente (ierburi si mirodenii) pentru a-si purifica sangele in mod natural si pentru a-si promova starea de bine. Iata care sunt aceste alimente si discutam despre potentialele lor beneficii pentru sanatate:
1. Usturoiul
Usturoiul este un aliment extrem de popular pentru condimentarea felurilor de mancare de toate felurile. In plus, datorita continutului sau de alicina si diverse nutrienti, se crede ca ar putea ajuta la purificarea sangelui si la promovarea sanatatii cardiovasculare.
Consumarea sa regulata poate proteja arterele, in special aorta, arterele coronare si cerebrale, permitand circulatia unui sange bogat in nutrienti. Potrivit expertilor Fundatiei Spaniole a Inimii, usturoiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale mari si la prevenirea ingrosarii arterelor (arterioscleroza).
2. Turmericul
Aceasta planta binecunoscuta provine din India si este utilizata de secole. Desi este folosita de obicei pentru aroma sa, are, de asemenea, multe proprietati medicinale demne de remarcat.
Printre multiplele sale beneficii, are puterea de a preveni deteriorarea celulara si are efecte antiinflamatorii care imbunatatesc simptomele bolilor inflamatorii cronice. Este, de asemenea, utilizat pentru capacitatea sa de a preveni formarea ateromelor.
3. Busuiocul
Busuiocul este o planta cu mai multe beneficii pentru sanatate. In plus, potrivit credintei populare, busuiocul ar putea ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism si la mentinerea unei bune sanatati a sangelui. Acest lucru se datoreaza efectului sau diuretic atunci cand este consumat sub forma de ceai.
4. Coriandrul
Potrivit credintei populare, coriandrul este o alta planta care poate purifica sangele, datorita actiunii sale digestive si efectului diuretic. Pentru a profita de ea, puteti incerca ceaiuri si diverse feluri de mancare.
5. Anghinarea
Semintele de anghinare sunt celebre in domeniul medicinei naturale pentru flavonoidele lor. Acestea ajuta, de asemenea, la repararea celulelor deteriorate si la protejarea noilor celule de stresul oxidativ.
6. Urzica
Unii cred ca frunzele de urzica sunt bune pentru purificarea sangelui datorita agentilor lor activi precum histamina si acidul formic. Este, de asemenea, hemostatic, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a opri hemoragiile si de a combate metroragia.
Exista, de asemenea, o credinta populara ca urzicile pot ajuta la gestionarea hemofiliei, dismenoreei, hemoptiziei si tulburarilor asociate menopauzei.
Nota: Consultati medicul inainte de a adauga urzici in dieta dumneavoastra obisnuita, pentru a preveni orice contraindicatii si reactii adverse.
Ceaiuri din Plante pentru Purificarea Sangelui
Potrivit intelepciunii populare, urmatoarele ceaiuri din plante ar putea ajuta la purificarea naturala a sangelui dumneavoastra:
1. Neem
Antioxidantii din neem (Azadirachta indica) elimina toxinele si radicalii liberi si filtreaza sangele dumneavoastra. Pentru a obtine aceste efecte, puteti bea ceai facut din aceasta planta.
2. Cuscuta
Cuscuta, cunoscuta sub numele de ite sau amarbel, este o planta parazita care contine niveluri ridicate de flavonoide. Din acest motiv, poate ajuta la purificarea sangelui si la mentinerea sanatatii inimii si a pielii.
3. Papadia
Papadia creste salbatic pe marginile campurilor si gradinilor si are flori galbene distinctive si frunze crenelate. Puteti face un ceai diuretic din papadie care contribuie la eliminarea deseurilor si a retentiei de lichide, ceea ce ar putea ajuta, de asemenea, la purificarea sangelui.
„Viata incepe si se termina cu ceaiul” – Proverb Chinezesc
Sfaturi daca Doriti sa va Purificati Sangele
Pentru a va bucura de beneficiile nutrientilor oferiti de aceste diferite alimente, plante si mirodenii, este important sa aveti o dieta echilibrata, precum si o hidratare buna.
Țineti minte ca, daca doriti sa obtineti un beneficiu specific, trebuie sa includeti alimentul cu aceasta proprietate in dieta dumneavoastra in mod regulat. Desigur, este la fel de crucial sa consultati medicul in aceasta privinta, deoarece aceasta este persoana cea mai calificata sa va consilieze.
In concluzie, faceti alegeri alimentare sanatoase, consumati plante si mirodenii bogate in nutrienti si fiti atenti la stilul dumneavoastra de viata pentru a va mentine sangele curat si sanatos. Perspective de viitor includ cercetari suplimentare privind beneficiile potentiale ale acestor alimente pentru purificarea sangelui si promovarea sanatatii generale.
Bibliografie
Toate sursele citate au fost revizuite cu atentie in mod riguros de echipa noastra pentru a ne asigura de calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata fiabila si de precizie academica sau stiintifica.
- Siedentopp U. Nutrición: el diente de león. Rev Int Acupunt. 2007; 1 (1):44-46. doi:10.1016/S1887-8369(07)70194-1
- Fundación Eroski. El ajo, antibiótico natural. Revista idea sana Eroski. [En línea]. Disponible en: http://ideasana.fundacioneroski.es/web/es/13/escuela_1/escuela1_ajo.pdf
- García Gómez L., y Sánchez-Muniz F. (2000). Revisión: efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum). ALAN, [En línea]. Disponible en: http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/mednat/revision._efectos_cardiovasculares_del_ajo.pdf
- Thompson, Emmanuel B. et al. Cardiovascular Effects of Azadirachta indica Extract. Journal of Pharmaceutical Sciences, Volume 67, Issue 10 , 1476 – 1478.