Un nou studiu al University College London ne face să privim diferit efectele nocive ale fumatului. S-a descoperit că o singură țigară nu ne scurtează viața cu 11 minute, cum se credea anterior, ci cu 20 de minute.
Poate că 20 de minute nu par mult la prima vedere, dar cu timpul, acestea se transformă în ani pierduți din viață. Cercetătorii de la University College London au realizat o analiză mai precisă care arată că cifra reală este aproape dublă față de estimările anterioare.
În noul studiu publicat în revista Addiction, oamenii de știință au folosit date despre mortalitatea bărbaților și femeilor din bazele de date actuale British Doctors Study și Million Women Study.
După ajustarea datelor ținând cont de alți factori care influențează mortalitatea, autorii au descoperit că bărbații fumători au pierdut aproximativ 10 ani din speranța lor de viață, în timp ce femeile fumătoare au pierdut 11 ani.
Calculul minutelor pierdute
Un fumător obișnuit care consumă 10 țigări pe zi poate pierde până la șapte ore din viață zilnic. Dacă o astfel de persoană se lasă de fumat, de exemplu de la începutul anului, poate preveni pierderea unei zile din viață până pe 8 ianuarie. Șase luni fără țigări înseamnă o lună de viață salvată, iar un an complet poate adăuga 50 de zile la viața persoanei.
Ce înseamnă asta pe termen lung? Să facem un calcul simplu:
- O țigară = 20 minute pierdute
- 10 țigări/zi = 200 minute sau 3.3 ore pierdute zilnic
- 365 zile × 3.3 ore = 1204.5 ore sau aproximativ 50 de zile pierdute într-un an
- În 10 ani = 500 de zile sau aproape 1.5 ani din viață pierduți
Ce trebuie să știe fumătorii
Studiul subliniază că deteriorarea sănătății nu este liniară. Chiar și reducerea numărului de țigări nu te protejează complet de consecințe, pentru că nu există un nivel sigur de fumat. Renunțarea completă la acest obicei nociv este singura modalitate de a reduce riscurile.
Nu toți fumătorii resimt consecințele în același mod. Factori precum:
- Genetica individuală
- Tipul țigărilor fumate
- Chiar și adâncimea tragerilor din țigară
influențează modul în care organismul reacționează la toxine. Dar, așa cum subliniază cercetătorii, acestea nu sunt scuze pentru a continua fumatul.
„Renunțarea la fumat este benefică la orice vârstă, dar cu cât fumătorii coboară mai repede de pe acest escalator al morții, cu atât viața lor va fi mai lungă și mai sănătoasă„, spun cercetătorii.
Este important de menționat că fumatul afectează nu doar longevitatea, ci și calitatea vieții. Persoanele care fumează sunt mai predispuse la:
- Boli cardiovasculare
- Cancer pulmonar și alte tipuri de cancer
- Boli respiratorii cronice
- Îmbătrânire prematură a pielii
- Probleme dentare
- Scăderea capacității fizice
Dacă te gândești să te lași de fumat, nu amâna. Fiecare țigară fumată înseamnă minute prețioase pierdute din viața ta. Vorbește cu medicul tău despre metodele disponibile pentru renunțarea la fumat și fă primul pas spre o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Sursa imagine: Unsplash
Etichete: fumat, sănătate, studiu medical, longevitate, dependență, renunțare la fumat