marți, septembrie 10, 2024

Sunatoarea rosie: caracteristici, utilizari si beneficii

Share

Sunatoarea rosie se remarca in medicina naturala pentru continutul sau abundent de polifenoli. Va vom spune despre principalele sale aplicatii.

Sunatoarea rosie este cunoscuta si in medicina traditionala chineza sub numele de danshen sau tan shen. Este o planta ornamentala care este utilizata ca adjuvant pentru a preveni si trata diverse probleme de sanatate. Numele sau stiiţific este Salvia miltiorrhiza si nu trebuie confundata cu sunatoarea comuna (Salvia officinalis).

Conform unui studiu raportat in Chinese Journal of Natural Medicines , aceasta varietate de sunatoare contine aproximativ 201 de polifenoli cu potential farmacologic. In special, se remarca prin proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare, antitumorale si antidiabetice. Sunteti interesat sa aflati mai multe despre aplicatiile sale?

Caracteristicile sunatoarei rosii

Sunatoarea rosie este o planta perena din genul Salvia, originara din China si Japonia. Se caracterizeaza prin tulpini ramificate care masoara intre 30 si 60 de centimetri inaltime. Frunzele sale sunt spatiate si divizate, iar florile cresc in spirale in nuante care variaza de la violet deschis la lavanda.

In general, conditiile sale optime de crestere sunt in locuri cu un mediu insorit, temperat si umed. Se estimeaza ca are nevoie de o temperatura medie de 17,1 °C si o umiditate anuala medie de pana la 77%.

In prezent, este distribuita la nivel mondial sub forma de supliment din plante. Unele cercetari sustin proprietatile sale, dar trebuie utilizata cu prudenta. Ca si alte plante, aceasta prezinta interactiuni medicamentoase si provoaca efecte secundare.

Utilizari si beneficii ale sunatoarei rosii

Proprietatile farmacologice ale sunatoarei rosii au fost utilizate in medicina orientala. Cu toate acestea, dupa cum se arata intr-o publicatie in The Journal of Clinical Pharmacology, utilizarile sale s-au extins in Statele Unite si tarile europene. Ce beneficii i se atribuie? Sa aruncam o privire.

Citeste si
Trifoiul Rosu pentru Menopauza - Descopera daca Chiar Functioneaza!

Sanatatea cardiovasculara

Datorita continutului ridicat de compusi antioxidanti si antiinflamatori, sunatoarea rosie a fost utilizata ca remediu natural pentru promovarea sanatatii cardiovasculare. Conform unei cercetari in Frontiers in Pharmacology, doua substante numite tanshinona IIA si salvianolatele sunt responsabile in principal pentru aceste beneficii.

In particular, ambele compusi reduc inflamatia excesiva si acumularea de radicali liberi. De asemenea, au efecte anticoagulante si vasodilatatorii importante in tensiunea arteriala si coagulare.

In plus, un alt studiu pe animale publicat in Journal of Cellular and Molecular Medicine a constatat ca extractele acestei plante au, de asemenea, potentialul de a ajuta la reabilitarea dupa un atac de cord sau accident vascular cerebral. Desi sunt necesare mai multe dovezi, rezultatele sunt promitatoare.

Sanatatea inimii ar putea fi ajutata in mare masura de sunatoarea rosie si consumul acesteia.

Sanatatea ficatului

In prezent, sunatoarea rosie este studiata ca un potential aliat in promovarea sanatatii ficatului. Motivul? Concentratia sa de polifenoli ii confera efecte antiinflamatoare si regenerative care ar putea fi utile in protejarea acestui organ de diverse forme de deteriorare.

In aceasta privinta, un studiu pe soareci publicat in International Journal of Molecular Sciences a constatat ca extractele de sunatoare rosie au potential hepatoprotector impotriva leziunilor hepatice induse de alcool. Un alt studiu din Oxidative Medicine and Cellular Longevity a constatat ca acidul salvianoic – prezent in aceasta planta – ajuta la protejarea hepatocitelor impotriva deteriorarii cauzate de supradoza de paracetamol.

Intre timp, Drug Design, Development and Therapy a raportat ca acidul salvianoic A ofera preventie impotriva cirozei, o boala caracterizata prin moartea tesutului hepatic. Deocamdata, sunt necesare mai multe cercetari.

Citeste si
Heman Bekele - Adolescentul care vrea sa revolutioneze tratamentul cancerului de piele

Diabet

Proprietatile antidiabetice ale danshenului au fost, de asemenea, in centrul cercetarilor. Datorita capacitatii sale de a imbunatati circulatia sangelui, vascularizarea si inflamatia excesiva, pare a fi un bun adjuvant pentru prevenirea complicatiilor acestei boli.

Intr-un studiu in Phytomedicine, cercetatorii au concluzionat ca Salvia miltiorrhiza ar putea reprezenta o noua strategie pentru prevenirea si tratamentul diabetului. Conform constatarilor lor, planta ajuta la reglarea nivelurilor ridicate de zahar din sange. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a evalua siguranta acesteia.

Riscuri si contraindicatii ale sunatoarei rosii

Suplimentele cu sunatoare rosie sunt in general sigure pentru majoritatea oamenilor, atat timp cat consumul este moderat. Cu toate acestea, s-au observat efecte secundare precum tulburari digestive, scaderea apetitului si pierderea controlului muscular (in cazuri rare).

Este important de remarcat ca planta poate provoca interactiuni cu anumite medicamente. Mai precis, consumul simultan cu urmatoarele ar trebui evitat:

  • Warfarina si alte medicamente anticoagulante
  • Blocante ale canalelor de calciu
  • Digoxina

Deoarece nu s-au efectuat suficiente cercetari cu privire la nivelul lor de siguranta si eficacitate, recomandarea generala este de a evita luarea lor cu orice medicament. Un medic ar trebui consultat in prealabil pentru a evalua riscurile. De asemenea, utilizarea acesteia este contraindicata la minori si femeile insarcinate sau care alapteaza.

Interferenta acestei plante in coagulare ar putea insemna o interactiune cu medicamentele anticoagulante, astfel incat combinatia cu acestea nu este recomandata.

Cum se consuma sunatoarea rosie?

Pe piata, sunatoarea rosie este disponibila sub forma de capsule, tinctura, ceai si pudra. Fiecare dintre aceste prezentari are propriile sale recomandari de dozaj si consum. Este important sa le respectati pentru a nu risca sa suferiti efecte nedorite.

Citeste si
Rolul inteligentei artificiale in imbunatatirea sanatatii sexuale si mintale

Ce trebuie retinut?

Sunatoarea rosie asiatica este un remediu binecunoscut al medicinei traditionale chineze. Este apreciata pentru proprietatile sale antiinflamatoare, anticoagulante si antioxidante. Desi a fost utilizata ca remediu complementar, sunt inca necesare mai multe cercetari pentru a determina efectele si siguranta sa la oameni.

Prin urmare, ar trebui folosita cu moderatie, de preferat sub supraveghere medicala. In niciun caz nu este un substitut pentru tratamentele prescrise de un profesionist din domeniul sanatatii. Este important sa se ia in considerare interactiunile sale farmacologice inainte de a o lua.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...