luni, mai 27, 2024

Trifoiul Rosu pentru Menopauza – Descopera daca Chiar Functioneaza!

Află dacă suplimentele pe bază de trifoi roșu chiar ajută la reducerea simptomelor menopauzei, precum valurile de căldură și stările de spirit schimbătoare. Descoperă cele mai recente studii științifice și potențialele efecte secundare în articolul nostru cuprinzător.

Share

Schimbarile hormonale din timpul menopauzei pot provoca o varietate de simptome neplacute, de la valuri de caldura si transpiratii nocturne la stari de spirit schimbatoare si probleme de somn. In incercarea de a gasi remedii naturale pentru aceste simptome, multe femei se indreapta catre suplimentele pe baza de trifoi rosu. Dar chiar functioneaza aceste suplimente? Descopera adevarul socant in articolul de astazi!

Trifoiul rosu, o planta din familia leguminoaselor, a fost utilizat de secole in medicina populara pentru a trata o varietate de afectiuni, de la tuse si astm pana la probleme reproductive feminine. In zilele noastre, suplimentele pe baza de trifoi rosu sunt promovate ca un remediu natural pentru simptomele menopauzei, datorita continutului lor bogat in izoflavone – compusi asemanatori estrogenilor.

Dar ce spune stiinta despre eficacitatea trifoiului rosu in gestionarea simptomelor menopauzei? Unii experti sustin ca are un efect moderat in reducerea valurilor de caldura, in timp ce altii pun la indoiala beneficiile sale reale. Descopera raspunsul in continuare!

Trifoiul Rosu: Mit sau Realitate in Tratamentul Menopauzei?

Trifoiul rosu (Trifolium pratense) a fost considerat de mult timp o sursa naturala de izoflavone, compusi asemanatori estrogenilor care se gasesc in principal in plante precum soia. Aceste izoflavone, precum genisteina si daidzeina, sunt capabile sa se lege de receptorii estrogenici din organism, mimand astfel efectele estrogenilor naturali.

Datorita acestei proprietati, trifoiul rosu a fost promovat ca un remediu natural pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, care sunt cauzate de scaderea nivelurilor de estrogen in organism. Companiile care comercializeaza suplimente pe baza de trifoi rosu sustin ca aceste produse pot ajuta la reducerea valurilor de caldura, a transpiratiilor nocturne, a starilor de spirit schimbatoare si a altor simptome asociate menopauzei.

Insa, cercetarile stiintifice privind eficacitatea trifoiului rosu in tratamentul simptomelor menopauzei au avut rezultate mixte. Unele studii au aratat ca suplimentele pe baza de trifoi rosu pot avea un efect moderat in reducerea valurilor de caldura si a altor simptome vasomotorii, in timp ce altele nu au gasit nicio imbunatatire semnificativa.

Citeste si
Rolul inteligentei artificiale in imbunatatirea sanatatii sexuale si mintale

Studii si Descoperiri Știintifice

Un studiu publicat in jurnalul „American Journal of Obstetrics and Gynecology” a descoperit ca femeile care au luat suplimente pe baza de trifoi rosu au experimentat o scadere moderata a valurilor de caldura in comparatie cu grupul care a primit placebo. Cu toate acestea, efectele asupra altor simptome precum starile de spirit, problemele sexuale si tulburarile de somn au fost minore.

De asemenea, o meta-analiza publicata in „Nutrients” a raportat ca extractele de trifoi rosu produc un „efect moderat” in scaderea frecventei zilnice a valurilor de caldura. Totusi, cercetatorii au subliniat nevoia de dovezi mai concludente.

In schimb, o revizuire a literaturii de specialitate publicata in „National Center for Biotechnology Information” a concluzionat ca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine eficacitatea extractelor semi-purificate de izoflavone din trifoiul rosu in ameliorarea simptomelor vasomotorii ale menopauzei (valuri de caldura si transpiratii).

Efecte Potentiale asupra Sanatatii Osoase si a Profilului Lipidic

In ciuda rezultatelor mixte privind eficacitatea in tratarea simptomelor menopauzei, unele cercetari sugereaza ca trifoiul rosu ar putea avea beneficii suplimentare pentru femeile aflate in perioada de peri- sau postmenopauza.

O meta-analiza publicata in jurnalul „Maturitas” a raportat ca izoflavonele derivate din trifoiul rosu contribuie la scaderea concentratiilor de colesterol total in sange.

De asemenea, un studiu publicat in „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a aratat ca consumul zilnic al unui extract de trifoi rosu este benefic pentru sanatatea osoasa la femeile sanatoase aflate la menopauza. Participantele care au primit o doza zilnica de 150 ml de extract de trifoi rosu continand 37,1 mg de izoflavone au prezentat un efect protector impotriva pierderii densitatii minerale osoase dupa 12 saptamani.

Posibile Efecte Secundare si Contraindicatii

Desi trifoiul rosu este considerat in general sigur pentru utilizare pe termen scurt, unele persoane pot experimenta efecte secundare minore, precum greata, dureri de cap sau eruptii cutanate. De asemenea, exista anumite precautii si contraindicatii de luat in considerare.

Citeste si
Alchemilla vulgaris - alinarea simptomelor menstruale naturale

Conform informatiilor furnizate de Școala de Medicina Icahn de la Mount Sinai, femeile cu risc crescut de cancer mamar ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua suplimente pe baza de trifoi rosu. Unele cercetari au aratat efecte adverse ale izoflavonelor asupra celulelor cancerului mamar in vitro si in vivo, inclusiv proliferarea celulara si apoptoza.

De asemenea, trifoiul rosu poate creste riscul de sangerare, astfel incat nu este recomandat sa fie consumat in combinatie cu medicamente anticoagulante, anticonceptionale orale sau medicamente anticancer.

Suplimentele pe baza de trifoi rosu nu sunt recomandate in cazul copiilor mici, femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si pacientilor cu cancer sau antecedente neoplazice.

Dozajul Recomandat

Desi nu exista un consens universal privind doza optima de trifoi rosu, suplimentele pe piata sugereaza adesea doze cuprinse intre 40 si 80 mg pe zi. Cu toate acestea, este necesar sa se consulte eticheta produsului si sa se respecte instructiunile furnizorului.

Trifoiul Rosu pentru Menopauza - Descopera daca Chiar Functioneaza!
Trifoiul Rosu pentru Menopauza - Descopera daca Chiar Functioneaza!

In cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri, cea mai buna decizie este sa consultati un specialist in domeniul fitoterapiei sau un medic.

Chiar daca cercetarile stiintifice privind eficacitatea trifoiului rosu in tratarea simptomelor menopauzei au avut rezultate mixte, multe femei continua sa utilizeze aceste suplimente ca o alternativa naturala la terapia de substitutie hormonala. Este important insa sa fim constienti de potentialele riscuri si sa luam o decizie informata, consultand intotdeauna un profesionist in domeniul sanatatii inainte de a incepe orice tratament nou.

Bibliografie

Toate sursele citate au fost revizuite cu atentie de echipa noastra pentru a ne asigura de calitatea, fiabilitatea, actualitatea si validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata fiabila si de acuratete academica sau stiintifica.


  • Lipovac M, Chedraui P, Gruenhut C, Gocan A, Stammler M, Imhof M. Improvement of postmenopausal depressive and anxiety symptoms after treatment with isoflavones derived from red clover extracts. Maturitas. 2010 Mar;65(3):258-61. doi: 10.1016/j.maturitas.2009.10.014. Epub 2009 Nov 30. PMID: 19948385.
  • Wang SW, Chen Y, Joseph T, Hu M. Variable isoflavone content of red clover products affects intestinal disposition of biochanin A, formononetin, genistein, and daidzein. J Altern Complement Med. 2008 Apr;14(3):287-97. doi: 10.1089/acm.2007.0617. PMID: 18370585; PMCID: PMC2771774.
  • Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Clinical studies of red clover (Trifolium pratense) dietary supplements in menopause: a literature review. 2006. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73154/
  • Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL, Khorsand I, Khadivzadeh T, Muoio B. Red clover for treatment of hot flashes and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol. 2016;36(3):301-11. doi: 10.3109/01443615.2015.1049249. Epub 2015 Oct 15. PMID: 26471215.
  • Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense L.) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- and Post-Menopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Apr 11;13(4):1258. doi: 10.3390/nu13041258. PMID: 33920485; PMCID: PMC8069620.
  • Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women-A systematic review and meta-analysis. Maturitas. 2020 Feb;132:7-16. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.11.001. Epub 2019 Nov 10. PMID: 31883666.
  • Lee SG, Brownmiller CR, Lee SO, Kang HW. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Anthocyanins of Trifolium pratense (Red Clover) in Lipopolysaccharide-Stimulated RAW-267.4 Macrophages. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1089. doi: 10.3390/nu12041089. PMID: 32326385; PMCID: PMC7230587.
  • Ziaei S, Halaby R. Dietary Isoflavones and Breast Cancer Risk. Medicines (Basel). 2017 Apr 7;4(2):18. doi: 10.3390/medicines4020018. PMID: 28930233; PMCID: PMC5590054.

Citeste si...

Citeste si...