Donald Trump, președintele ales al SUA, a făcut o declarație șocantă despre țara vecină Canada, spunând că vrea să o transforme în parte a Statelor Unite prin „forță economică”. Experții spun că aceasta este cea mai serioasă amenințare la adresa suveranității canadiene din ultimii 200 de ani, mai exact de la Războiul din 1812.
O privire în trecut și tensiunile actuale
În timpul Războiului din 1812, care a durat trei ani, americanii au încercat să invadeze Canada de 10 ori, dar nu au reușit. Conflictul s-a încheiat în 1815 cu semnarea unui tratat de pace. Deși ideea anexării Canadei părea demult uitată, Trump a readus-o în actualitate, făcând din expansiunea teritorială o prioritate a viitoarei sale președinții.
Imitând stilul președinților americani din secolul al XIX-lea, care cumpărau teritorii sau foloseau forța pentru a-și extinde granițele spre Coasta de Vest, Trump a vorbit despre achiziționarea Groenlandei și a Canalului Panama prin forță. Mai mult, el amenință acum că va „zdrobi economic” Canada dacă nu obține ce își dorește.
La conferința de presă de la Mar-a-Lago, Trump a declarat: „Canada și Statele Unite: Asta ar fi cu adevărat ceva!” El a continuat cu un discurs provocator: „Nu avem nevoie de mașinile lor. Știți, ei produc 20% din mașinile noastre… nu avem nevoie de lemnul lor. Avem zone imense de păduri… nu avem nevoie de produsele lor lactate. Avem mai mult decât au ei.”
Deși în campania electorală Trump nu a vorbit despre anexarea Canadei, după ce a câștigat alegerile a început să promoveze frecvent ideea transformării Canadei în „al 51-lea stat”. El a mers până acolo încât a postat pe platforma sa Truth Social o hartă în care Canada apărea ca parte a SUA.
Reacția Canadei și situația actuală
Inițial, liderii și analiștii canadieni au tratat cu umor amenințările lui Trump sau le-au considerat simple „tactici de negociere”. Acum însă, nimeni nu mai râde.
Premierul în exercițiu Justin Trudeau a răspuns dur pe platforma X: „Nu există nici cea mai mică șansă ca Canada să devină parte a Statelor Unite.” Și ceilalți lideri ai principalelor partide canadiene au făcut declarații în apărarea suveranității țării.
Ceea ce părea o glumă s-a transformat într-o criză existențială. Aproximativ 40 de milioane de canadieni trăiesc la mai puțin de 160 de kilometri de granița cu SUA și au beneficiat mult de pe urma relației cu America. În acest an, Canada va înregistra un excedent comercial de 70 de miliarde de dolari (57 miliarde de lire sterline), incluzând exporturi de lemn, mașini, petrol și gaze naturale.
Canada are și alte avantaje din parteneriatul de securitate cu SUA. În timp ce americanii investesc în tancuri, avioane și submarine nucleare, canadienii își folosesc resursele pentru:
- Școli (printre cele mai bune din lume)
- Sistem medical (cuprinzător și finanțat public)
- Pensii (generoase și bine administrate)
Deși Trump i-a numit pe canadieni „vecini buni” la conferința de presă, magnatul imobiliar pare hotărât să-i facă să sufere, știind să identifice punctele slabe.
În contextul în care Canada se pregătește pentru alegeri federale în primăvară, apar întrebări cruciale: Cât de multă presiune pot suporta canadienii? Ce înseamnă, în esență, să fii canadian?
Canadienii pot găsi putere în lecțiile Războiului din 1812. Atunci, mici grupuri de soldați britanici, miliții locale și triburi indigene au rezistat americanilor, ducând la un rezultat nedecis (deși Casa Albă din Washington și mare parte din Toronto au fost incendiate în timpul conflictului).
Canada ar avea mare noroc să obțină un rezultat similar și de această dată.
Acest articol evidențiază tensiunile crescânde dintre Canada și SUA sub viitoarea președinție Trump. Te invităm să ne împărtășești părerea ta despre această situație și să urmărești evoluția relațiilor dintre cele două țări vecine în următoarele luni.
Sursa imaginii: Reuters
Etichete: Donald Trump, Canada, anexare teritorială, suveranitate canadiană, relații SUA-Canada, Justin Trudeau