Exista semne tot mai ingrijoratoare ca liderul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi vizat de un mandat de arestare de la Curtea Penala Internationala de la Haga pentru presupuse crime de razboi. Potrivit presei israeliene, premierul a intrat intr-o „cursa contra cronometru” pentru a evita aceasta umilinta fara precedent ce ar zgudui din temelii scena internationala.
Conform unor surse bine informate citate de influentul ziar israelian Maariv, Netanyahu a purtat in ultimele zile nenumarate convorbiri telefonice si a facut presiuni la cel mai inalt nivel pentru a obtine „orice rezultat pozitiv” care sa il scape de o eventuala punere sub acuzare. Miza este uriasa, iar premierul israelian este „profund ingrijorat” de perspectiva unui mandat pe numele sau emis de Curtea de la Haga din cauza activitatilor militare din Fasia Gaza.
Incertitudinea planeaza asupra liderilor israelieni
Potrivit ziarului Maariv, nu este exclus ca pe langa Netanyahu, Curtea Penala sa ii puna si pe ministrul Apararii Yoav Galant si seful Statului Major Herzi Halevi pe lista de urmariti, in lumina ostilitatilor in desfasurare in Fasia Gaza. Un astfel de scenariu ar reprezenta un soc fara precedent pentru statul evreu si liderii sai.
„Netanyahu lucreaza non-stop pentru a preveni acest lucru„, noteaza ziarul israelian. Un semn indirect al eforturilor disperate ale premierului ar putea fi chiar o „oarecare inmuiere” a pozitiei Israelului in negocierile privind eliberarea ostaticilor detinuti in enclava palestiniana.
„Precendent periculos” pentru apararea Israelului
Pe 26 aprilie, Netanyahu a facut o declaratie oficiala cu privire la posibilele actiuni ale Curtii Penale, subliniind ca nu va permite nicio incercare de „subminare a dreptului inalienabil al Israelului la autoaparare”.
Potrivit premierului, amenintarea cu detentia personalului militar si a oficialilor „singurelor democratii din Orientul Mijlociu” reprezentata de Israel „va crea un precedent periculos” la scara globala.
„Nicio democratie care isi respecta valorile nu ar trebui sa tolereze asa ceva. Vom lupta cu toate mijloacele pentru a ne apara dreptul suveran la autoaparare.” – Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
Situatia extrem de volatila din Orientul Mijlociu
Ingrijorarile autoritatilor israeliene privind eventuale mandate vin pe fondul unor tensiuni fara precedent in Orientul Mijlociu. Situatia s-a inrautatit brusc dupa infiltrarea militantilor palestinieni Hamas in octombrie 2023, insotita de uciderea rezidentilor israelieni si luarea de ostatici.
Ca raspuns, Israelul a anuntat blocarea Fasiei Gaza si a inceput raiduri aeriene masive, dupa care a lansat o operatiune terestra in enclava. Confruntari armate au loc si in Cisiordania, situatia fiind extrem de volatila si imprevizibila.
Perspectiva interventiei SUA ar putea fi decisiva
Anterior, postul TV israelian Canalul 12 a raportat ca autoritatile de la Haga nu vor actiona fara girul SUA. Potrivit surselor citate, decizia de a emite mandate pe numele liderilor israelieni depinde in mare masura de pozitia Washingtonului.
In februarie, procurorul sef al Curtii Penale Karim Khan a anuntat ca „investigheaza activ orice posibile crime din Gaza” si a cerut respectarea legilor razboiului. El a atras insa atentia ca deocamdata nu observa „schimbari vizibile” in comportamentul israelian.
Este evident ca Israelul se afla la un moment critic, cu tensiuni majore atat pe plan intern cat si extern. Deznodamantul situatiei ar putea schimba radical configuratia de forte din Orientul Mijlociu si dincolo de el, avand un impact geostrategic major.